Menu Zavřít

Miliardový nákup v Německu. ČEZ dal za technologickou firmu Hermos 2,2 miliardy

16. 8. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Expanze ano, ale už žádné rozvodné sítě a elektrárny na Balkáně. ČEZ se nově chce zaměřit na expanzi v oblasti energetických služeb a malých energetických zdrojů. Jen během prvního pololetí odkoupil pět takových firem za celkem 2,65 miliardy korun. Svým objemem je výjimečný nákup německé technologické společnosti Hermos, jejíž pořízení vyšlo na 2,24 miliardy.

Zatímco o svých nákupech ČEZ již dříve informoval, výši kupní ceny lze zjistit až z nedávno zveřejněných finančních výsledků za první pololetí. Akvizici společnosti Hermos se podařilo dokončit v polovině května. Kupujícím nebyl přímo ČEZ, ale německý Elevion, který z 95 procent vlastní česká polostátní energetická skupina. Ta svým nákupem dále rozšířila rozsah aktivit v oboru energetických služeb (ESCO).

Hermos včetně dceřiných firem zaměstnává přes 500 pracovníků, většinu v hlavním sídle v Mistelgau u Bayreuthu. V minulém roce skupina Hermos utržila téměř 90 milionů eur. Zaměřuje se na automatizační a IT řešení pro průmysl, energetiku, životní prostředí, budovy a zdravotnictví. Zajišťuje též výrobu rozvaděčů, softwaru pro systémy automatizace a poprodejní servis.


Esej: Jak odtajnit ČEZko

 Jak odtajnit ČEZko, ilustrace


Jak webu Euro.cz sdělil místopředseda představenstva a finanční ředitel Martin Novák, expanze v oboru energetických služeb je v souladu s novou strategií energetické skupiny ČEZ. Do budoucna se chce zaměřit právě na tuto oblast. „Vidíme zde největší potenciál růstu a také zde dosahujeme vyšších zisků než při investici do větrných elektráren v zahraničí,“ řekl Novák. Naopak omezit své aktivity chce ČEZ na Balkáně a v Polsku. Téměř před dokončením je prodej bulharských dceřiných společností, které má za 335 milionů eur odkoupit místní podnikatelská skupina Eurohold. Na konci roku chce vedení ČEZ spustit prodej rumunských dceřiných firem, o rok později má následovat prodej uhelných elektráren Skawina a Chorzów v Polsku. ČEZ by se rád stáhl i z Turecka, ale zájemci s ohledem na politická rizika chybí.

Dále čtěte:

Smlouva s ČEZ o stavbě nového bloku je lepší než garance, tvrdí Babiš. Stát tím získá větší kontrolu

Stavět, či nestavět jaderný reaktor. Korejci i další zájemci si možná budou muset počkat

Dostavbu jádra bude platit ČEZ. V případě problémů ji ale bude dotovat stát

BRAND24

ČEZ přijde o výjimku z povinného zveřejňování smluv, bude ale v mírnějším režimu

ČEZ zvýšil zisk o 45 procent. Těžil z vyšší prodejní ceny elektřiny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).