Menu Zavřít

Miliardový obchod: Tesco prodalo největší obchodní centrum v Česku

9. 11. 2016
Autor: čtk

Obchodní řetězec Tesco prodal pražské Obchodní centrum Letňany německé společnosti Union Institutional Investment GmbH. Hodnotu miliardové transakce firmy nezveřejnily. Na trhu se ale dříve spekulovalo, že největší obchodní centrum v Česku má cenu kolem 6,5 miliardy korun. Dohoda podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Hypermarket Tesco v Letňanech, vlajková prodejna řetězce, zůstává v provozu na základě dlouhodobého pronájmu.

„Společnost Tesco podepsala dohodu o prodeji Obchodního centra Letňany s fondem spravovaným Union Institutional Investment GmbH v zastoupení německého klienta,“ uvedl mluvčí společnosti Václav Koukolíček. Správcem nemovitostí bude společnost CBRE Global Investors, která spravuje několik maloobchodních a kancelářských objektů pro různé klienty v Česku. Jsou to například Olympia Plzeň, Campus Square v Brně a Zlatý Anděl v Praze.

Tržní hodnota Obchodního centra Letňany je podle posudku společnosti NSG Morison, který firma letos zveřejnila v obchodním rejstříku, 610 milionů korun. Hodnota nemovitostí centra je 6,3 miliardy při závazcích 5,6 miliardy korun a kauci 56 milionů. Dokument dále uvádí, že roční návštěvnost centra od března 2014 do února 2015 činila 6,7 milionu lidí, obsazenost je 97,5 procenta. Výnosy z pronájmu centra ve finančním roce 2015/2016 dosáhly 13,1 milionu eur (354 milionů korun).

Britská společnost Tesco již letos v létě prodala v Liberci nákupní centrum Forum. Realitní společnost Rockcastle za něj zaplatila 80 milionů eur (2,2 miliardy korun). Obchodní řetězec letos vyčlenil do samostatných společností celkem pět svých nákupních center a pozemky v Česku. Připravuje je tak k prodeji. Kromě Letňan šlo o obchody v Hradci Králové - Pražském Předměstí, Plzni - Východním Předměstí, Pardubicích, Brně - Trnité a pozemky na pražském Šeberově a v Letňanech.

Majitele změnilo i obchodní centrum Šestka. Čtěte více:

Centrum Šestka mění majitele. Koupila jej Wood & Company

 OC Šestka

Tesco v Česku ve finančním roce 2014/2015 vykázalo ztrátu 3,9 miliardy korun. V předchozím účetním období společnost prodělala také téměř čtyři miliardy korun. Tržby řetězce loni stouply o 1,1 procenta na 41,7 miliardy korun. Hospodářské výsledky podle společnosti zahrnují mimořádné odpisy majetku.

Tesco loni zavedlo jednotný řídicí tým pro střední Evropu. Prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku mají proto vedení v Praze.

Britský řetězec Tesco vstoupil na český trh v roce 1996, provozuje přes 200 obchodů a zaměstnává v ČR téměř 14 tisíc lidí. Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě.

Trh komerčních realit, kancelářských, nákupních a logistických center ve střední Evropě prochází nebývalou proměnou, v rámci níž se otočily desítky miliard korun. Gigantické obchody v poslední době oznámily CBRE, P3, Prologis, CTP, Starwood a další.

Čtěte: Letošní objem realitních obchodů v Česku bude zřejmě rekordní

Největší realitní transakce v Česku v letošním roce:
Budova Prodejce Kupující Přibližná cena (v miliardách korun)
The Park Starwood Capital DEKA Immobiliean 10,8
Florentinum Penta CEFC 7,6
City Tower PPF Group REICO Investiční společnost 4,4
Galerie Harfa & Harfa Office Park Lighthouse Group Wood & Company, Investiční fond s proměnným kapitálem 3,1
Forum Ústí Meyer Bergman jv. HOOP Ontario Pension Plan NEPI 2,2
Na Příkopě 23-27 Wolfgang Mueller LaSalle Investment Management 2,1
Forum Liberec Tesco NEPI (Rockaway) 2,1
Kotva NAMA/Markland PSN 2,1
Portfolio skladů VGP VGP Allianz 2
OC Letňany Tesco Union Institutional Investment nezveřejněno
Portfolio hypermarketů Atrium European RE Arcona Capital nezveřejněno
Portfolio kancelářských budov TRIUVA Redside nezveřejněno

Colliers International

Čtěte také:

BRAND24

Obchodní centra dozrála, touží po faceliftu

Tesco zvýšilo provozní zisk o 60 procent, jeho akcie stoupají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).