Menu Zavřít

Ministr Toman chce zastavit přípravu národního parku na Křivoklátsku

2. 9. 2013
Autor: profimedia.cz

Šance na to, že v dohledné době na Křivoklátsku vznikne pravděpodobně poslední národní park, jsou v podstatě nulové. S příchodem nového ministra zemědělství se změnil i postoj tohoto resortu, který je tradičně nejsilnějším oponentem.

Podle informací týdeníku Euro připravuje ministerstvo zemědělství razantní změnu svého původně souhlasného stanoviska ke vzniku tohoto národního parku. Tomu nasvědčuje i vyjádření nového ministra zemědělství Miroslava Tomana, který týdeníku Euro řekl: „Nepodporuji jeho zřízení. Jsem přesvědčen, stejně jako moji předchůdci (např. bývalý ministr Šebesta), že stávající ochrana formou chráněné krajinné oblasti je plně dostačující.“ Tento postoj je naprosto odlišný od postoje Petra Bendla, jeho předchůdce v ministerské funkci. Ten společně s bývalým ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou patřil k největším příznivcům zrodu tohoto národního parku.

Jak týdeník Euro v dubnu letošního roku informoval, ambice na zrod tohoto národního parku sahají do roku 1978, kdy vznikla CHKO Křivoklátsko. Návrh na jeho zřízení se ovšem začal projednávat až v roce 2008. Od té doby se také měnily postoje klíčových politických stran k jeho vzniku. Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař současný vývoj komentoval pro týdeník Euro takto: „Příroda na Křivoklátsku bez národního parku rozhodně nezahyne.“ Současně však dodává: „Národní park je cedule na dveřích našeho bytu, zda jsme, nebo nejsme civilizovaní lidé, kteří v zájmu ochrany přírody jsou ochotni rezignovat na hospodářský výnos z tohoto území, a naopak jsou ochotni připustit, že je ochrana přírody na tomto území bude i něco stát.“


Také čtěte:

Šumavský park je na požáry připraven, koupil nové cisterny

Jakub Hruška: Na Šumavě může být národní park, anebo vzorný lesní závod

BRAND24

Soud potvrdil trest za prodej pozemků v šumavských Prášilech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).