Menu Zavřít

Miliardář Krsek kupuje polovinu výrobce papírenských strojů Papcel

27. 2. 2017
Autor: Papcel

Poloviční podíl v litovelském výrobci papírenských strojů Papcel kupuje miliardář a spolumajitel strojírenské společnosti Škoda Transportation Tomáš Krsek. Hodnotu transakce nechtěla ani jedna strana komentovat.

O podpisu smlouvy mezi Papcelem a Krskovou investiční skupinou Bohemia Industry dnes informoval server Forbes.cz. Podle Forbesu by se hodnota transakce měla pohybovat v řádu vyšších stovek milionů korun. Informaci o koupi poloviny Papcelu potvrdil Jan Mynář ze skupiny Bohemia Industry.

„Papcel je průmyslová firma s velkým potenciálem růstu. Vyrábí pro zahraniční trhy a umí využít synergie velké odbornosti a specializace českých strojařů a relativně levné pracovní síly. V tom se podobá byznysu Tomáše Krska, i proto mu investice dávala smysl,“ sdělil Mynář. Papcel podle Mynáře hledal investora kvůli další plánované akvizici v západní Evropě.

Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Jediným akcionářem firmy byla dosud česká holdingová společnost VEGA-HSH, kterou vlastní rodina podnikatele Davida Dostála. Firma Papcel Litovel byla založena v roce 1950 a nyní zaměstnává kolem 250 lidí. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií. Zatímco dříve se Papcel soustředil hlavně na Rusko, nyní se snaží získat nové zakázky také například v Íránu či jihovýchodní Asii.


Čtěte:

Středoevropskou Alpha Medical přebírají za 10 miliard Švýcaři

ilustrační foto


Papcel postupně expanduje do zahraničí. V roce 2012 využil insolvence španělského konkurenta Gorostidi a koupil jeho obchodní značku i know-how. Litovelský podnik by díky tomu měl posílit pozici na zahraničních trzích a snížit náklady na výzkum a vývoj nových papírenských strojů. O dva roky později Papcel převzal francouzského konkurenta ABK.

BRAND24

V roce 2014 Papcel zvýšil tržby meziročně o pět procent na 898 milionů korun z 853 milionů o rok dřív. Více než 70 procent tržeb získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo opět Rusko, následovalo Bělorusko, ve kterém firma získala velkou zakázku na stavbu a vybavení papírenského závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,9 miliardy korun). V roce 2015 Papcel vykázal rekordní tržby 1,5 miliardy korun a loni obrat skupiny klesl na 1,2 miliardy korun.


V sekci miliardáři dále čtěte:

Síť trafik Valmont ovládl slovenský miliardář Kmotrík

Hedvábná jízda českých miliardářů: Home Credit loví indické a čínské dlužníky

Stovky milionů do IT firem. Komárek založil fond s Foxconnem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).