Menu Zavřít

Mínus 10 miliard. Ceny komodit poškozují české zemědělce

20. 9. 2016
Autor: CC: (CC BY 2.0) Marc Dalmuder, flickr.com

Kvůli nízkým výkupním cenám mléka, vepřového masa i obilí klesnou letošní tržby českých zemědělců v porovnání s minulým rokem zhruba o deset miliard korun. Uvedl to předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha. Jedinou důležitou komoditou, u níž se cena v Česku drží na evropské úrovni, je podle něj řepka.

„V Evropské unii je u řepky předpoklad nárůstu poptávky a cena by se ještě mohla zlepšit,“ uvedl Pýcha. Čeští zemědělci už jsou druhými největšími evropskými producenty řepky olejné. Předseda podotkl, že lidi někdy dráždí žlutá barva na polích. „Ale my musíme dělat to, co se nám ekonomicky vyplácí,“ řekl.

Horší situace je podle Pýchy u obilí. Urodilo se ho sice dost, ale má nižší kvalitu a jeho tuzemská cena je o pětinu nižší než ve světě. „Ono to souvisí s tou kvalitou, ale i s vysokými zásobami obilí z minulých úrod,“ řekl. Obilí je přitom pro zemědělce největším zdrojem příjmů. V součtu klesnou podle předpokladu svazu tržby za hlavní rostlinné produkty proti loňsku zhruba o tři miliardy korun.

Mléko na dně

Zemědělské družstvo Sedlejov na Jihlavsku před několika lety postavilo obilná sila. Žně podle předsedy Jindřicha Pospíchala dopadly dobře, hektarové výnosy označil za lepší průměr. „Ale obilí máme téměř všechno doma, protože v současné chvíli cena pšenice je na stejné úrovni, jako byla před 25 lety. Takže čekáme na cenu,“ uvedl. Družstvo má 1700 hektarů polí, chová také 465 krav a vykrmuje 1800 prasat. Na mléku tratí, u vepřového masa se cena poslední dobou zlepšila.

Tržby za všechny rozhodující zemědělské komodity v Česku se podle Pýchy letos dostanou pod úroveň 80 miliard korun a v dlouhodobém srovnání budou mírně podprůměrné. Na poklesu se větší měrou bude podílet živočišná výroba, u níž svaz očekává meziroční snížení tržeb o sedm miliard na méně než 40 miliard korun. „Což je pro živočišnou výrobu historicky nejnižší úroveň,“ uvedl Pýcha. Jde o příjmy za mléko, jatečný skot, prasata, drůbež a vejce.

CONTENT24

Ztrátové je hlavně mléko. Oživování poptávky po mléčných výrobcích ve světě naznačuje, že by se jeho výkupní cena měla zlepšovat, ačkoli v Česku podle Pýchy zatím neroste. Výkupní cena vepřového masa už stoupla, ale v průměru výrobní náklady chovatelů stále nepokrývá, uvedl.


Čtěte také:

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí. A občas lže

Farmáři začali s vybíjením stád. Kvůli ceně mléka

Pavel Otto: Lex Jurečka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).