Menu Zavřít

Minimální základ daně

5. 1. 2004
Autor: Euro.cz

K novým daňovým paragrafům patří i minimální základ daně. Část § 7c zákona o daních z příjmů, který o tomto základu pojednává, přinášíme: (1) U poplatníka s příjmy podle § 7 odst. 1 písm.

NOVÉ PARAGRAFY

BRAND24

a), b) nebo c) musí základ daně podle § 5 a 23 činit alespoň 50 % částky, která se stanoví jako součin všeobecného vyměřovacího základu podle zákona o důchodovém pojištění za kalendářní rok, který o 2 roky předchází zdaňovacímu období, přepočítacího koeficientu podle zákona o důchodovém pojištění pro úpravu tohoto všeobecného základu a počtu kalendářních měsíců, v jejichž průběhu poplatník provozoval podnikatelskou činnost nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost. Tato částka se zaokrouhluje na celé stokoruny dolů. (2) Minimální základ daně podle odstavce 1 se nesnižuje o položky odčitatelné od základu daně uvedené v § 34. Daňovou ztrátu zjištěnou podle § 5 a 23 dosaženou ve zdaňovacím období, ve kterém byl stanoven minimální základ daně, lze uplatnit v následujících zdaňovacích obdobích podle § 34. (3) Ustanovení odstavců 1 a 2 se nevztahuje na poplatníka ve zdaňovacím období, a) ve kterém zahájil nebo ukončil podnikatelskou činnost, b) bezprostředně následujícím po zdaňovacím období, ve kterém zahájil podnikatelskou činnost.

(Odstavec (4) § 7c zákona o daních z příjmů pak uvádí další poplatníky, na něž se ustanovení odstavců 1 a 2 nevztahují.)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).