Menu Zavřít

MÍR DO PŘÍŠTÍ VÁLKY

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S o c i á l n í     d e m o k r a c i e

Sociální demokraté chtějí před senátními a komunálními volbami předvést voličům, že jsou jednotnou a pevnou stranou. Na posledním jednání ústředního výkonného výboru se vzájemně přesvědčovali o tom, že ve straně neexistují žádná rozhádaná křídla. Zdání ale klame.

Vzhledem k tomu, že se v dubnu příštího roku bude znovu volit celé vedení, lze jen těžko uvěřit deklarovanému smíření. Jediný, kdo má své křeslo jisté, je totiž předseda Miloš Zeman, který všem sociálním demokratům opakovaně vzkázal: „Odejdu až za čtyři roky. A protože úspěšně dovedl stranu do vlády, nebude se nikdo snažit atakovat jeho pozici. Boj o rozdělení moci tak proběhne při volbách pěti místopředsedů.

Obhájit svou funkci se zřejmě pokusí Vladimír Špidla, Ivo Svoboda, Zdeněk Škromach a Petra Buzková. Ti jsou však vytíženi funkcemi ve vládě, respektive v Poslanecké sněmovně. Ve straně převažuje názor, že alespoň dva místopředsedové by měli na plný úvazek pracovat v Lidovém domě. Jedním by mohl být náměstek ostravského primátora Petr Lachnit, prozatímně dosazený za odstoupivšího místopředsedu Vladislava Schroma, který odešel do představenstva těžební společnosti OKD. Dalším horkým kandidátem je bývalý šéf pražské organizace Karel Šplíchal. I kdyby tedy během půl roku nepřibyl žádný nový kandidát, popere se o pět křesel šest lidí. Nová válka je tedy nabíledni.

Již dlouho se v ČSSD mluví o dvou skupinách - lidech obklopujících předsedu Miloše Zemana a příznivcích šéfa poslanců Stanislava Grosse. Jejich vzájemné půtky se často prezentují jako střety dvou odlišných názorových proudů, přičemž zemanovci jsou označováni za zastánce tradičních hodnot sociální demokracie západoevropského typu. Gross podle tohoto rozlišení touží z ČSSD vytvořit stranu zcela zbavenou klasického pojetí. Představa o takto profilovaných křídlech je ale zřejmě lichá. Stanislav Gross totiž po něčem takovém rozhodně neprahne. „Strana by se měla v některých věcech změnit, například vypracovat dlouhodobý program, či posílit odborné zázemí. Ovšem nějakou zásadní změnu politické orientace opravdu nepřipravuji, dušuje se Gross. Podle mnohých představitelů ČSSD je natolik zkušeným politikem, že pokud se jednou pokusí převzít ve straně moc, touto cestou nepůjde. „Gross chce být státníkem, a bude se proto snažit, aby strana i nadále vyhrávala volby. Změnou tradiční tváře strany by jen riskoval ztrátu voličů i členů, říká jeden z nich. Navíc Miloš Zeman již naznačil, že jedním z jeho možných nástupců ve funkci nejvyšší je právě Gross. Těžko by za sebe doporučil někoho, o kom by si myslel, že chce ve straně nastolit naprosto odlišný kurz.

Všichni se tedy shodují v jednom - žádná ideologická křídla Zemana či Grosse neexistují. O co tedy ve vnitrostranických tahanicích jde? O vliv a o peníze. Někteří představitelé ČSSD, otrávení neustálými výpady Zemanových lidí, k nimž řadí například šéfa premiérových poradců Miroslava Šloufa, poslankyni Janu Volfovou či vicepremiéra Egona Lánského, tvrdí, že sám Zeman žádnou frakci svých věrných neaktivoval. „Předseda se ale bohužel obklopil lidmi, kteří jej nyní používají jako štít ve svém tažení za mocí. Dovolil jim až příliš sebou manipulovat, stěžuje si jeden z členů ČSSD. Podle něj tak vznikl mylný dojem, že Zeman brojí proti některým lidem ze své strany. Ten však s největší pravděpodobností stojí tak trochu mimo tato klání, v nichž jde nyní především o oslabení pozice Grosse, za kterým stojí například ministr financí Ivo Svoboda či místopředsedkyně Petra Buzková.

BRAND24

Přestože se sociální demokracie snaží vzbudit dojem, že ani dubnové volby vedení nemohou narušit avizovaný klid zbraní, není to nemožné. Grossovi odpůrci se již před zasedáním ústředního výkonného výboru v Hradci Králové snažili z vedení strany vystrnadit Ivo Svobodu a na jeho místo chtěli prosadit Karla Šplíchala. Ten když ale pochopil, že se stal pouhou loutkou v jejich hrách, nabídku odmítl. Svou kandidaturu na místopředsedu však nevzdává. „Do dubna se pokusím vztahy ve straně urovnat. Jen v případě, že se mi to povede, jsem ochoten jít do vedení, tvrdí Šplíchal, kterého by ráda většina sociálních demokratů viděla jako výkonného místopředsedu strany.

To se ale zřejmě za nového stavu věcí nebude hodit do krámu lidem okolo Miroslava Šloufa. Dá se proto předpokládat, že se v blízkosti stranického předsedy Miloše Zemana brzy objeví jejich nová loutka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).