Menu Zavřít

Miluj svého státního lékaře a plať!

17. 8. 2015
Autor: Euro

Martin Engel, šéf lékařských odborů LOK a tvář nátlakové akce lékařů Děkujeme, odcházíme, jež nikdy neskončila, se zamiloval do džobu lobbisty, takže znovu lobbuje. Tentokrát ovšem ne za lékaře, jak by mu aspoň příslušelo, ale za to, aby ostatní platili víc na lékaře. LOK nyní podává ústavní stížnost kvůli tomu, že živnostníci platí nižší zdravotní pojištění než zaměstnanci.

Engelovi nikdy nešlo o zdravotnictví ani platy ve zdravotnictví, ale pouze o platy lékařů. Jediným smyslem akce Děkujeme, odcházíme bylo zvýšení už tak nadprůměrných platů lékařů ve státních nemocnicích. Engel nikdy nebyl troškař: i v době hospodářské recese, kdy soukromé firmy propouštěly a snižovaly platy, žádal desetiprocentní zvýšení svého platu. Vyšší platy žádá i teď, žádné překvapení.

Engelovi vždy hrály do karet dvě skutečnosti: zaprvé že Češi pateticky milují lékaře, přestože je občas ošetřují s třemi promile v krvi, trochu zanedbají jejich péči nebo jim z těla vytáhnou zdravou ledvinu. A zadruhé, že lékaři i přes zvýšení platů stále odcházejí na Západ, kde při nástupu berou kolem 100 tisíc korun měsíčně. A nic neděsí Čechy víc než to, že jim břicho řeže doktor ze Sýrie.

Lékaři ve státních nemocnicích se ale nemají úplně špatně ani v Česku, podobně jako soudci si vylobbovali velmi nadprůměrný život. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR činil vloni průměrný plat státního lékaře 60 635, zatímco jeho soukromý kolega se musel spokojit s 58 863 korunami.

Druhý viditelný rozdíl mezi státními a soukromými lékaři je ještě v tom, že ti druzí místo stávkování za menší peníze dokonce i pracují. A také vám většinou řeknou, že se jejich státní kolegové trochu zbláznili. Konkrétním bojem proti živnostníkům se Engel povýšil z odboráře na koaličního partnera vlády, který spolurozhoduje o daňovém systému země.

Ano, živnostníci odvádějí menší daně než zaměstnanci, také ale od státu dostávají méně. Například nechodí simulovat do ordinací ani nestávkují, protože jim stávku nikdo nezaplatí. Také si musí práci pro sebe a případně i pro ostatní zajisti sami, nikdo jim nikdy nedá zaměstnání s platem. Engel by si to měl aspoň jednou v životě zkusit. Možná by pak měl méně času nabádat lékaře v médiích, aby si hledali „štěstí jinde“.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře Petra Holce:

Masakr klidného vládnutí

Podporuj moravské vinaře, pij rumunské víno

BRAND24

Mediální magnát Babiš vyčítá ministrům, že chtějí být v médiích

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).