Menu Zavřít

Milan Zavadil: Má smysl plivat do vlastních řad?

11. 7. 2012
Autor: profimedia.cz

Generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka v nedávném rozhovoru v novinách v podstatě označil všechny realitní kanceláře za bandu podvodníků. Rozhodně musím připustit, že mezi realitkami řada podvodníků je. Hlavně proto, že jim to umožňuje tuzemská legislativa.

Ale jaký má smysl, když šéf asociace, která by měla své členy bránit, bojovat za ně a snažit se trh kultivovat, hází všechny do jednoho pytle? Asociace realitních kanceláří systematicky jaksi opomíjí zmínit fakt, že za dvacet let své existence se jí nepodařilo prosadit na trhu s nemovitostmi nic smysluplného a členů rok od roku ubývá. Je to i logické, protože pokud se asociace dívá na své členy tímto způsobem, nezbývá jim než odcházet jinam.

Mimochodem většina velkých, seriózních realitních firem má svůj systém certifikací a koncepci vzdělávání makléřů, který je nezbytný pro jejich fungování pod hlavičkou velkých firem.

Zákazníci navíc výběr realitní kanceláře pečlivě zvažují a z valné většiny dají na osobní doporučení. Proto poctiví naopak rostou a prosperují a ti špatní postupně odpadávají. Ani to ovšem není zásluha asociace.


Čtěte také:

Realitní kanceláře trápí propad cen bytů

Realitní asociace spouští cenovou mapu

Jan Borůvka: Ve sledování reálných cen nemovitostí je Česko hodně na dně

BRAND24


A tak by možná stálo za to, aby asociace místo házení špíny konečně přiložila ruku k dílu – i když házet špínu na všechny vlevo i vpravo je asi nepoměrně pohodlnější.

Autor je spolumajitelem společnosti M&M Reality

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).