Menu Zavřít

Místo Pankráce Polsko

19. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Developer plánuje zahraniční expanzi, jeho klíčový projekt má ale zpoždění

Tři čtvrtě roku od vstupu na burzu se developerská společnost ECM nadechla k nové expanzi. Analytici tento krok, přestože firma nepředstavila žádný konkrétní nový projekt, uvítali. Doposud se totiž zdálo, že ECM pojede i po získání šedesáti milionů eur nového kapitálu ve „vyjetých kolejích“ a jedinou změnou bude diverzifikace soukromých aktivit jejího většinového vlastníka a šéfa Milana Janků (39).
Ten prostřednictvím své soukromé firmy ECM Group, jež je většinovým 57procentním akcionářem na burze obchodované společnosti ECM Real Estate Investments, na jaře kapitálově vstoupil do stavební skupiny PSJ holding a v červnu ještě ovládl čtveřici hypermarketů Carrefour na Slovensku. Tyto operace vedly analytiky k obavám, jak bude Janků, na němž stojí všechna významnější rozhodnutí veřejně obchodované společnosti, stíhat řídit a rozvíjet všechny aktivity.
Prezentace nové strategie - uskutečněná v polovině července - jim dala odpověď. A zdá se, že analytiky i investiční banky uspokojila. Akcie, které od poloviny dubna klesaly z 2050 korun na 1730 korun (tedy o osmnáct procent), ve stejné době, kdy burzovní index PX vzrostl o pět procent, začaly růst a během týdne připsaly zhruba stokorunu.

BRAND24

Pokukuje i po Číně.

ECM uvedla, že zkoumá možnosti expanze na nové trhy, přičemž prioritou je Polsko, Rumunsko a Ukrajina. Na všechny zmíněné trhy by společnost nejraději vstoupila formou akvizic místních firem. I proto v současnosti zkoumá možnosti koupě regionálního slezského developera v Polsku a monitoruje trhy firem v Rumunsku a na Ukrajině. Zahraniční operace by měly do roku 2010 snížit podíl ČR na portfoliu firmy z 80 na 45 procent.
V Česku se společnost ECM zaměří na regionální města a uplatní široký záběr od maloobchodu přes kanceláře či hotely až po rezidence. V Rusku, kde již společnost staví nákupní centrum v Rjazani, se bude orientovat na regionální města a Moskvu. Kromě výše uvedeného zřídila společnost opět pobočku v Číně s cílem vyhlížet budoucí příležitosti. „Rozhodnutí pro regionální expanzi doplňuje dosavadní vynikající výsledky, jichž jsme dosáhli v ČR a Rusku. Jsme připraveni provést všechny nezbytné investice a zvýšit kapacity tak, abychom mohli novou strategii úspěšně realizovat. Cílem však i nadále zůstává rozšiřovat náš byznys selektivně a s jasným zaměřením. Jsme přesvědčeni, že jdeme po cestě, která naši společnost dále posílí a která v budoucnu významně zvýší hodnotu pro naše akcionáře,“ komentoval strategii Milan Janků. „Do konce roku 2007 vidíme jako reálné navýšení hrubé hodnoty portfolia plánovaných projektů o přibližně 800 milionů eur,“ dodal šéf ECM.
„Uvedené novinky by titulu mohly pomoci kompenzovat dřívější mírně negativní zprávy o odkladu rozhodnutí ohledně udělení stavebního povolení na dvě výškové budovy na pražské Pankráci: City Epoque Hotel a City Epoque Residence ze strany ministerstva kultury a o skluzu stavebních prací dostavby výškové budovy City Tower vzhledem k projekčním nedostatkům a dodatečným vícenákladům,“ reagoval Petr Hlinomaz z BH Securities (o pankráckých mrakodrapech více na straně 54).

Investoři věří v další růst.

Příznivé vnímání posledních zpráv potrhuje dále fakt, že generální ředitel Janků nehodlá aktuálně konvertovat do akcií velké množství warrantů, které vlastní. „Z toho, že držitelé warrantů této možnosti zatím nevyužili, lze usuzovat, že očekávají další růst akcie,“ zhodnotil Patrik Vyroubal z Atlantik FT s tím, že s případnou konverzí warrantů je možné očekávat navýšení počtu akcií společnosti až o 45 procent. Tím se v budoucnu rozředí majetek připadající na jednu akcii. Nemusí se jednat o okamžitý tlak na cenu akcie, protože držitelé warrantů mohou přeměnit warranty do akcií až do konce července 2011.
Petr Bártek z České spořitelny zase uvedl: „Předpokládáme, že připravené projekty se začnou realizovat nebo budou finálně podepsány během následujícího roku. A dostavěny budou v následujících třech letech. V tomto období odhadujeme - dle našeho modelu - kapitálové výdaje na nové projekty ve výši 794 milionů eur, přičemž zaměření se na pomalu rozvíjející se polský trh a také fakt, že ECM neoznámilo žádný začátek stavby nového projektu, je pro nás mírným zklamáním. Na druhou stranu předpokládáme, že trh bude i nadále pozitivně reagovat na zprávy ohledně chystaných velkých projektů.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).