Menu Zavřít

Miliardový šampionát je dobrý byznys

4. 12. 2006
Autor: Euro.cz

LYŽAŘSKÉ MISTROVSTVÍ SVĚTA V ČESKUNecelých dva a půl roku zbývá do startu mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v únoru 2009 uskuteční v okolí Liberce. Jeho uspořádání si vyžádá více než miliardovou investici. Letošní rok je na Liberecku ve znamení stavebních prací souvisejících s lyžařským šampionátem.

LYŽAŘSKÉ MISTROVSTVÍ SVĚTA V ČESKU

Necelých dva a půl roku zbývá do startu mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v únoru 2009 uskuteční v okolí Liberce. Jeho uspořádání si vyžádá více než miliardovou investici.

Letošní rok je na Liberecku ve znamení stavebních prací souvisejících s lyžařským šampionátem. Stavět se začalo jak ve skokanském areálu pod Ještědem, tak ve Vesci, kde se odehrají závody v běžeckých disciplínách. Milionové investice si vyžádají i objekty v samotném Liberci, kde budou během mistrovství bydlet jeho účastníci a také diváci. „Máme poměrně krátkou dobu na to, abychom všechno připravili. Rádi bychom měli většinu hotovou už o rok dříve,“ říká prezident organizačního výboru mistrovství Roman Kumpošt.

Ten se může spolehnout i na pomoc státu, a to zejména finanční. Další peníze pak půjdou z rozpočtu Libereckého kraje a samotné krajské metropole. Náklady na výstavbu sportovních areálů se plánují ve výši 750 milionů korun. Dalších 300 milionů bude stát oprava kolejí v Harcově, kde budou bydlet sportovci. Město žádá rovněž o dotaci na chráněné byty v Zeleném údolí. Samotné uspořádání mistrovství by mělo stát kolem 335 milionů.

ROZHODOVAT BUDE HLAVNĚ KVALITA

Organizační výbor počítá se spoluprací řady firem. Hledat je bude výhradně prostřednictvím výběrových řízení. Některá už skončila, jiná budou uzavřena v blízké době. Vybrány jsou zejména stavební firmy, a to jak ty s celostátní působností (Stavby silnic a železnic), tak regionální (Syner). „Při hledání firem budeme preferovat zejména to, co umí a jaké podmínky i možnosti nabízejí,“ upozornil Kumpošt.

Podle jeho slov se řada příležitostí pro podnikatele najde i v turistickém či gastronomickém zázemí světového šampionátu v lyžování. „Počítáme s návštěvou zhruba 400 tisíc lidí z celé Evropy,“ pokračuje prezident organizačního výboru. Ten si také myslí, že návštěvníci sportovišť budou hledat zázemí v dalších městech širokého okolí. Dokonce až v Mladé Boleslavi nebo Praze, odkud je do míst konání skokanské i běžecké části mistrovství velmi dobré dopravní spojení.

STÁT SLÍBIL PŘES PŮL MILIARDY

Bývalá vláda premiéra Jiřího Paroubka slíbila pořadatelům 569 milionů korun, zbytek zaplatí radnice a kraj. Nová vláda premiéra Mirka Topolánka pomoc státu pořadatelům nemíní nijak zpochybnit. Prvních téměř 90 milionů směřuje na Liberecko již letos. Peníze od ministerstva financí by měly jít na výstavbu servisní budovy na dojezdu pod skokanskými můstky.

Liberecký kraj letos z rozpočtu uvolnil necelých 60 milionů korun. „Tyto peníze půjdou na stavbu infrastruktury převážně v nově budovaném areálu ve Vesci,“ uvedl mluvčí liberecké radnice Martin Korych. Celková hodnota krajské dotace spojené s pořádáním mistrovství světa má dosáhnout přibližně 150 milionů. Dalších 40 milionů dodá samotná liberecká radnice, která se bude finančně podílet zejména na úpravách infrastruktury přímo v krajské metropoli.

JEŠTĚD: CHLAZENÁ STOPA I NOVÉ TRIBUNY

Po měsících příprav se letos rozeběhly stavební práce. Nejviditelnější změny jsou na Ještědu. Tady se staví například kanalizace až k věži rozhodčích u můstků. Proto je nyní silnice z Hanychova rozkopaná a dopravu řídí semafory. Velkou akcí je stavba budovy u dojezdu. „Začali jsme v srpnu, za sebou už máme vrty pro založení konstrukce. Pomocí panelů také zpevňujeme plochu u stanice lanovky na Černý vrch,“ upřesnil manažer skokanské části Libor Stejskal.

Naštěstí není nutné investovat do samotných můstků. Chystá se ale ještě například stavba pevných tribun nebo oprava věže rozhodčích. Na můstku bude položena umělá hmota, aby se tu mohlo závodit i v létě. Souběžně se stavbami pro mistrovství světa začala společnost Snowhill, která má areál pod Ještědem v pronájmu, s jeho velkou proměnou. Již letos se zde spouští nová čtyřsedačková lanovka. Prvním novým objektem ve skokanském areálu bude šestipatrová multifunkční budova, která poslouží při mistrovství jako zázemí pořadatelů, novinářů a VIP hostů. Veškeré stavební úpravy skokanského areálu a jeho okolí přijdou na čtvrt miliardy korun.

ZAČALA I VÝSTAVBA BĚŽECKÉHO AREÁLU

Staví se také ve Vesci, kde vzniká běžecký areál. Ten bude stát 220 milionů korun a hotov by měl být za jedenáct měsíců. Příprava stavby totiž trvala déle než se předpokládalo, a termín dokončení, určený na říjen 2007, zůstal neměnný. Ve Vesci se tak bude pracovat na všech stavbách současně. Stavbaři musí vybudovat tratě, systém zasněžování, stadion a operační budovu. „Ještě letos chceme do areálu vložit alespoň 100 milionů korun. Proto doufáme, že nás nechá počasí ještě chvíli stavět,“ řekl manažer běžecké části šampionátu Jakub Vodrážka.

Nově zde vzniknou dva okruhy o délce téměř čtyř kilometrů. Areál pojme až 20 tisíc lidí, z toho více než osm tisíc z nich najde místo na mobilních tribunách u stadionu. Kvůli stavebním pracím ale nebude během letošní zimy sloužit areál veřejnosti. Současně se stavebními pracemi vznikne v blízkosti areálu také nová komunikace za 35 milionů. „Komunikace povede od Mety Vesec k místnímu hřbitovu, kde se bude nacházet kapacitní parkoviště,“ doplnil Kumpošt. Cílem všech investic je, aby po skončení mistrovství sloužily veřejnosti.

PROBLÉMY S POZEMKY

Příprava výstavby ve Vesci se neobešla bez komplikací s výkupem pozemků. Dlouho se totiž organizátoři podporovaní městem přetahovali s některými vlastníky zdejších pozemků. Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera žádala řada majitelů za parcely přemrštěné ceny v naději, že na blížícím se šampionátu vydělají. „Jednání byla velice komplikovaná, protože s postupujícím časem a blížícím se šampionátem požadavky některých majitelů stoupaly,“ poznamenal primátor.

Město mělo připravenu i záložní verzi pro případ, že se s prodávajícími nedohodne. „S každým vlastníkem jsme jednali, některé požadavky jsme dokonce už odmítli. Pokud by to nešlo jinak, měli jsme v plánu změnit tratě a vyhnout se problémovým pozemkům,“ vzpomíná Kittner. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a město získalo všechny potřebné pozemky, které ke stavbě areálu potřebovalo. „Jako první jsme začali s přístupovou cestou od Vesce, pokračujeme terénními úpravami plochy stadionu a výstavbou jednotlivých lyžařských okruhů,“ vypočítává Vodrážka.

UBYTOVÁNÍ ZATÍM VE HVĚZDÁCH

Samotná sportoviště se už sice staví, s ubytováním pro sportovce, ale i pro návštěvníky mistrovství světa je to horší. Liberec počítal se státní dotací na výstavbu bytů v Zeleném údolí. Ty by sloužily účastníkům šampionátu a následně by se změnily v domy s pečovatelskou službou. Peníze na tuto investici ale zatím chybějí. „Na výstavbu 254 upravitelných bytů tedy žádáme o dotaci na ministerstvu pro místní rozvoj. Pokud ji nedostaneme, tak se stavět nebudou. Závodníky bychom pak ubytovali na kolejích Technické univerzity v Liberci, které naopak dotaci na rekonstrukci dostaly,“ uvedl Kittner.

Pokud jde o soukromé investice, už v letošním roce navýšil svou kapacitu největší liberecký hotel v Centru Babylon, kde by měla najít ubytování zhruba tisícovka účastníků mistrovství světa. Řada regionálních firem se bude podílet i na přípravě a průběhu šampionátu, s některými spolupracuje organizační výbor již nyní. „Všichni účastníci mistrovství světa budou vyžadovat v mnoha oborech špičkové služby. To je velká příležitost pro podnikatele z Liberce i širokého okolí,“ zdůraznil Roman Kumpošt.

LIBEREC MUSÍ ŠETŘIT

Poněkud negativní stránkou pořádání mistrovství světa je to, že kraj i Liberec musí omezit investice do jiných akcí. Na druhou stranu je ale pozitivním faktem, že zařízení vybudované pro lyžařskou špičku budou sloužit městu i kraji i po skončení šampionátu. Liberec je dnes třetí nejzadluženější krajské město v republice, na každého obyvatele podle analýzy společnosti CCB připadá bezmála dvacet tisíc korun dluhů. V poslední době se do sportu v Liberci investuje výrazněji než kdykoliv v minulosti. Sportovci dostali novou moderní arénu, dostavěl se stadion Slovanu, vyrostlo pár nových menších sportovišť.

BRAND24

Do sportu půjdou další peníze i v příštích letech, hlavně do zimních. Obří akce si sice vyžádá velké investice, na druhou stranu může Liberci přinést další rozvoj, a již dnes je jisté, že ze státní pokladny přijde kvůli šampionátu do města více než tři čtvrtě miliardy na dotacích. „Jsou to stavby, které v Liberci zůstanou,“ říká Kumpošt.

CO PŘINESE ŠAMPIONÁT

  • v okolí Liberce vyroste nové významné středisko zimních sportů
  • zkvalitní se dopravní, ubytovací, obchodní, sportovní i kulturní infrastruktura
  • umožní propagaci města Liberec a celé České republiky
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).