Menu Zavřít

Minieuro může být maximarketem

29. 5. 2011
Autor: profit

Fotbalové léto se jen zdá být bez velké hostiny. Až opadne vzrušení z finále Ligy mistrů, srážky kolosů Barcelony a Manchesteru United, sezona neskončí. V červnu je tu malé Euro, závěrečný turnaj osmi týmů na mistrovství Evropy hráčů do 21 let. V Dánsku. S českou účastí.

Minieuro může být maximarketem

Foto: Dalibor Glück / MF Dnes / Profimedia.cz

Naším cílem je od začátku dostat se až na olympiádu do Londýna 2012. Pro většinu kluků to může být jediná šance zahrát si ve Wembley nebo na Old Trafford,“ říká český trenér Jakub Dovalil. To znamená postoupit z nabité základní skupiny, kde čeká Ukrajina, španělsko a Anglie. „I my máme dobrý tým, i když šíří základny ani špičky se rovnat nemůžeme,“ nebojí se kouč.

Na olympiádu postoupí tři nejlepší mužstva. Samostatné anglické, jak známo, pod olympijskými kruhy nehraje, naopak se tu objeví netradičně rovnou sestava celé Velké Británie. Češi přece vládli kvalifikaci, kde udolali i Německo a Řecko. Za tři roky odtáhli sérii 16 zápasů bez prohry, měli nejlepší obranu i střelce Pekharta (9 gólů), druhý nejproduktivnější útok…

Necid už není lvíče, ale lev

Chceme uspět a k tomu potřebujeme kousek štěstíčka. Ovšem pro mě by nejvíc znamenalo, kdyby se základ týmu postupně přesunul na 10 let do áčka jako u předchozí generace Čecha a spol.,“ přeje si trenér. Vzpomíná tak na stříbro 2000 a zlato 2002 týmu vedeného legendárním „Klekí Petrou“ Brücknerem. On sám s kostrou mužstva prochází již šest let od dorostu. A teď nastává pro všechny možná zásadní období. „Na velkém turnaji dospělých jsou už hráči většinou rozebraní. Tady mají kluci šanci udělat velký krok dál,“ potvrzuje licencovaný hráčský agent David Nehoda. Také kouče může úspěch posunout k angažmá v dospělém fotbale u solidního klubu. Přestože má u reprezentace lvíčat, jak se říká juniorskému týmu, smlouvu ještě na další čtyři roky.

Česká fotbalová lvíčata

• Marek Suchý (o) Spartak Moskva 3,8

• Václav Kadlec (ú) Sparta 3,5

• Ondřej Mazuch (o) Anderlecht 3,5

• Jan Morávek (z) Kaiserslautern 2,5

• Libor Kozák (ú) Lazio 2

• Tomáš Pekhart (ú) Sparta/Norimberk 1,6

• Lukáš Mareček (z) Anderlecht 1,3

• Adam Hloušek (ú) Kaiserslautern 1

• Tomáš Hořava (z) Olomouc 1

• Milan Černý (z) Slavia 1

• Lukáš Vácha (o) Liberec 0,9

• Jan Čelůstka (o) Slavia 0,8

• Jan Lecjaks (o) Anderlecht/Plzeň? 0,8

• Radim Řezník (o) Ostrava 0,75

• Marcel Gecov (z) Liberec 0,7

• Bořek Dočkal (z) Liberec 0,65

• Jan Chramosta (ú) Boleslav 0,6

• Jan Hošek (o) Teplice 0,5

• Jan Vošahlík (z) Jablonec 0,5

• Jan Hanuš (b) Slavia 0,4

• Jan Kovařík (z) Jablonec 0,4

• Tomáš Vaclík (b) Žižkov 0,275

• Zdeněk šmejkal (z) Ostrava 0,25

• Marek štěch (b) West Ham 0,25

• Pavel Čmovš (o) Veendam (Niz.) 0,1

Poznámka: ceny podle www.transfermarkt.de v milionech eur (nejvýš si tu stojí Messi za 100…)

(b) = brankář, (o) = obránce, (z) = záložník, (ú) = útočník

Na webových stránkách turnaje u evropské fotbalové federace UEFA je zvláštní odrážka „agents“, věnovaná pokynům pro pohyb na turnaji, objednávání lístků a podobně. To tu ještě nebylo! Na druhou stranu překvapila a vzápětí potěšila slova kouče Dovalila. „S agenty se hodně bavíme o stavu a situaci hráčů, ale ještě nikdo si nedovolil na mě tlačit. Vážně ne.

Anglický trenér, bývalý známý bek Stuart Pearce, nejspíš povolá na pomoc Wilsherea z Arsenalu a Carolla z Liverpoolu, ačkoliv už patří do kádru dospělé reprezentace. Kdežto český tým nevyužije možnou podporu věkově odpovídajícího snajpra Necida, který hraje stabilně evropské poháry i za elitní národní tým. „Tři roky za nás nehrál. Dostanou šanci ti, kteří si postup vykopali, taky mají své kvality. Jinak by se mohla narušit struktura a návyky týmu, zlikvidovali bychom ostatní útočníky,“ vysvětluje Dovalil.

Už osm jeho hráčů se mihlo v reprezentačním áčku. V základním kádru 25 mužů (z nich dva ještě musí vyškrtnout) má devět legionářů ze zahraničních lig. Desátý Pekhart tam už působil a nyní tam znovu míří. „Ti kluci už mají jiné sebevědomí, jsou na tom jinak materiálně,“ všímá si trenér. „Ale tady musí zkrotit své ego pro tým“.

šance pro firmy i soukromníky

Podle prestižního německého serveru transfermarkt.de je však kromě Suchého ze Spartaku Moskva finančně nejvýše ceněným sparťan Kadlec (on „jedenadvacítku“ skoro přeskočil, odehrál za ni dosud jediný zápas). A naopak nejlevnějším se zdá trošku ztracený obránce Čmovš z nizozemského Veendamu. To všechno se ale může červnovým turnajem změnit. Jen vzpomeňte na stříbrné anglické Euro 1996, které následovala revoluční expanze českých fotbalistů do věhlasných klubů. Ale už po stejně stříbrném mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě v roce 2007 odešel za velké peníze jen Fenin do Frankfurtu, Mazuch do rezervy Fiorentiny a po půl roce Kalouda do CSKA Moskva.

Teď už má střelec Pekhart od léta jistou smlouvu v Norimberku. Jeho jablonecký přesun přes Spartu ale přinesl komplikace, moc nehraje. „Sparta ho platí, nemůžu s tím dělat. Ale v reprezentaci vždycky podá dobrý výkon, dává góly,“ chválí ho Dovalil. „Doba se výrazně změnila,“ vzpomíná David Nehoda, bývalý ligový fotbalista a nástupce šéfa otce v rodinné firmě Nehoda fotbal. „Přední kluby sledují hráče od mlada, v šestnácti už díky pokročilé technice webu, televizí a videí nenajdete nikoho, o kom by nevěděly. Chtějí si jen potvrdit své poznatky a záleží, v jaké jsou aktuálně situaci, koho chtějí, kolik mají peněz. Krize stlačila ceny, milion eur už je teď hodně.“

CONTENT24

šanci prosadit se mají menší hráčské agentury. Vždyť v tomto českém týmu má kromě lídrů na trhu – Zíky, Pasky a Nehody své koníky i šest dalších agentů. „Musím se po nějakém poohlédnout,“ uvědomil si záložník Tomáš Hořava z Olomouce, kde se o prodej hráčů často stará přímo klub.

Třetího slávistického gólmana Hanuše zastupuje Hana Nováková. Paradoxně podle transfermarkt.de stojí víc než jednička Vaclík. Teď sice chytá jen druhou ligu, ale byl už na světovém turnaji „dvacítek“ v Egyptě. „Vážíme si nominace a věříme, že budeme spolupracovat i nadále, protože si vybíráme hráče i podle lidských vlastností. Ale nikdo vám nic nezaručí,“ nebojí se přetahování klientů Jiří Valín z All star teamu. Ten vysílá do Dánska obránce Jana Hoška. Polovinu původně slávistických dvojčat, co působí nyní v Teplicích. Bratr Petr, útočník, už je v druhém týmu slovenské ligy Senici. Minieuro se může stát maximarketem pro celý český fotbal. Zvlášť vzhledem ke klesajícímu koeficientu na všech frontách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).