Menu Zavřít

Miliardy pro Bakalu

8. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Emise akcií NWR

Podtitul: Vstup firmy na pražskou burzu její obchodování výrazně oživí

Finančník Zdeněk Bakala může být spokojen. Po prvním dnu obchodování s akciemi společnosti New World Resources (NWR) vydělal miliardy korun. Ve veřejné nabídce firma prodala investorům v úterý 6. května 31 procent svých akcií zhruba za 35,4 miliardy korun. Navíc se na většinu zájemců ani nedostalo. Celková poptávka po cenných papírech, které se začaly prodávat na burzách v Praze, Polsku a Londýně, dosáhla 9,2 miliardy liber, což bylo 7,3krát více než činila samotná nabídka. Součástí NWR je především uhelná firma OKD.
V rámci primární emise uvedla NWR na trh 13,5 milionu akcií, za které získala 5,7 miliardy korun nového kapitálu. Zbytek prodával většinový akcionář těžařské firmy, společnost RPG Industries, v níž dle informací týdeníku EURO ovládá právě Zdeněk Bakala přes 40 procent. RPG získala za svoje akcie zhruba 30 miliard korun. Hodnota celé společnosti NWR dle cen na burze nyní přesahuje 110 miliard korun.

Na rozvoj

Co udělá Zdeněk Bakala se svými nově získanými miliardami korun, není zřejmé. Jisté je pouze to, že po započtení obchodů s akciemi NWR je jeho majetek odhadován zhruba na 45 miliard korun. Samotná NWR plánuje, že získaných 5,7 miliardy korun za vlastní akcie použije v rámci nedávno ohlášeného programu Optimalizace produktivity 2020 na další rozvoj, především moderních důlních zařízení a bezpečnostních opatření.
NWR prodala 90 procent akcií prostřednictvím burzy v Londýně, zbytek v Praze a ve Varšavě. Dle dostupných informací nejvíce cenných papírů vykoupily takzvané odbytové fondy. Ty se specializují především na těžební firmy.
Proč byl o akcie tak velký zájem? Ekonomové jsou přesvědčeni, že především kvůli vysokým světovým cenám uhlí. Ze suroviny se v posledních letech stává nedostatkové zboží, roste hlavně poptávka v hutnictví. A příležitostí, které by umožnily získat investorům ve firmě z tohoto oboru nějaký majetkový podíl, je v posledních letech poskrovnu. Což může být jeden z důvodů obrovského zájmu investorů o akcie NWR. Ekonomové však upozorňují, že se firmě stále nedaří úspěšně dokončovat projekty v zahraničí, což naopak může negativně ovlivnit její další rozmach.
Navzdory několika rozvojovým programům, které firma oznámila - především v Polsku -, proto stále zůstává českým podnikem, který těží české uhlí. S tímto názorem souhlasí i Ian Henderson, který se specializuje na správu portfolií sestávajících z těžařských titulů u londýnské pobočky JPMorgan: „Je pravda, že firma má nějaké plány budoucí expanze, momentálně je to ale jednoznačně jen česká firma těžící uhlí. Snadno najdeme jiné uhelné společnosti s jasnějšími vyhlídkami na růst.“

Naděje v Polsku

Z informací týdeníku EURO však vyplývá, že v horizontu několika let bude firma NWR moci začít s dodávkami prvního černého uhlí z polského dolu Debiensko. Ten je považován za jeden z klíčových projektů pro další rozvoj podniku. NWR v Polsku vypracovala všechny potřebné dokumenty a dohodla se na podmínkách těžby s okolními opcemi. „Firma podala žádost o licenci, kterou by měla získat do několik měsíců. Pokud ji obdrží, může začít stavět nový důl,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Výstavba nového dolu by měla trvat zhruba pět let. NWR považuje polský trh za klíčový pro svůj další rozvoj. Vedení firmy navíc plánuje, že se zapojí do privatizace polského těžebního sektoru. Na prodej jsou připraveny dvě až tři uhelné firmy. „Věříme, že polská vláda bude letos privatizovat prostřednictvím burzy podnik Bogdanka. Situaci velmi ostražitě sledujeme,“ upozornil Bakala.

Oživí obchody

Obchodníci jsou navíc přesvědčeni, že vstup NWR na pražskou burzu, která od počátku roku nezažívá příliš úspěšné měsíce, obchodování výrazně oživí. „Je to přece jen historicky největší primární emise a měla by částečně rozptýlit mrtvou atmosféru na pražském parketu, kterému vládnou minimální objemy,“ komentoval v médiích situaci na pražské burze analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.
Bakala po skončení prvního dne obchodování s akciemi NWR netajil spokojenost a transakci označil za mimořádný úspěch. „Transformovali jsme NWR do těžební společnosti světové úrovně, která se nalézá v samém ohnisku průmyslového růstu ve střední Evropě. Síla poptávky, již jsme byli u nové emise akcií svědky, odráží zájem investorů o oblasti, kterým se věnujeme, tedy rostoucí obchod s vysoce kvalitním uhlím a koksem,“ uvedl Bakala v prohlášení. Finančník ovládá těžařskou skupinu od roku 2004, kdy koupil prostřednictvím RPG Industrie’s skupinu Karbon Invest, do níž patřily OKD, Metalimex, Českomoravské doly a Kovona Karviná.
Investoři mohli minulý týden obchodovat s akciemi podmíněně, tedy okamžitě, aniž čekali na jejich vydání. Standardní obchodování začne v Praze a ve Varšavě již tento týden, v pondělí 12. května, v Londýně běží od minulého pátku, tedy od 9. května. Obchodníci očekávají, že hodnota akcií NWR na burzách poroste i v následujících dnech.

BRAND24

Souvislosti
První den obchodování s akciemi NWR:
V rámci primárního úpisu akcií bylo prodáno celkem 83,013 milionu akcií.
Z toho 13,5 milionu akcií bylo nově vydaných.
Primární úpis odpovídá 31,5 procenta kapitálu firmy.
Obchodování začalo na ceně 425,83 koruny za akcii.
Po prvním dnu obchodování na pražské burze akcie posílila na 445 korun za kus.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).