Menu Zavřít

Ministr spravedlnosti: Podle kritiků je v návrhu zákona příliš mnoho not

15. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Zeptali jsme se ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na návrh nového občanského zákoníku.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Autor: Profit - Jan Třeštík

Co je cílem nového občanského zákoníku?

Snahou tvůrců bylo vrátit české civilní právo do podoby, v jaké je zná standardní západní Evropa – napsat zákon, který odpovídá potřebám právního státu. Je proto naprosto logické, že se musíme odchýlit od toho, co bylo přijato v době socialismu. Pro návrat do civilizované Evropy je to nutnost.

Nový zákon přinese mnoho změn, která z nich se bude líbit podnikatelům? Návrh například obsahuje mnohem méně kogentních norem. To znamená, že lidé budou mít větší prostor pro to, aby se odchýlili od ustanovení zákona, což do právních vztahů vnese mnohem více svobody. A která změna podnikatele naopak nepotěší?

Cestovním kancelářím se asi nebude líbit ustanovení o ztrátě radosti z dovolené. V případě porušení svých povinností – zejména došlo-li jejich zaviněním ke zkrácení či přímo zmaření zájezdu – budou muset svým klientům nahradit nejen škodu na majetku, ale i částku, která by vyvážila ztrátu radosti z dovolené. Cestovky tedy budou muset za těchto okolností platit nejen náklady na dovolenou, ale mnohem víc. Je to trend vládnoucí v celé západní Evropě – dovolená je dnes vzácná.

CONTENT24

Mnoho právníků návrh zákona i jeho hlavního tvůrce kritizuje. Co si o nich myslíte vy? **

Dvacet let po revoluci stále žijeme v jakémsi přechodném období. Chybí nám základní zákon, který nutně potřebujeme, na tom se shodne většina odborné i laické veřejnosti. A v této zemi není nikdo, kdo by v současné době napsal výrazně jiný nebo lepší zákoník. Kritiky zákona jsou většinou prázdné a nekonstruktivní. Zaslechl jsem přirovnání, že kritické výroky se často podobají scéně z Formanova Amadea, v níž Salieri sděloval svůj názor na Mozartovu hudbu: Je tam příliš mnoho not. Podle mě je to poměrně trefné. Profesor Eliáš je takový právnický Amadeus, jemuž se někteří jeho průměrnější kolegové snaží házet klacky pod nohy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).