Menu Zavřít

Miliardář Paukner: Jsme schopni se s Krúpou bavit o OKD

14. 4. 2016
Autor: čtk

Pokud by skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy převzala závazky černouhelné firmy OKD, je skupina podnikatelů kolem obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera schopna s ní jednat o provozování těžební společnosti. Paukner zdůraznil, že je důležité, jak se zachová stát ve svém postoji vůči skupině Ad Hoc Group (AHG), která nyní vlastní společnost New World Resources (NWR), majitele OKD. Krúpa řekl, že je připraven s Pauknerem jednat.

Paukner v pondělí řekl, že spolu s dalšími podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem nabízí státu, že budou OKD provozovat. Dodal, že svou investici ale podmiňují tím, že firma projde insolvencí, a zbaví se tak nevýhodných závazků. Dnes své stanovisko upřesnil.

„Netrvám na insolvenci, trvám na zrušení starých nevýhodných závazků. Nemůžeme si dovolit staré závazky převzít. Pokud někdo, ať už stát nebo pan Krúpa, do toho půjde a řekne, že si ty závazky nějakým způsobem vyřídí, tak jsme připraveni s kýmkoliv spolupracovat,“ řekl Paukner.

Arca Capital, která je minoritním akcionářem NWR, oznámila zájem o koupi OKD od skupiny AHG ve středu. Uvedla, že ve firmě má podíl 3,44 procenta, dalším objemem akcií pak disponuje v rámci spřízněných firem. Přesný objem těchto akcií s odkazem na strategické důvody prezentovat nechce. Arca dnes také vyzvala AHG, aby zveřejnila analýzu dopadů vývoje v OKD. Tu pro AHG zpracovala poradenská společnost Deloitte.

AHG: Zatím bez komentáře

Mluvčí AHG Roman Pařík dnes zopakoval, že nemůže Krúpovu nabídku zatím komentovat. „Můžu potvrdit, že nabídka byla doručena pouze v češtině a bohužel nikoli jednotlivým zástupcům fondů v Londýně. Nyní probíhá proces zpracování,“ řekl Pařík.

Skupinu, která v ČR působí pod souhrnným názvem AHG, tvoří tři nadnárodní investiční společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC.

O případné pomoci ze strany státu jednali v úterý se zástupci skupiny AHG ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Ministři po jednání uvedli, že AHG poskytne během několika dní informace, které si vláda vyžádala. Teprve poté se kabinet rozhodne o svém postupu ohledně OKD. V dnes zaslaném prohlášení AHG uvedla, že informace budou poskytnuty v pátek.

Řešení do konce dubna?

AHG dodala, že věří, že závazná dohoda se státem bude uzavřena do 30. dubna 2016, tedy v souladu s plánem společnosti, který zabrání insolvenci OKD. Nezávazná dohoda má pak být do pátku 22. dubna.

„Situace je opravdu vážná, a tak si možné spolupráce s vládou, která ukončuje období nejistoty, velmi ceníme. My i management společnosti OKD jsme vládě i nadále plně k dispozici a jsme připraveni pracovat na tvorbě závazného řešení do konce dubna. Jakmile budou vládě doručeny požadované informace, míč bude na její straně,“ dodal Pařík.

K OKD se ve středu vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Uvedl, že nejvhodnějším řešením pro firmu by bylo její znárodnění.

BRAND24

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů koruno rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).