Menu Zavřít

Mimo ekonomickou realitu

2. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Stále častěji...

Celý podtitul: Trh se sjednocuje a stále častěji se budeme setkávat s působením zahraničních hráčů u nás, domnívá se prezident Českého svazu ledního hokeje

Když Tomáš Král loni v červnu nahradil v čele Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Vratislava Kulhánka, jeho volba nebyla ani zdaleka natolik vypjatá, jak jsme zvyklí například ve fotbalu. „Oproti hokeji se ve fotbalu točí obrovské peníze a je ekonomicky zajímavější,“ vysvětluje prezident ČSLH. Ať už jde o peníze za přestupy hráčů nebo o atraktivitu evropských soutěží a vůbec mistrovství Evropy a světa. To vše dle něho hokeji schází.

EURO: Nesnižuje se každoročním pořádáním mistrovství světa v hokeji atraktivita této soutěže? KRÁL: O modelu šampionátu se neustále jedná. Struktura Mezinárodní hokejové federace (IIHF) je nešťastná. Aniž bych tím chtěl kohokoli podceňovat, je v ní mnoho hokejově méně významných zemí, které ve srovnání se silnými velmocemi nemají žádnou hokejovou tradici ani výsledky. Pokud však splní základní podmínky, mají stejná práva ovlivňovat dění v IIHF jako Kanada, USA, my nebo Rusko. Prosadit nějakou zásadní změnu je potom značně těžké. Pro nás je účast na mistrovství světa (MS) ekonomicky nevýhodná, ale pro IIHF to špatný byznys není.

EURO: Na MS každoročně proděláváme několik milionů korun bez ohledu na výsledek. Je to problém všech zemí? KRÁL: Ano. Svaz nemá na MS nebo olympiádě možnost obchodovat reklamu. Tu má pouze IIHF prostřednictvím marketingového partnera Infront a příjmy rozděluje mezi účastníky dle určitého klíče. Pokud však spočítáme své náklady, zejména pojistky za atraktivní hráče ze zámoří, jsme proděleční. Paradoxně přitom kvalitou týmu i hráčů zlepšujeme IIHF její produkt. Nátlak však existuje, aktivní je Kanada či Rusko. IIHF s tím bude muset v dohledné době něco udělat.

EURO: Může zrušení hokejové Ligy mistrů před startem jejího druhého ročníku otřást stabilitou IIHF? KRÁL: Už jí otřáslo. I jako právník musím říct, že záležitost okolo Ligy mistrů se IIHF značně „nepovedla“. Postup jejích přestavitelů považuji za velmi neprofesionální. Vše bude mít zřejmě soudní dohru.

EURO: Prezident mezinárodní fotbalové asociace FIFA Sepp Blatter se snaží protlačit orgány Evropské unie specifičnost sportu, možnost omezování počtu cizinců v klubech a odchody mladých hráčů. Nemůže EU nějakým byrokratickým opatřením podobně zamezit NHL, aby z Evropy odčerpávala mladé talenty? KRÁL: Že by EU nějakou direktivou zakázala svobodný pohyb sportovců ve světě, si dovedu představit jen obtížně. Může však oblast sportu nepřímo ovlivňovat a upravovat normy související s otázkami pracovních povolení a podobně. Pokud jde o odchody hráčů do osmnácti let, jak chcete dětem zakázat studovat v zahraničí? Důležitá je osvěta, neboť statistika posledních let je jasná. Mnoho průměrných mladých hráčů to odchází „zkusit“ do zámoří, většina se tam protlouká třetími či čtvrtými pětkami juniorských týmů a po několika letech se často vracejí se špatnou úrovní.

EURO: Mládež byla jednou z priorit vaší kandidatury… KRÁL: Každý říká, že je třeba intenzivně začít pracovat s mládeží. Jen jsem řekl, že začneme příslušná opatření provádět. Vyspělé evropské hokejové země dnes paradoxně těží ze systému přípravy mládeže, který okopírovaly od nás a jejž jsme po roce 1989 nechali postupně rozpadnout. Systém, který mnoho let generoval z minimální hokejové základny obrovský počet vynikajících hokejistů. Úkolem je znovu nastartovat efektivní program odpovídající novým podmínkám a poměrům. EURO: Jsme opět u financí? KRÁL: Jistě. Máme mnoho vynikajících trenérů, ale někdo je musí zaplatit. Jedna část z nich získává angažmá u extraligových týmů, druhá odchází do zahraničí. Ti, kteří se věnují mládežnickému hokeji, však zpravidla nejsou finančně zajištění natolik, aby se mu mohli věnovat naplno. Také víme, že bychom měli hrát s USA a Kanadou a že by bylo dobré posílat trenéry na stáže a zvát k nám trenéry ze zahraničí. Neustále hledáme cesty, jak na vše sehnat finanční prostředky. Mnoho věcí, které jsem nastínil, se nám však již daří uskutečňovat. To mě naplňuje optimismem.

EURO: Neměl by víc přispívat stát? KRÁL: Od roku 1989 se výše státních dotací v podstatě nezměnila. Chápu složitost situace, ale pokud uvážím, že v penězích vynaložených na sport na jednoho obyvatele jsme v Evropě se třemi sty korunami ročně třetí od konce například za Kyprem a třeba Švédsko poskytuje okolo tří tisíc, logicky to musí být znát.

EURO: Jak vás ovlivňuje situace okolo Sazky? KRÁL: Jsou to peníze, které máte mít, ale nemáte je. Hokejový svaz a jeho marketingová společnost Pro-Hockey Cz. pracují s rozpočtem dvě stě milionů korun ročně. V předchozích čtyřech letech nebyl nikdy naplněn, ročně průměrně chybělo dvacet milionů. S tím se musíme vypořádat. Hokej je však ve specifické situaci. Sazka, jak to vnímám, se týká O2 arény, její výstavby a dohod dodržených či nedodržených vůči státu. Chceme-li čistě z hokejového hlediska pomýšlet na uspořádání mistrovství světa, nedovedu si představit, že by Česko takový stánek nemělo. Doufám, že si to uvědomí všichni zainteresovaní a že se východisko podaří nalézt – opět v zájmu celého sportu.

EURO: Rozpočty českých klubů plní zpravidla z 80 procent partneři a zbytek vstupné na zápasy. Ve světě je to naopak. Lze tento poměr v dohledné době změnit? KRÁL: To je věčné téma a řeší je každý. Kvalita mnoha našich extraligových týmů a před ekonomickou krizí i výdaje klubů na platy hráčů byly na úrovni vyspělých evropských hokejových zemí. Zatímco ve Švédsku, Finsku či ve Švýcarsku přijde vstupenka na zápas na 50 eur, u nás stojí pět eur. Kdybyste však prodával lístek na hokej za 50 eur, nikdo by nepřišel. A nelze se tomu divit. Výdaje na platy hráčů byly a ještě často jsou mimo ekonomickou realitu země. Tím neříkám, že by si hráči peníze nezasloužili – vždy jsem si uvědomoval specifičnost sportovního života. Takové prostředky však není možné v našich podmínkách generovat. Ekonomická krize paradoxně některé tyto problémy „posadí“ do reality.

EURO: Neuzrál čas na stropy hráčských platů? KRÁL: Na toto téma jsem absolvoval mnoho jednání. Vždy však byly týmy, které měly peněz relativně dost a nechtěly být omezované. Již dříve proto bylo řečeno, že stropy určí trh. A to se i děje. Garantuji vám, že do letošní sezony půjdou kluby s razantně sníženými rozpočty.

EURO: Nehrozil by v případě stropů odliv hráčů do zahraničí? KRÁL: Dnes jsou dvě špičkové soutěže, NHL a ruská kontinentální liga KHL, které vyžadují nejlepší z nejlepších. Nejen ony však velmi počítají a značně se rozmýšlejí, kolik do jakého hráče investovat. Navíc i KHL již snižovala platy. Trh se sjednocuje. A naopak se stále častěji setkáváme a budeme setkávat s působením zahraničních hráčů u nás.

EURO: Začátkem roku jste varoval, že některé hokejové kluby budou mít problémy s financováním a budou krachovat. Myslíte si to nadále? KRÁL: Finance řeší všechny kluby. Ve druhé lize jich několik muselo z ekonomických důvodů ze soutěže odstoupit, aktuálně HC Junior Mělník a HC DAG Rokycany. V první lize ani extralize zatím naštěstí nic podobného nenastalo.

EURO: Momentálně je v extralize čtrnáct týmů. Neuvažujete o snížení jejich počtu? KRÁL: O tom rozhoduje Asociace profesionálních klubů (řídí hokejovou extraligu – pozn. red.). Hokeji by to však dle mne prospělo, což je obecný názor. Prosadit jej je však obtížné. Nikomu se nechce společnost extraligových klubů opustit. EURO: Je aktuální myšlenka česko-slovenské ligy? KRÁL: Slovenští představitelé by na to slyšeli a chuť mají větší než my. Fandil bych tomu, ale pak bych si představoval úplně jinou strukturu. Teoreticky například západní a východní divizi. Je však mnoho komplikovanějších věcí než herní systém. Například financování, provádění marketingových práv, náklady na cestování a ubytování a další. Určitě by mohlo jít o atraktivní soutěž. EURO: V minulosti se uvažovalo rovněž o uzavření extraligové soutěže. Je to stále aktuální? KRÁL: Kromě ekonomiky to souviselo i s otázkou zapojování mladých hráčů do týmů, protože obava ze sestupu řešení těchto věcí podmiňovala. Současný „garanční a licenční“ systém v extralize funguje velmi dobře a svým způsobem soutěž uzavírá klubům, které na ni objektivně nemají podmínky.

BRAND24

Kompletní rozhovor na: http://www.euro.cz/

CV
Tomáš Král (45)
Vystudoval právnickou fakultu. Jako advokát a majitel advokátní kanceláře Král & spol. zastupoval i známé osobnosti, například bývalého tenistu Milana Šrejbera, šéfa Sazky Aleše Hušáka či syna bývalého ředitele televize Nova Davida Železného. V letech 2004 až 2008 byl prezidentem a jednatelem hokejového klubu HC Lasselsberger Plzeň. Za minulého vedení Českého svazu ledního hokeje byl předsedou jeho arbitrážní komise. Loni v červnu byl zvolen svazovým prezidentem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).