Menu Zavřít

Miliardový detail

29. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Palubní deník

Ministr bez násobilky

Ve veřejném vychvalování odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila tak trochu zaniká drobný detail o rozměru jedné miliardy korun českých. Tenhle detail chyběl oblíbenému ministrovi v kasičce po půl roce hospodaření s resortním rozpočtem o výši bratru dvaceti miliard korun. Pan ministr tento rozpočet odmával a odsouhlasil a dnes se tváří, že nejde o rozpočet, ale jakési nezávazné doporučení. To neumí násobilku? Manažerské selhání je z tohoto pohledu jenom eufemistickým překladem termínu nekompetentní diletant. Jakkoli je pravděpodobné, že skutečný důvod Pospíšilova pádu byl jiný, jen za toto by vyhazov dle Palubního deníku zasloužil jakýkoli ministr.

Foto na přání

V resortu spravedlnosti se vůbec dějí věci. Například se kradou a prodávají fotografie z vězeňského informačního systému. A když se to stane s fotografiemi exhejtmana Ratha, je z toho skandál. Ten odskákali dva lidé. Ředitelka odboru informatiky Lenka Stupková a náměstek ředitele Vězeňské služby Lukáš Sobotka. Zvláštní je, že jde o lidi, kteří stojí za vyhlášením tendru na modernizaci a správu informačního systému, který dodal před lety a dosud spravuje Microsoft. Jedním z klíčových požadavků na nový systém byla jeho bezpečnost, a tedy i to, aby se případy podobné tomu Rathovu neopakovaly. Tendr byl ukončen s výsledky, které ukazují, že potřebnou službu lze nakupovat o desítky procent levněji. Pozoruhodné je, že Microsoft se tendru nezúčastnil a podává proti němu jednu námitku za druhou. Ono přijít o takový kšeft jistě zamrzí.

BRAND24

Mobilní ucho

Ta informace se šíří v politických kruzích jako blesk. Policie prý použila při odposlouchávání partičky kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha žhavou novinku. Část nahrávek byla podle informací Palubního deníku pořízena díky mobilním telefonům. Nešlo ale podle všeho o klasické napíchnutí přes ústřednu, které monitoruje pouze telekomunikační provoz. Do mobilu se pošle esemeska, která se tváří například jako firemní zpráva od operátora. Jejím převzetím se ale aplikuje mikrofon telefonu, který začne fungovat jako prostorový odposlech. Policie si tím ušetří práci expertů, kteří musejí do kanceláří, bytů, skříní či květináčů složitě instalovat „uši“ a v krátkém čase je dokonale zamaskovat (vyvrtat díru do zdi, zaštukovat a přetřít naprosto identickou barvou, kterou musejí vyfénovat, aby co nejrychleji vyschla a prostředí nejevilo známky zásahu). Navíc musí být v takových případech nasazena sledka, která monitoruje pohyb zájmové osoby, zdali právě nemíří na místo, kde je štěnice instalována. Mobilní telefon si při jednání často vyndáváme z kapsy, kde nás při sezení tlačí. Takový mobil na stole je ideálním médiem pro monitoring hovoru, který právě vedeme. Dříve se kvůli nebezpečí takového odposlechu vyndavaly baterie, ale mobily mají stejně záložní zdroj, aby udržely v chodu například hodiny. Palubní deník nechce dělat nikomu reklamu, ale vůči těmto novým technologiím je zcela imunní telefon jednoho severského výrobce, přezdívaný familiárně pádlo. Jeden takový užívá například prezident Václav Klaus. Ani bývalý šéf ČEZ Martin Roman u sebe nenosí nejnovější výkřiky techniky, byť by si mohl dovolit smartphone posetý diamanty. Pokud je informace o odposlouchávání pravdivá, vrací se v Česku čas pádel (repasovaných je jich v bazarech tisíce) a vychytané smartphony zůstanou při citlivých jednáních zavřené ve firemních trezorech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).