Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Překvapí, či zklame ECB?

6. 9. 2012
Autor: profimedia.cz

Právě dnes probíhá událost, o níž se mluvilo celý srpen: ECB jedná o své měnové politice. Kromě toho, že by centrální banka měla snížit klíčovou úrokovou sazbu na půl procenta, by měla alespoň v obrysech představit program na odkup státních dluhopisů. Ten by měl s pomocí evropských záchranných fondů EFSF/ESM pomoci snížit náklady financování daného státu skupováním bondů.

Existuje však mnoho otázek, z nichž na některé by mohla odpovědět následná tisková konference. Jedná se především o celkový nakupovaný objem, dobu splatnosti daných dluhopisů, podmíněnost nákupu evropskými fondy a přistoupení země k určitým podmínkám či senioritu ECB, tedy preferenční postavení ECB jako věřitele oproti ostatním investorům.

Důležité pro vznik programu je ale rozhodnutí německého ústavního soudu o ústavnosti zapojení Německa do fondu ESM, jehož se dočkáme 12. září.


Čtěte také:

Singer: Projekt eura nesplnil svůj cíl, sílí hrozba kolapsu

Draghiho výroky prodražují ropu

ECB by mohla převzít dohled nad všemi bankami v eurozóně od 2014

BRAND24


Pokud by totiž byl verdikt negativní, zřejmě by se musely podmínky chystaného programu ESM výrazně změnit. Proto se tak dnes detailních informací zřejmě nedočkáme. ECB bude se zveřejněním čekat na výsledek ústavního soudu. Pokud tomu tak skutečně bude, nedostatečné prohlášení Maria Draghiho by se mohlo vzápětí projevit na negativní reakci finančních trhů.

Autor je analytik Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).