Menu Zavřít

Ministerstvo posiluje česko-rakouské hospodářské vztahy

11. 4. 2011
Autor: profit

Hospodářská situace v České republice a v Rakousku, brzké otevření pracovního trhu nebo aktuální otázky vzájemného obchodu a investic patří mezi hlavní témata dnešní návštěvy ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka v hornorakouském Linci.

Foto: Profimedia.cz

Budoucnost vzájemné spolupráce spočívá zejména v oblasti vyspělých technologií,“ uvedl ministr Kocourek během svého dopoledního jednání s Reinhodlem Mitterlehnerem, spolkovým ministrem hospodářství, rodiny a mládeže.

Posledním dubnovým dnem také skončí přechodné období pro volný pohyb pracovních sil. “Otevření pracovního trhu prospěje konkurenceschopnosti jak České republiky tak Rakouska, protože pomůže posílit výměnu vysoce kvalifikovaných zaměstnanců,“ říká ministr Kocourek. Jednání se dotkla i otázky jaderné energetiky. Ministr Kocourek svého rakouského kolegu ujistil o tom, že pro Českou republiku je v této oblasti vždy prioritou číslo jedna bezpečnost.

Po jednání s Reinhodlem Mitterlehnerem se ministr Kocourek zúčastní Českého dne pořádaného Hospodářskou komorou Horního Rakouska. Právě do této spolkové země přitom míří zhruba čtvrtina z celého českého vývozu do Rakouska a letošní Český den navštíví rekordních 312 firem z regionu.

Hlavním tématem vystoupení ministra Kocourka bude vývoj české ekonomiky a probíhající reformy. „Směr dalšího rozvoje české ekonomiky úzce souvisí s realizací reforem, které začínáme uskutečňovat. Tyto reformy budou znamenat posílení naší konkurenceschopnosti. Z konkrétních opatření pro nové investory chceme například zefektivnit systém investičních pobídek,“ vysvětluje ministr Kocourek. Podle něj by se tak pobídky měly vedle zpracovatelského průmyslu rozšířit i na investice do výzkumu a vývoje a do služeb.

Důležitá je rovněž podpora inovací a nových technologií. Potřebujeme kvalitní infrastrukturu, efektivní trh práce, kvalifikovanou pracovní sílu, a také zdravé konkurenční prostředí. Profitovat z toho budou obě naše země,“ zmínil ministr Kocourek. Řešením pro všechny tyto oblasti se bude zabývat Strategie konkurenceschopnosti, kterou chce Ministerstvo průmyslu a obchodu předložit vládě během letošního roku.

BRAND24

Odpoledne ministr Kocourek ukončí svoji jednodenní pracovní návštěvu v hlavním městě Horního Rakouska účastí na semináři a konferenci k výsledkům česko-rakouského přeshraničního projektu Technologická síť Mühlviertel - jižní Čechy (MSB-TechNet). „Již samotný název akce - Od konkurence ke spolupráci - vystihuje jedinou možnou cestu ke zvýšení konkurenceschopnosti našeho středoevropského regionu - právě vzájemnou spolupráci,“ uzavírá ministr Kocourek.

Rakousko je jedním z našich nejvýznamnějších hospodářských a obchodních partnerů. Oceňuji, že náš jižní soused je dlouhodobě třetím největším investorem do české ekonomiky,“ dodává ministr Kocourek. Kumulovaný příliv přímých rakouských investic do České republiky od roku 1993 dosáhl hodnoty 9,5 mld. euro, což představuje podíl téměř 13 % z celkové sumy přílivu zahraničních investic do České republiky za toto období.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).