Menu Zavřít

Minusový byznys

4. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Na hokejovém klubu se v Česku vydělávat nedá, říká nejznámější český hokejista a novopečený většinový majitel HC Kladno

Déle než šestnáct let se o kladenský hokej staral jeho otec, nyní přichází jako spasitel týmu Jaromír Jágr. Minimálně na následující tři roky svým jménem a prostředky zaštítil fungování klubu, jehož je teď většinovým majitelem. Ve společnosti s ručením omezeným Hokej Kladno má totiž od poloviny července sedmdesátiprocentní podíl, zatímco město Kladno drží zbývajících 30 procent.
Výkonným ředitelem hokejového klubu HC Kladno se navíc stal Václav Bartoš, s nímž Jágr hrával před lety v mládežnických týmech a který od roku 2007 řídí společnost Jágr Team. „Jágr Team se změnil. Teď se soustředíme na prodej hokejového vybavení a podobných věcí. Exhibice už jsou dávno pryč. Tehdy na začátku to bylo zajímavé, protože hráči odcházeli do NHL a diváci neměli moc možností je tady vidět,“ vysvětluje největší česká hokejová hvězda. „Hokejová škola Jágr Teamu ale pořád funguje. Od příštího roku ji chceme přesunout ze Slaného do Kladna a nějakým způsobem ji s klubem spojit. Nejde ani o peníze, ale na Kladně by se s dětmi dalo trávit mnohem více času a dalo by se využít tamní zázemí včetně trenérů,“ dodává.
Nyní Jágr trénuje se svým kladenským týmem, snaží se do něj přitáhnout posily a zároveň se chystá do zámoří. Od 6. října totiž startuje nová sezona National Hockey League, do níž se vrací po třech letech strávených v Rusku. O Stanley Cup bude bojovat v týmu Philadelphia Flyers, kde uzavřel počátkem července roční kontrakt za 3,3 milionu dolarů.

Euro: Po prázdninách začíná nová hokejová sezona. Jak to vypadá s rozpočtem HC Kladno na tento rok?
Myslím si, že rozpočet by neměl být předem daný. Nesouhlasím s tím, když někdo tvrdí, že se nesmí přesáhnout určitá částka. Já takový být nechci a je to tak správné. Mým cílem je získat kvalitní hráče. Jestli jim forma vydrží a budou hrát hokej, jaký si představuju, pak se nic měnit nebude. Pokud by to nešlo podle našich představ, budeme muset měnit i rozpočet.

Euro: Platí, že klub bude potřebovat zhruba 70 milionů na rok?
V tom se skrývá víc věcí. Nemyslím si, že na platy pro hráče by bylo k dispozici tolik, protože máme ještě mládež a na nás je i řízení klubu. Velká úleva pro nás nicméně je, že o provoz stadionu se stará město.

Euro: S městem máte smlouvu uzavřenou do roku 2014. Kam by se měl HC Kladno během té doby posunout?
Klub by měl určitě hrát důstojný hokej, aby na něj diváci chodili. Ještě před pár měsíci nebylo jisté, že se hokej na Kladně vůbec udrží. Chceme hrát ligu a přitáhnout diváky, protože jinak nelze získat sponzory. Tady panuje přímá úměra.

Euro: Prozatím do klubu dáváte peníze vy sám. Jak vypadají jednání se sponzory?
Záleží na tom, jaký hokej budeme hrát. Jsem ale rád, že sponzoři slyší na naše plány s mládeží. Když už do něčeho budou dávat peníze, pak chtějí, aby z toho něco měly i děti. Jednání s nimi jsou určitě lepší, než bývala.

Euro: Znamená to, že už máte nějakého generálního sponzora, který nahradí Vagnerplast?
Jednání zatím probíhají a věřím, že než začne sezona, podaří se to dotáhnout do konce.

Euro: Vaším přáním je rozvíjet v Kladně práci s mládeží. Máte s dětmi nějaké konkrétní plány?
Neřekl bych, že je třeba něco rozvíjet, kvalitní dorost byl na Kladně vždycky a určitě nestrádal. Velká výhoda je, že jsou tam dva celky, v podvědomí lidí zapsané jako áčko a béčko. Já je dávám oba na stejnou úroveň a myslím si, že by hráči měli mezi oběma družstvy pendlovat. Dva týmy jsou výhoda na ledě – když máš na stadionu 25 hráčů, deset z nich tam sedí na lavičce. My tenhle problém mít nebudeme.
Naším cílem samozřejmě je, aby se oba týmy udržely v nejvyšších soutěžích. Jsme nároční, protože já zažil dobu, kdy z Kladna hráči odcházeli do NHL nebo evropských lig.

Euro: Budete mít i v zámoří čas sledovat kladenské dění?
Určitě. Neříkám, že budu sledovat každý zápas v televizi, ale informace budu mít k dispozici. Chci si pouštět i záznamy utkání, protože věřím, že taktika a nasazení hráčů se dají ovlivnit. Na Kladně je spousta mladých talentovaných hráčů, a ti hrají hokej jinak než veteráni. Sami se to nenaučí, musí jim to někdo říct.

Euro: Přemýšlel jste o tom, že byste jednou třeba trénoval?
Rozhodně to nemůžu vyloučit. Už teď se na Kladně snažím hráčům poradit, i když máme kvalitní trenéry. Pořád totiž hraju, sleduju, jak jde hokej dopředu a jak se vyvíjí systém. Spoustu věcí se učím i ve svých letech. Chápu, že hráči si ne všechno vezmou za svoje. Naší výhodou ale je, že jim to můžu podat jinak než trenér, který už třeba deset let vrcholově nehraje.
Být trenérem samozřejmě není lehké. Máš na starost dvacet lidí, dvacet individualit, a musíš s nimi vyjít, protože někteří nedokážou spolupracovat, ale zase jsou třeba o to lepší hokejisti. Být trenérem, to není jen rozumět tomu, co máš dělat, ale být dobrým psychologem, abys z těch hráčů dostal maximum.

Euro: Většinu kariéry jste strávil v Americe. Pochytil jste v NHL nějaké zásady, jak řídit hokejový klub? Třeba váš spoluhráč a kamarád Mario Lemieux je dnes většinovým majitelem Pittsburgh Penguins.
No, ono to nebylo Mariovo svobodné rozhodnutí. Klub mu dlužil peníze a nebyl schopen mu je vyplatit, takže mu podíl v Tučňácích doslova spadl do klína. Stal se zničehonic majitelem, ať chtěl nebo ne.

Euro: Takže jako ve vašem případě?
Jo, ale šéfovat americkému klubu je něco úplně jiného než u nás. V Americe je hokej a velký sport vůbec plusový byznys, v Česku minusový. Alespoň doteď to tak bylo.

Euro: Co by se muselo stát, aby začal hokej vydělávat jako v USA?
Změna je možná, ale jen pokud se z toho stane byznys jako v Americe. Tam jsi v plusu, i když prodáš jen dresy, vstupenky a televizní práva. A teď si vezměte Kladno, kde se loni za lístky utržily čtyři miliony. Když hraješ zhruba 25 zápasů doma, lístek by musel stát aspoň 600 korun, aby si klub na sebe vydělal. Tohle fungovat nebude.

Euro: Jinak řečeno – když vznikne ztráta, tak vy to nějak dorovnáte…
Každý by chtěl hrát co nejlepší hokej za co nejméně peněz. Bez sponzorů se to vůbec dělat nedá a i hráči by si měli uvědomit, že shánět peníze není legrace. Vzhledem ke stavu české ekonomiky jsou přitom platy prvoligových hráčů neúměrné. Na druhé straně ale ve srovnání se světem jsou zase relativně malé.

Euro: Dá se vůbec nějak zabránit tomu, abyste ve svém klubu vychoval hráče, kteří pak odejdou za lepším výdělkem třeba do NHL?
Tomu se zabránit nedá. Když někdo bude chtít, nic s tím neuděláme. Já se na to ale dívám nejen z ekonomické, ale i lidské stránky. Nesmíš si myslet, že se z každého kluka stane hned špičkový hokejista. O to přece nejde. I kdyby se hokejem nikdy neživil, rodiče budou mít aspoň jistotu, že se nefláká někde po ulicích. Ten čas strávený hokejem mu něco dá, nejen fyzicky. Naučí se spolehnout na druhé, protože v kolektivním sportu to jinak nejde. Naučí ho to disciplině a respektu, věcem, které budou potřebovat v životě. Není důležité jenom umět střílet góly. Důležité je taky vědět, že ti mladí kluci budou lépe připravení na život.

Euro: Léta řídil kladenský hokejový klub váš otec. Bude vám teď nějak pomáhat?
Tátu už jsme odstavili na vedlejší kolej. Ale vážně – hluboce si oddechl, že už nemusí shánět peníze.

Euro: Novou sezonu strávíte jako pravé křídlo Philadelphia Flyers. Berete to jako svoje poslední angažmá ve světě velkého hokeje?
Já jsem v Americe strávil nejlepší léta, naučil jsem se tam hrát hokej. Na malém hřišti jsem si udělal jméno. Málokdo už čekal, že bych se ještě vrátil, dokonce ani já sám. Pak ale přišlo daleko více nabídek, než jsem si myslel, což byla velká motivace.

Euro: Je pro vás výhoda, že se tým Letců obměnil? Spolu s vámi nastupuje sedm nových hráčů.
Jak se to vezme. Výhoda je, že bude vznikat něco nového. Nevýhoda naopak, že diváci jsou zvyklí na kvalitní hokej, a teď ztratili kapitána a jednoho z nejlepších střelců. Určitě budeme pod velkým tlakem, protože diváci jsou nároční. Když se nedaří, dokážou být hodně nepříjemní.

Euro: Máte už vymyšlený plán, jak hokej pověsit na hřebík? Třeba Dominik Hašek ohlásil dvakrát, že skončí, a vždy pak znovu začal.
Záleží, jak k tomu kdo přistupuje. Pro mě je hokej můj život a moje láska. Pokud máš zaměstnání, které tě baví, také se ho jen tak nevzdáš. Pokud je člověk otrávený, hned jak ráno vleze do dveří, nedivím se, že to zabalí co nejdřív.
Já chci hrát hokej, dokud na to budu mít. Neříkám, že na úrovni, ale dokud mě to bude bavit. Vezmi si, kolik chlapů chodí do posilovny nebo na led po práci a mají z toho radost. Mám výhodu, že hokej je moje zaměstnání, takže proč bych se toho měl vzdávat. A jestli mě lidi budou kritizovat? To je fakt jejich věc.

BRAND24

Jaromír Jágr (39)
- 1. července podepsal roční kontrakt ve Philadelphia Flyers za 3,3 milionu dolarů.
- V české hokejové lize působil v HC Kladno, v kanadsko-americké NHL postupně nastupoval za Pittsburgh Penguins, Washington Capitals a New York Rangers, poslední roky strávil v ruské KHL v týmu Avangard Omsk.
- Olympijský vítěz (Nagano 1998), dvojnásobný mistr světa (Vídeň 2005, Kolín nad Rýnem 2010) a dvakrát vítěz Stanley Cupu v zámořské NHL (s týmem Pittsburgh Penguins v letech 1991 a 1992), díky čemuž je jedním z pouhých 25 členů exkluzivního Triple Gold Club.
- Desetinásobný vítěz ankety Zlatá hokejka o nejlepšího tuzemského hráče, naposledy v letošním roce.
- Držitel mnoha ocenění a rekordů v NHL, v dlouhodobých statistikách je na deváté příčce s 1599 body (za 1273 gólů a 326 asistencí), k posunu na osmé místo mu chybí 43 bodů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).