Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Růstu akcií přeje spíše Evropa

25. 5. 2015
Autor: Pinkas Martin/Euro

Výsledková sezona se blíží do finále. Z pěti set amerických firem v rámci indexu S&P 500 již svoje výsledky reportovalo zhruba 95 procent. Souhrnné údaje nám však dávají smíšené signály. Až 72 procent společností překvapilo lepším celkovým ziskem a míra tohoto překvapení (měřená průměrnou odchylkou skutečnosti od očekávání trhu) byla nejvyšší minimálně za poslední dva roky. Ovšem zklamáním byly tržby, kde jsme u více než poloviny zaznamenali slabší úrovně.

To lze vysvětlit tím, že lepší ziskovost byla ovlivněna spíše úspornými opatřeními firem než zvýšenou poptávkou po jejich produktech a službách. Naproti tomu v Evropě byly výsledky u již reportujících firem o poznání lepší. Vyšší zisky zaznamenalo necelých 60 procent a v případě tržeb se jednalo téměř o tři čtvrtiny společností. Míra překvapení je pak nejvyšší za poslední dva roky u obou sledovaných ukazatelů.

Pro nadcházející období zůstáváme opatrní ohledně budoucího vývoje ve Spojených státech. Makroekonomické indikátory v posledních měsících spíše zaostávaly za očekáváními, ať se podíváme na spotřebu domácností, průmyslovou výrobu nebo investiční aktivitu. Do jisté míry negativní roli hraje i silný dolar. Z těchto důvodů je tak prostor pro růst amerických akcií omezený, na druhé straně určitou podporu jim může poskytnout oddalující se zvyšování úrokových sazeb.

Evropským společnostem pomáhá slabé euro, levné financování díky uvolněné měnové politice a rovněž nízké ceny ropy. Zatímco v USA předpokládáme, že ziskové marže jsou již u svého vrcholu, v Evropě tomu tak dle nás ještě není. Jejich postupné zlepšování by tak mělo mít vliv na celkovou ziskovost i růst cen akcií.

Autor je ekonomem KB


Z parketu čtěte také:

Jaroslav Brzoň: Bezbolestná facka pro USA

BRAND24

Tomáš Tomčány: Dividendy jsou tu

Marek Dřímal: Aukce dluhopisů překvapila

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).