Menu Zavřít

Miliardový kolotoč

18. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Tajnou dohodu ČEZ, J&T a EnBW zkoumá antimonopolní úřad

Významní hráči na energetickém trhu, společnosti ČEZ, J&T a EnBW, podepsaly letos v červnu tajnou smlouvu o spolupráci na českém energetickém trhu. Dohoda, jejíž kopii má týdeník EURO k dispozici, mimo jiné upravovala jejich společný postup v tendru na prodej českých aktiv společnosti International Power (Elektrárna Opatovice a podíly v Pražské teplárenské a v Energotransu).
V dokumentu, podepsaném 24. června 2009, se německá energetická společnost EnBW zavazuje, že nepodá nabídku v tendru na prodej českých aktiv společnosti International Power a že bude jako akcionář Pražské teplárenské podporovat, aby tato společnost uzavřela smlouvu na dodávky uhlí s německými hnědouhelnými doly Mibrag, které nedávno koupily společně J&T a ČEZ. Společnosti J&T a ČEZ se na druhé straně společně zavázaly, že budou EnBW informovat „bez zbytečného odkladu“ o jakémkoli vývoji v tendru a že přimějí Mibrag k prodloužení platnosti nabídky na dodávky uhlí pro Pražskou teplárenskou. Zároveň se ČEZ zavázala spolupracovat s EnBW v rámci mělnických elektráren.
Společnost J&T se 30. června 2009 dohodla s britskou International Power, že od ní její česká aktiva odkoupí za 22,5 miliardy korun. V zápětí bylo oznámeno, že podíl v Pražské teplárenské přeprodá společnosti ČEZ (zde cena nebyla zveřejněna).

ÚOHS přerušil lhůtu Brněnský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jenž od 29. července posuzuje, zda dohodnutá akvizice není v rozporu s volným trhem a pravidly hospodářské soutěže, má k dispozici i smlouvu mezi společnostmi ČEZ, J&T a EnBW. Námitky proti této akvizici poslala do Brna firma Czech Coal, podle jejíhož generálního ředitele Petra Pudila „společný postup uvedených skupin může dále prohloubit nerovnováhu na trhu s výrobou elektrické energie a na trhu hnědého uhlí“.
ÚOHS o akvizici zatím nijak nerozhodl. První místopředseda úřadu Robert Neruda týdeníku EURO sdělil, že „běh lhůty pro vydání rozhodnutí je přerušen z důvodu doplnění podkladů“. Smlouva o spolupráci mezi společnostmi ČEZ, J&T a EnBW může hrát při rozhodování antimonopolního úřadu důležitou roli.
Mluvčí J&T Martin Maňák nepovažuje smlouvu s ČEZ a EnBW o spolupráci na českém energetickém trhu za problém. „Czech Coal se snaží ze zmiňované dohody dovozovat jakousi formu spolupráce v oblasti hospodářské soutěže. To je ze strany Czech Coal evidentní nesmysl. Dohody týkající se akvizic (navíc zde velmi volné a nekonkrétní) nejsou mezi konkurenty zakázány. Koneckonců celá řada energetických aktiv je vlastněna společně různými významnými světovými koncerny, které si jinak na trhu vzájemně konkurují, a to i velmi tvrdě. Velké energetické společnosti ve vyspělých ekonomikách běžně spolupracují v některých oblastech společného zájmu, ale současně si tvrdě konkurují ve všech oblastech tržního soutěžení,“ uvedl Maňák.
Mluvčí společností ČEZ a EnBW se k této smlouvě nevyjádřili a na otázky neodpověděli. Smlouvu za ČEZ podepisoval Vladimír Schmalz, za J&T Finance Group Daniel Křetínský a za EnBW Energie Baden-Württemberg Johannes Zügel. „O této smlouvě vám nemohu nic říci, jsem v ní vázán mlčenlivostí,“ prohlásil Schmalz. Podobně reagoval i Křetínský. Zügela se nepodařilo kontaktovat.

Prohození balíků Ve zmíněné smlouvě nejde jen o společný postup při tendru na česká aktiva společnosti International Power a o dodávky uhlí pro Pražskou teplárenskou a pro Energotrans. Společnosti J&T a EnBW si v ní dále garantují exkluzivitu (na dobu osmi týdnů) na jednání o výměně podílů ve společnostech Pražská energetika a Pražská teplárenská. A všechny společně (tedy i s ČEZ) se dohodly, že se dohromady pokusí přesvědčit hlavní město Prahu, aby se coby akcionář Pražské energetiky a Pražské teplárenské vzdalo svého předkupního práva a umožnilo EnBW, J&T a ČEZ uskutečnit zamýšlené transakce.
Smlouva je tak mimo jiné i dokladem, že se připravují velké změny na energetickém a teplárenském trhu v České republice. Podle informací týdeníku EURO všechny tři zainteresované společnosti a ještě společnost Dalkia ČR, jež finančně pomáhá J&T při akvizici české části společnosti International Power, již několik měsíců intenzivně jednají o výměně některých balíků akcí a navazujících prodejů. Dalkia ČR (součást skupiny Veolia Environnement) přitom sama hledá finančního partnera a nabízí na prodej 30 procent svých akcií.
Oficiálně o plánu velké teplárensko-elektrárenské rošády na českém trhu nechce nikdo mluvit. Spekuluje se, že nakonec by Dalkia ČR měla ovládnout Pražskou teplárenskou, ČEZ získá třicetiprocentní podíl v Dalkii ČR, EnBW ovládne Pražskou energetiku a pro J&T (respektive její energeticko-průmyslový holding, který založila společně se skupinou PPF) by zbyla Elektrárna Opatovice a ještě nějaké to vyrovnání navíc. Vzhledem k opakovaným ujištěním J&T, že svoji pozici v energetice v žádném případě nehodlá oslabovat, ale naopak posilovat, je pravděpodobné, že by nesouhlasila s finanční kompenzací. Například je tedy možné, že devítiprocentní balík akcií společnosti ČEZ v hodnotě 40 miliard korun, který je ve správě bankovní skupiny Unicredit a po jehož neznámém vlastníkovi pátrají i tajné služby, byl kompletován pro energeticko-průmyslový holding J&T.

DT24

***

FAKTA
Společnosti ČEZ, J&T a EnBW se dohodly na společném postupu při tendru na česká aktiva společnosti International Power, zavázaly se podporovat dodávky uhlí z Mibragu pro Pražskou teplárenskou a pro Energotrans a daly si exkluzivitu pro jednání o výměně akciových podílů v Pražské teplárenské a Pražské energetice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).