Menu Zavřít

Místo továrny vznikne v Jinonicích čtvrť

14. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Průmyslový areál s velkou tradicí v Praze-Jinonicích by se měl podle dnešních plánů do pěti let přeměnit na novou městskou čtvrť. Její součástí budou především domy k bydlení a administrativní budovy, ale i nově vzniklé zelené plochy či muzeum českého průmyslu.

Továrna Walter vyrábí v Jinonicích od roku 1923 letecké motory; developer, jímž je irská firma Red Group a který již v jinonickém areálu sídlí, koupil továrně nové prostory v Letňanech.

Primátor Pavel Bém odhadl investici na přestavbu území na deset miliard korun. Součástí změny funkce areálu budou i sanace území znečištěného výrobou. Podle města má firma při likvidaci znečištění plnou podporu ministerstva financí.

BRAND24

K zahájení výstavby je nutná změna územního plánu. První část přeměny celého areálu ale může začít dříve - tou je přestavba bývalých filmových ateliérů. Na místě byly ještě před vznikem barrandovských ateliérů a patřily firmě Foja - podle nich se bude jmenovat i část nově vznikajícího obytného areálu.

Kolem hlučné a frekventované Radlické ulice vznikne pás administrativních budov, které by měly tvořit vizuální i hlukovou bariéru pro obytné domy. Součástí těchto objektů bude muzeum, které vznikne z jedné z původních budov a kde budou také zpřístupněny původní interiéry kanceláří vedení společnosti Walter. Dále od silnice budou bytové domy s vnitrobloky a na zeleném kopci osamocené vily, které by měly podle investora svým charakterem navazovat na vilovou zástavbu ze 30. let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).