Menu Zavřít

Ministerstvo financí chce miliardy v řízení proti bývalým šéfům MUS

25. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo financí se připojilo do trestního řízení proti bývalým manažerům Mostecké uhelné (MUS), jejichž případ bude řešit pražský městský soud. Jako náhradu škodu, která vznikla při privatizaci a následném údajném tunelování společnosti, bude ministerstvo prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových požadovat 8,608 miliardy korun. Uvedl to server Seznam Zprávy.

„Ministerstvo financí se do uvedeného trestního řízení připojilo se svým nárokem o náhradu škody. Návrh na její výši budeme dle trestního řádu podávat nejpozději u hlavního líčení před zahájením dokazování,“ uvedl jeho mluvčí Michal Žurovec.

Žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali počátkem května v kauze MUS obžalobu na šest mužů. Z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti by se mělo zodpovídat pět bývalých manažerů: Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus a z přijetí úplatku bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Podle žalobců jejich jednáním vznikla státu škoda nejméně 3,2 miliardy korun. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Podle informací Seznam Zpráv se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chce v žádosti o vyšší náhradu škody opírat o své dřívější výpočty.

Kauza svým rozsahem i náročností patří k největším v tuzemsku. Policie už na konci roku 2012 obstavila podezřelým majetek a v jeho zabavování pokračovala i v následujících letech.


Přečtěte si také:

Obžaloba v kauze Mostecké uhelné. Pět manažerů a jeden úředník půjdou k soudu

Mostecká uhelná společnost


Soud ve švýcarské Bellinzoně manažery MUS na podzim roku 2013 nepravomocně potrestal za podvody a praní špinavých peněz tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Muži se proti verdiktu odvolali. Nemohou být současně souzeni v obou zemích ze stejných porušení zákona, a záležet tedy bude na tom, který ze soudů ve věci rozhodne rychleji.

CONTENT24

V kauze MUS bylo v tuzemsku původně obviněno osm lidí. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, však v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce loni v květnu přerušil ze zdravotních důvodů.


Čtěte dále:

V kauze Mostecké uhelné navrhli policisté obžalovat šest osob

Tykač a stát bojují o zadržené peníze Mostecké uhelné

Stát končí s právníky v kauze Mostecké uhelné. Kvůli konfliktu zájmů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).