Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Dobrá sezona

28. 8. 2014
Autor: Tomáš Novák/Euro

Letní výsledková sezona na obou březích Atlantiku je téměř u konce. Výsledky již reportovalo přes 90 procent společností. Hospodaření za druhý kvartál lze hodnotit pozitivně. Zhruba 60 procent evropských firem vykázalo čistý zisk nad nebo v souladu s odhady.

V rámci sektorů se dařilo především výrobcům a prodejcům základního spotřebního zboží v čele s potravinářským odvětvím. Výjimkou byl tabákový průmysl, kde výsledky zklamaly. Z defenzivních titulů pak lze dále za úspěch označit vývoj síťových odvětví. Cyklickým průmyslovým sektorům druhé čtvrtletí ale příliš nevyšlo. Slušné výsledky zaznamenaly bankovní domy.

Situace v zámoří byla v něčem podobná té v Evropě. Ve většině případů lepší než očekávané výsledky zveřejnily finanční instituce a například také obchodníci s nápoji a hygienou či zdravotnickými službami a zařízeními. Naopak zklamání kvůli nedostatku investic zaznamenali výrobci kapitálových statků.

Celkově 84 procent amerických firem překonalo nebo naplnilo očekávání. Pokud jde o výhled do budoucna, zřejmě nepřekvapí přehodnocení odhadů ziskovosti evropských firem pro letošní rok směrem dolů. V průběhu končící výsledkové sezony se snížil tržní konsenzus na růst čistého zisku o dva procentní body na šest procent, oproti začátku roku se však očekávání přehodnotila dokonce o sedm pb.

Důvodem je stále velmi chatrný hospodářský růst v EMU a v poslední době také nárůst geopolitických rizik. Ve Spojených státech by letošní zisky měly vzrůst o osm procent, což je jen nepatrně pod očekáváními z počátku roku.

Autor je analytikem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Americká banka Citigroup zvýšila zisk o více než pětinu

Američtí investoři stahují miliardy z Evropy, obávají se ukrajinské krize

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).