Menu Zavřít

Ministerstvo financí: Zákon stále platí

5. 6. 2006
Autor: Euro.cz

REGISTRAČNÍ POKLADNY Předvolební boj v minulém týdnu přinesl živnostníkům jedno velké překvapení. ČSSD prý už netrvá na zavedení registračních pokladen od příštího roku. ODS je nechce zavést vůbec. Mají si tedy podnikatelé nyní pokladny kupovat?

REGISTRAČNÍ POKLADNY Předvolební boj v minulém týdnu přinesl živnostníkům jedno velké překvapení. ČSSD prý už netrvá na zavedení registračních pokladen od příštího roku. ODS je nechce zavést vůbec. Mají si tedy podnikatelé nyní pokladny kupovat?

Zavedení pokladen a s nimi spojené vydávání účtenek prosadila sociální demokracie spolu s lidovci a komunisty. Jejich cílem prý bylo snížit daňové úniky a posílit kontrolu především nad prodejci zboží. Paroubkovo prohlášení, které učinil v rámci odpovědí do předvolebních dotazníků, vnáší do věci zmatek. „Jsem pro posunutí termínu jejich uplatnění k 1. lednu 2008,“ uvedl premiér. To je v přímém v rozporu s činností ministra financí Bohuslava Sobotky, který ještě minulý týden nabízel těm, kdo si přístroj pořídí do konce června, slevu na dani. Šéf ODS Mirek Topolánek přitom hrozí jejich úplným zrušením. Od pokladen dávají nyní ruce pryč i lidovci a jediný, kdo je prosazuje, jsou komunisté.

BRAND24

Profit se proto minulou středu zeptal na ministerstvu financí, jak se mají podnikatelé zařídit: „My v současné době můžeme říci pouze tolik, že zákon č. 215/2005 o registračních pokladnách je ve stávajícím znění platný, a je proto nutné se jím řídit. Termín, dokdy musí všechny povinné subjekty nejpozději zahájit evidenci na registrační pokladny, je podle zákona 1. ledna 2007,“ řekla nám mluvčí ministerstva Petra Krainová. Sama nicméně připouští, že by vše mohlo být v blízké budoucnosti jinak. „Otázky dalšího vývoje jsou spíš politického charakteru a neřešíme je,“ dodala. Osud pokladen tedy závisí na dalším povolebním vývoji.

Podle stále platného zákona se tedy zařízením musí vybavit fyzické a právnické osoby, které provozují maloobchod nebo hostinskou činnost na základě živnostenského oprávnění. Netýká se kadeřnických či kosmetických služeb, automechaniků a podobných živností. Povinnost zaznamenávat platby se netýká ani prodeje zboží z prodejních automatů a podomního nebo pochůzkového prodeje. Pokladny si nemusí pořizovat ani rolníci prodávající výrobky z vlastní drobné pěstitelské činnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).