Menu Zavřít

Milé firmy, objednejte si výzkum

17. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Zařízení zlínské Univerzity Tomáše Bati vyhlášeno Podnikatelským projektem roku

Zapnout plášť, nasadit čepici – aby neupadl ani vlásek – a šup do takzvaných čistých prostor! Dvěma takovými, v nichž panují přísné podmínky a které jsou vybaveny nejmodernějšími přístroji, disponuje od srpna vědeckotechnický park (VTP) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). „Čisté prostory budou fungovat na trochu jiné bázi, nebudou firmám přímo pronajímány, mohou si u nás zadat zakázky,“ říká profesor Petr Sáha z UTB, jenž patří ke světovým veličinám v oblasti polymerů. I proto míří na školu, již často navštěvoval zesnulý Tomáš Baťa junior, doktorandi z celého světa. „Máme jich více ze zahraničí než z Česka. Nyní nastupuje Belgičan, další bude z Bangkoku,“ vypočítává Sáha.
Jeden z čínských vědců Čchi-lin Čcheng, který se zabývá elektroreologií polymerních systémů (čili inteligentních kapalin, jež na podnět změní svoji strukturu), byl zařazen do Top 200 čínských výzkumníků ve světě. A docentka Nabanita Sahaová z Indie zkoumá v moravském městě tkáňové náhrady na bázi hydrogelů už sedm let. Nechybí Mongolové, Kolumbijci, Gambijec, Dán. Jeden z týmů vede též Martin Zatloukal, nejmladší Čech s profesurou ve 32 letech. Zkrátka žádná béčka.

Co je VTP a CTT na UTB? Park, který zahrnuje plochy o rozloze 5680 metrů, nabízí firmám čtvero služeb: pronájmy prostor (kanceláří, laboratoří, učeben), poradenství (posouzení inovačního projektu, zajištění expertů, konzultace ohledně financování a možností dotací z EU), expertní servis (testování, analýzy, studie, komercionalizace) a konečně i podporu jako elektronickou „burzu“ partnerů nebo technologický audit. „Jsme schopni poskytnout zázemí i specialisty z UTB. Firmy čekají i na naše absolventy, tudíž vznikají pracovní místa. Chceme, aby na Zlínsku lidé zůstávali,“ vysvětluje šéfka VTP Jindřiška Ondráčková, jež bývala technickou ředitelkou Fatry Napajedla. Důležitým počinem je i vznik Centra transferu technologií (CTT). Nač to? Má poradit například s vyřizováním patentů.
Zlínští se specializují na plastikářství, biomateriály, lékařské technologie a v plánech je i potravinářství. „Chceme firmy, které se nějak profilují. Nechceme směs, ale koncepční sepětí těch, kteří se budou obohacovat,“ řekl týdeníku EURO prorektor Sáha. A dodal: „Už před lety mi říkali kolegové z Norska: ,Jestli chcete prorazit, dělejte medicínské věci.‘ Tedy polymery ve zdravotnictví. Tam jsou nekonečné možnosti. Neustálé inovace, to je takový boom, že se ani nedá sledovat.“ Mezi projekty Fakulty technologické a Ústavu aplikovaného výzkumu nalezneme nejen katetry, antibakteriální gely, hybridní nanokompozity, veterinární inseminační zařízení, ale i bioaktivní náhrady plotének a nemocniční obuv. „Je třeba přemostit vakuum mezi akademickou a průmyslovou sférou. U takových lidí však musí existovat specifický talent,“ říká Sáha. Zlínský park jde cestou komerčního využití a výzkumu v průmyslovém pojetí. Bez „akademických infekcí“.

Kolik toho nateklo a kam V objektu Nad Ovčírnou, jenž býval internátem, je k pronájmu 17 procent budovy. „Nyní máme pronajato 598 metrů. Předpokládáme, že tu bude deset firem,“ říká Ondráčková. Institut má pro zadávané projekty ceník, v němž se berou v úvahu náklady na materiál i personál: „Nájemní smlouvy uzavíráme na dobu neurčitou. Je stanoven ceník s nájmy za metr čtvereční a rok; pro laboratoře i kanceláře navíc ceník spotřeby energií, odvozu odpadů, ostrahy…“
VTP byl financován z operačního programu Prosperita. Uznané náklady činily 188,6 milionu korun bez DPH, přičemž se o většinu (141,5 milionu) postaraly dotace, spoluúčast UTB – avšak pouze z neveřejných zdrojů – byla 47,1 milionu. Ceně se nelze příliš divit; při prohlídce areálu vidíme moderní techniku a nezbytnosti jako vstřikovací stroje, germicidní lampy, mramorové stoly i oční sprchy, tedy brýle na včasné vypláchnutí zraku. Jen taková myčka laboratorního skla, jež zároveň myje a sterilizuje, přijde na 300 tisíc korun. Park byl kvůli financování rozdělen do šesti etap za spolupráce s agenturou CzechInvest, která jej v dubnu ocenila jako Podnikatelský projekt 2007. „Asi byl koncepčně jasný, nebyla to žádná realitní kancelář, jak to občas u VTP bývá,“ myslí si Sáha o záměru, který by se měl díky patentům i tržbám rentovat.
S VTP zatím spolupracuje pětice firem. Co ony na to? „S vybavením jsme velmi spokojeni, laboratoře jsou dostatečně velké a mají i potřebné zázemí. Vytvořili jsme už i čtyři pracovní místa,“ říká Eva Kolářová, jednatelka Stavebního výzkumu Zlín. A Marek Ingr, výkonný ředitel Ascoprot Biotech, doplňuje: „Je zde i několik společných přístrojů, které by pro nás byly dost nákladné a sami bychom je plně nevyužili. S výjimkou drobných technických nedostatků, které se daří odstraňovat, závažnější nevýhody nevidím.“ Pochvalná slova má i Pavel Švejda, prezident Společnosti vědeckotechnických parků ČR. „Výjimečnost zlínského VTP spočívá v kvalitním plnění úkolů zakladatel – majitel – provozovatel. Zvlášť významný je rozsah užitné plochy a inovační potenciál parku,“ sdělil týdeníku EURO. Dle Švejdy bude v Česku i nadále kvalitních parků přibývat; i v souvislosti s podporou programu Prosperita II. Zároveň předpovídá: „Národní síť VTP bude v Česku dle mého názoru představovat v roce 2015 zhruba 35 akreditovaných kvalitních parků, rovnoměrně rozmístěných v krajích České republiky. Ovšem VTP nejsou cílem, ale předpokladem fungující inovační infrastruktury.“ A ve Zlíně už plánují další park, tentokrát zaměřený na informatiku.

CONTENT24

*
Popisek:
Petr Sáha (60) prorektor a první rektor UTB (z let 2001–2007), prezidentuje též The Polymer Processing Society. Není divu, že si jej Strana zelených vytipovala na ministra školství. Nabídku odmítl a věnuje se vědě a rozvoji školy, jež zbudovala nejen VTP, ale i Univerzitní centrum s knihovnou (na snímku v pozadí), jejíž architektkou je Eva Jiřičná.
*
BOX
Firemní pětka
Ascoprot Biotech (proteiny pro laboratorní použití)
AG Foods Group (sypké nápojové směsi)
Stavební výzkum (stavební a nátěrové hmoty)
Smartplast (vstřikovací procesy)
Chiromed Group (materiály pro zdravotnictví)
Pramen: UTB

***
TABULKA:
Přibývají a přibudou
Vývoj počtu VTP v ČR Rok* Připravované* Provozované* Akreditované
1994* 21* 17* 12
1995* 22* 18* 12
1996* 25* 22* 16 1997* 15* 23* 17
1998* 20* 24* 18
1999* 18* 26* 18
2000* 16* 30* 18
2001* 15* 30* 20
2002* 12* 31* 20
2003* 10* 31* 23
2004* 12* 24* 22
2005* 15* 26* 22
2006* 15* 28* 22
2007* 16* 30* 22
2008* 16* 31* 24 (předpoklad)
Pramen: Společnost vědeckotechnických parků ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).