Menu Zavřít

Miliardové kabely na prodej

11. 2. 2011
Autor: Euro.cz

ČEZ

Český telekomunikační trh se může začít připravovat na jeden z největších a nejlukrativnějších tendrů poslední dekády. Elektrárenský gigant ČEZ totiž plánuje oslovit potenciální partnery s nabídkou odprodeje své telekomunikační sítě a následného nájmu ve formě outsourcingu. A pokud na trhu ucítí zájem, ještě během letošního léta vypíše výběrové řízení, jehož hodnota by se měla podle informací týdeníku EURO pohybovat v rozmezí jedné až dvou miliard korun.
„Optickými kabely a další telekomunikační infrastrukturou máme zasíťovanou prakticky celou republiku včetně napojení do zahraničí a zajímavých lokací, kde nikdo z dalších operátorů své rozvody nemá. Proto během několika týdnů oslovíme významné hráče na trhu, zda by měli o naši síť zájem,“ řekl týdeníku EURO Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ICT Services, která se ve skupině stará o veškeré telekomunikační a počítačové technologie.

Optika i SIM karty

Celý ČEZ v současné době vlastní více než sedm tisíc kilometrů optických vláken a stovky kilometrů datových rozvodů ve městech. Další telekomunikační aktiva skýtá celorepubliková vysílačková síť využívaná pro pracovní účely firmy, a také zhruba 80 tisíc aktivních SIM karet, tedy mobilních telefonů zaměstnanců skupiny ČEZ a jejich rodinných příslušníků. „Nejen z hlediska infrastruktury jsme jeden z největších ICT subjektů na českém trhu,“ zdůrazňuje Čermák.
S ohledem na fakt, že sama outsourcingová myšlenka je stará jen několik dní, Čermák nechce odhadovat rozsah zájmu potenciálních partnerů o tendr ani finanční rozsah možného kontraktu. „Dostali jsme od dozorčí rady ČEZ mandát otestovat apetit trhu, výběrové řízení i odsouhlasení samotné zakázky – i s ohledem na bezpečnost interních dat, které po síti běhají – bude ležet na statutárních orgánech mateřské firmy,” vysvětluje.
Zmiňované kroky jsou součástí koncepce skupiny elektrárenské skupiny v branži informačních a komunikačních technologií do roku 2015. Tu na konci ledna odsouhlasil „velký“ ČEZ, resp. jeho dozorčí rada, a kromě případného odprodeje telekomunikační sítě v ní elektrárenský koncern načrtl model, jak bude v následujících letech přistupovat ke svému IT vybavení.
Koncepce, jejíž návrh má týdeník EURO k dispozici, počítá s rozdělením IT infrastruktury do osmi skupin, označovaných interně jako konsolidační balíčky. V rámci nich ČEZ ICT Services vlastními silami provede restrukturalizaci a konsolidaci zařízení. Laicky řečeno: zastaralé a odlišné programy či typově roztříštěné počítače na ukládání dat firma sjednotí do celku a zároveň obnoví modernějšími. „Tím, jak skupina zahrnuje spoustu různorodých firem, se staráme doslova o celý karneval všemožných technologií, což je náročné jak po technické, tak i finanční stránce,“ vysvětluje Čermák.

Datová centra zatím ne

ČEZ také rozhodl, že interní konsolidace se bude vedle databázových programů, lokálních datových úložišť či specializovaného softwaru na hlídání energetických sítí týkat i velkých datových center. Definitivně tedy padá možnost, že by firma letos znovu vypsala výběrové řízení na outsourcing datových center, jak bylo původně uvažováno.
Tendr s hodnotou až deseti miliard korun přitom ČEZ již jednou vyhlásil – loni v létě ve formě soutěžního dialogu. Jenže nenašel s potenciálními uchazeči společnou řeč o rozsahu zakázky, navrhovaný rozsah správy datových center nebyl pro IT firmy příliš atraktivní a ČEZ naopak nechtěl „pustit“ externí dodavatele hlouběji do svých systémů. „Prostě jsme se během soutěžního dialogu nepotkali s trhem. To je i důvod rozhodnutí o konsolidaci oblasti datových center vlastními silami, případně za částečné pomoci externích poradců,“ vysvětluje šéf ČEZ ICT Services.
Čermák ale zároveň upozorňuje, že firma myšlenku na správu datových center prostřednictvím externího partnera k ledu neukládá. „Součástí koncepce ve střednědobém horizontu je i možnost znovu se podívat na možnost outsourcingu, otestovat podmínky na trhu. Nikoliv však dříve než na konci roku 2012, současným heslem je konsolidace na vlastním majetku,“ řekl Čermák týdeníku EURO.
Případné zájemce však již nyní upozorňuje, že nová IT infrastruktura, ať se jedná o datová centra, software či datové sítě, musí být pro skupinu ČEZ efektivnější. „A to jak v otázce investiční, tak především v oblasti provozních nákladů. Stejně se budeme stavět i k interně prováděné restrukturalizaci a konsolidaci. Například počítáme s tím, že jedním ze zásadních kritérií, vedle pořizovací ceny, bude výše provozních nákladů po dobu životnosti poptávaného zařízení, takzvané maintenance poplatky,“ tvrdí.
Všechny tyto kroky připravuje ČEZ s vizí výrazného snížení nákladů plynoucích do sektoru IT a telekomunikací. V současnosti dosahují roční investice zhruba 1,4 miliardy korun, další dvě miliardy činí provozní náklady na počítače, servery, telefony a zbývající techniku. Ještě v roce 2006 přitom každá z „položek“ dosahovala hodnoty kole tří miliard korun. Cílem je tyto sumy dál snížit a zároveň zlepšit úroveň bezpečnosti i funkčnosti provozovaných zařízení – investiční náklady by dle zjištění týdeníku EURO měly v roce 2015 činit půl miliardy korun a provozní náklady by měly klesnout na 1,5 miliardy korun. „Cílem všech současných kroků je snížit náklady a zároveň zvýšit bezpečnost,“ uzavírá Čermák.

BRAND24

*Fakta:
- Skupina ČEZ v současnosti provozuje několik desítek datových center po celé ČR
- Cílem je mít jedno hlavní centrum (pravděpodobně v Praze) a jedno záložní (v Plzni či v Temelíně)
- Koncern disponuje více než sedmi tisíci kilometry datových kabelů v podobě optických vláken
- Kabely využívá ČEZ pro potřeby skupiny, ale zároveň část kapacity pronajímá telekomunikačním operátorům na velkoobchodní bázi, ročně tak dle informací týdeníku EURO inkasuje asi 400 milionů korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).