Menu Zavřít

Ministrovy velké plány

30. 8. 2010
Autor: profit

S novým ministrem přišlo na úřad nové koště, které dobře mete. Vysokoškolskou reformu, na které pracovali jeho předchůdci prozatím hodil do šuplíku a ani k zavedení školného, jak se na něm dohodly koaliční strany, se příliš nemá.

Autor: ČTK

Za to má jiné – své nápady, jak zlepšit české školství. Vydrží mu to? Zavede testování v páté a deváté třídě? A vzpomene si někdo ještě na ministra Dobeše, až testy přinesou první relevantní výsledky?

Z první bitvy vyšel nový ministr určitě jako vítěz. V koaličních jednáních – ještě při sestavování vlády „vyhádal“ pro učitele více peněz, které mu zůstaly i poté, co se kralování na ministerstvu financí ujal znovu Miroslav Kalousek. Ještě nadšenější mohli být pracovníci ve školství poté, co v polovině srpna zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí svůj návrh na snižování platů ve státní sféře. Média uvedla, že se pokles o 10 procent pedagogických a nepedagogických pracovníků ve školství nebude týkat. Jenže, možná je to celé jinak a ministra čeká bitva, u které bude muset hodit ručník do ringu. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka se ale platy nepedagogických pracovníků sníží. Přesně ty platy, které se před necelým rokem o podobnou částku zvyšovaly. Co na to ministerstvo školství? Opatrná odpověď, že učitelů se snížení tarifní části platu určitě netýká a o dalším se ještě jedná. Co tedy bude se školníky, účetními, sekretářkami, uklízečkami a kuchařkami? Uvidí se nejpozději do konce září, kdy vláda předloží návrh rozpočtu do sněmovny. Ovšem není to jen vyjednávání platů, na kterém může zatím dobrá image ministra „pohořet“.

Testy školství – běh na dlouhou trať

Testování českým školám chybí, bez něho nelze relevantně zjistit, kde má systém slabiny. Proto také odborníci vítají návrh zavést srovnávací testy v pátých a devátých třídách. Ministr nechce podcenit debatu a chce jí věnovat zhruba rok. Další čas zabere příprava testů, testování testů, legislativní proces a zavedení do praxe. Ministr je optimista a věří, že se vše stihne. Ač se to ale nezdá, jsou čtyři roky, pokud v nich vůbec vydrží Josef Dobeš celé volební období, krátká doba. Čím později se s projektem začne, tím vyšší je riziko, že nástupce v čele rezortu rozpracovaný projekt zastaví, nebo nechá celý přepracovat, a to už je scénář známý jako projekt Státních maturit, jejichž příprava trvala 14 let a stála stovky milionů korun.

Ani včasná příprava a rychlé kroky neznamenají jistý úspěch. Jan Wagner ze serveru ceskaskola.cz upozorňuje na to, že první test, kterým školáci projdou, stejně neukáže v jakém stavu české školství je. „Relevantní hodnotu budou mít testy až třeba za pět let – až se konkrétní žák otestuje dvakrát. Pak se dá říct, jestli se zhoršil, nebo zlepšil. V ideálním případě začnete testem v páté, potom v deváté třídě, a pak ještě státní maturita.“ První představu o školství tak budeme mít řádově za devět let od chvíle, kdy se zkoušky školáků spustí.

Pojďme to tedy spočítat. Pokud by se podařilo začít s testy v roce 2012, dostaneme relevantní informace v roce 2016, až žáci projdou zkouškou podruhé v devítce. A rok 2020 a data ze státních maturit pak dotvoří mozaiku českého školství. Nechci být pesimistka, ale po zkušenostech se státní maturitou si dokážu živě představit, co se do té doby stane.

Černý scénář školní frašky

BRAND24

Než se přistoupí k testování žáků, vzniknou protestní skupiny na sociálních sítí a školáci s aktovkami vyjdou do ulic. Několikrát se kvůli testům žáků pohádají poslanci ve sněmovně, v televizních debatách i na stránkách novin. Protestovat budou učitelé i rodiče. Některé školy vyhlásí bojkot. Výsledek: veřejnost bude otrávená z testů stejně, jako je nyní z maturit. Happyend, který se očekává v dohledné době, nepřijde a až v roce 2020 bude nějaký další ministr školství vydávat zprávu o stavu českého školství, bude mít hořkou pachuť, jako má teď vše spojené se státní maturitou.

Vzpomene si potom někdo na toho, kdo stál u zrodu testování žáků? Vzpomene a v dobrém, pokud se mu podaří vymanit projekt ze scénáře, kterým prošly státní maturity. Podruhé v dobrém, pokud se mu podaří nastolit nový trend, ve kterém investice do školství a platy opravdu budou mezi prioritami vlád. Připomenutí s úšklebkem mu bude patřit, pokud budou testy bezzubé a nepomůžou ke změně ve školství. Vzpomínka s povzdechem, pokud „nové koště“ dokáže vyhrát jen jedinou bitvu o platy, ale žádnou z těch dalších.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).