Menu Zavřít

Ministerstvo prosazuje jasnou cenu zájezdů

3. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Cestovní kanceláře budou muset úplnou a jedinou cenu zájezdů začít uvádět nejpozději od ledna 2009. Takové jsou plány ministerstva financí, které chystá velkou novelu zákona o cenách. Cestovní kanceláře, které dnes cenu rozdělují do několika položek, však se záměrem nesouhlasí, a tvrdí, že novela zákona povede ke zdražení zájezdů.

BRAND24

„Bude muset být uváděna úplná cena, to je náš úmysl, a tak to chceme,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Jediná cifra bude podle něj pro zákazníky přehlednější a nebude je mást. Cestovní kanceláře totiž obvykle inzerují pouze základní cenu a povinné příplatky bývají často uvedeny na jiném místě katalogu, případně se o nich zákazník dozví až při samotné platbě.

„Je to nesmysl a odporuje to současně platným regulacím Evropské unie,“ reagoval mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Asociace vidí vinu hlavně na straně leteckých společností, které klienty cestovních kanceláří na dovolenou vozí. Aerolinie běžně z ceny letenky vyčleňují například palivové příplatky nebo letištní taxy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).