Menu Zavřít

Ministři financí EU dají 500 miliard eur na zastavení problémů v Řecku

10. 5. 2010
Autor: profit

Ministři financí Evropské unie se v noci na pondělí shodli na vytvoření nouzového záchranného balíčku v objemu 500 miliard eur, který by měl zabránit rozšíření řecké fiskální krize do dalších zemí.

Autor: Martin Siebert

Informoval o tom server BBC a agentury Reuters a Bloomberg.

Finanční balíček by měl zejména stabilizovat jednotnou evropskou měnu, k půl bilionu eur pak přispěje Mezinárodní měnový fond dalšími 250 miliony eur. Evropský komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn uvedl, že balíček „představuje naši snahu ochránit euro, ať to stojí cokoliv.“

Balíček, jehož rozsah analytiky šokoval, je složen z garancí úvěrů jednotlivých států eurozóny v objemu 440 miliard eur, dalších 60 miliard eur půjde z rozpočtu speciálního finančního instrumentu Evropské komise. Mezinárodní měnový fond kromě objemu prostředků neuvedl žádné detaily, nicméně v poslední době navýšil jeden ze svých krizových programů na 550 milionů dolarů.

K celkové pomoci se připojí i Evropská centrální banka, která zpřístupní neomezené úvěry s tříměsíční splatností a fixním úrokem a opět zavede dolarové swapy s americkou centrální bankou.

Kromě toho centrální banka uvedla, že bude „intervenovat“ na dluhopisových trzích tak, aby zajistila dostatečnou likviditu. To znamená, že Evropská centrální banka bude nakupovat dluhopisy i problémových zemí, objem nákupů bude ještě dále upřesněn.

„Říkáme to velmi jasně - eurozóna si své peníze bude bránit,“ uvedla francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

„Hlavním bodem celého balíčku jsou garance za úvěry v objemu 440 milionů eur, které mohou být čerpány zeměmi, které si nemohou půjčit likviditu na dluhopisovém trhu. Toho bude dosaženo v rámci speciálního programu a nikoliv pomocí bilaterálních půjček jako tomu bylo u Řecka,“ komentoval balíček James Nixon, analytik finanční skupiny Société Générale.

Ne všichni komentátoři jsou však z finančního balíčku nadšení. „Balíček je stále formulován velmi vágně. Nicméně věříme, že poskytnutí více prostředků již předluženým vládám jejich problém nevyřeší. Nemůžete bankrotující společnost zachránit tím, že jí poskytnete více prostředků. A podobně: Nemůžete zemi, která není schopna stát se financovat na trhu důvěryhodnější tím, že ji zpřístupníte více úvěrů,“ uvedli ve svém komentáři analytici společnosti High Frequency Economics.

BRAND24

„Já jsem s výsledkem jednání spokojen, pro Česko republiku tím nevznikly žádné nové závazky,“ řekl Mediafaxu ministr financí České republiky Eduard Janota.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).