Menu Zavřít

Ministerské krmení pro advokáty

27. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Resort dopravy nabízí právníkům stamilionové kontrakty

Státní správa bývá zákazníkem, o kterého se firmy perou. Nejinak je tomu u právních služeb. Obzvlášť pokud stát nabízí soukromé sféře jistotu výdělku ve stovkách milionů korun na několik let dopředu. Není tedy divu, že se do lukrativního tendru ministerstva dopravy na čtyři advokátní kanceláře, které pro ně budou následující tři roky zajišťovat právní servis, přihlásila celá právnická elita. A není ani divu, že ti, kdo se mezi „vyvolené“ nedostali, postup ministerstva kritizují. Resort odhadl hodnotu zakázek z rámcové smlouvy až na 450 milionů korun.

Vylučovalo subjektivní kritérium.

Ministerstvo dopravy, které zaměstnává v odboru právním a veřejných zakázek jedenáct vlastních lidí, tvrdí, že rámcovými kontrakty s právníky uspoří peníze. Dosud totiž úřad a jemu podřízené organizace - hlavními jsou Správa železniční dopravní cesty, Ředitelství silnic a dálnic a Ředitelství vodních cest - najímaly advokátní kanceláře na jednotlivé zakázky „izolovaně, nekoordinovaně, a tedy v konečném důsledku neefektivně“. Zádrhel přichází ve chvíli, kdy ministerstvo v prvním kole soutěže vybralo ze čtrnácti firem splňujících požadovanou kvalifikaci osm, které vyzve k podání nabídky v užším řízení. Pro postup do finále totiž bylo rozhodující kritérium, které sám úřad označil za subjektivní a nepočitatelné. Služby poskytnuté dodavatelem v posledních třech letech v ČR, u nichž byl hodnocen relativní význam a hodnota plnění, měly 70procentní váhu. „Nikdo nám nesdělil, proč jsme vypadli. Pokud ovšem nelze hodnotit nabídky objektivně, a tady samo ministerstvo používá slova subjektivní a relativní, z účastníků tendru může vyjít řízením osudu jako vítěz outsider,“ postěžoval si jeden z vyřazených, který si nepřál být jmenován. Prý by si již u státní správy „neškrtl“. Ministerstvo dopravy oponuje tím, že na takový postup má podle zákona o zadávání veřejných zakázek právo. Nabídnutá cena, u které se lze orientovat bez pochybností, je součástí až druhého kola. Bude-li komise alespoň konečného vítěze vybírat podle „počitatelného“ kritéria, ministerstvo dopravy odmítlo sdělit.

Skončí tendr zase v Brně?

Tendr ovšem možná napadne jeden ze zájemců z jiného důvodu. Poté, co kancelář CMS Cameron McKenna s námitkami u ministra dopravy neuspěla, zvažuje, že se obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Resort ministra Aleše Řebíčka ji totiž ze soutěže úplně vyloučil, protože prý nesplnila kvalifikační předpoklady. Úřad se nespokojil s čestným prohlášením místo osvědčení vydaného veřejným zadavatelem, kterým firma prokazovala, že poskytla právní poradenství ve veřejných zakázkách nebo koncesích přesahujících 20 milionů korun. Nebylo by to ostatně poprvé, kdy by se brněnský úřad zabýval velkým tendrem na právní služby. Před dvěma lety řešil zatím největší soutěž, kterou si ČEZ obstarával pool advokátních kanceláří pro zakázky na čtyři roky. Tehdy se o smlouvy pralo taktéž čtrnáct firem. Ministerstvo dopravy je podle dostupných informací teprve druhým zadavatelem veřejné správy, který v otevřeném výběrovém řízení nabízí právníkům kontrakt takového rozsahu. Soutěže na resortní právníky, kteří by vystřídali řadu kanceláří najímaných ad hoc, vyhlásila sice za poslední rok například ministerstva zahraničních věci a zemědělství, ta však tendry bez udání důvodů zrušila.

Právníci na úřadech jako doma.

Služby externích právníků obecně využívají tuzemské úřady poměrně hojně. Z evidence veřejných zakázek však vyplývá, že na ně většinou nevypisují otevřená výběrová řízení. Kromě ministerstev se advokáti často chytají u samosprávy. Například Městská část Praha 7 uzavřela smlouvu na právní poradenství v oblasti stavebnictví s advokátní kanceláří Dáňa, Pergl & partneři. Za hodinu práce advokáta platí 2400 korun a koncipienta o tisícovku méně. Praha 5 poskytuje výdělek hned několika kancelářím, které odměňuje paušálem kolem 20 tisíc korun měsíčně. Kancelář Felix a spol. získala smlouvu na právní poradenství pro Obecní dům, a za dva roky si tedy může naúčtovat šest milionů korun. Pražský magistrát zase zásobuje prací především kancelář Jansta, Kostka & spol., která se proslavila odměnou 119 milionů korun za pomoc při uzavírání smlouvy ČSOB s Českou poštou.

Zájemci o práci pro dopravu

Postoupili do druhého kola (pořadí) 1. Weil, Gotshal & Manges 2. Weinhold Legal 3. Kocián, Šolc, Balaštík, advokátní kancelář 4. Rowen Legal 5. Linklaters 6. Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři + Volopich, Tomšíček & spol.
7. Jansta, Kostka & spol. 8. Advokátní kancelář Kříž a Bělina

BRAND24

Nepostoupili
9.-10. Procházka, Randl, Kubr, advokátní kancelář 9.-10. Pelikán, Krofta, Kohoutek, advokátní kancelář + KŠD Šťovíček advokátní kancelář 11.-12. Holec, Zuzka & Partneři + Toman, Devátý, & Partneři 11.-12. Havel & Holásek 13. Glatzová & Co.
14. Advokátní kancelář Dáňa, Pergl & Partneři

Pramen: Týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).