Menu Zavřít

Michal Veselý: Ekonomiku potáhnou exportéři

20. 6. 2011
Autor: profit

„Vyšší úroveň exportu a hledání nových teritorií bude hlavním tahounem našeho hospodářství v roce 2011,“ říká generální ředitel KUPEG úvěrové pojišťovny Michal Veselý.

Michal Veselý: Ekonomiku potáhnou exportéři

Foto: KUPEG

Současné mírně optimistické tempo růstu české ekonomiky stojí převážně na doplňování zásob podniky, zatímco spotřeba domácností i vlády stagnuje. Českým podnikům stále chybí ve výrobním kapitálu kolem 70 miliard korun.

Co čeká českou ekonomiku v nejbližší době?

Riziko nezaplacení, což je to, před čím úvěrové pojišťovny své klienty chrání, je přímo navázané na výkon ekonomiky. Náš pohled na riziko a tedy i na stav hospodářství však není tak optimistický jak by mohl napovídat růst HDP, ke kterému se ČR v loňském roce dopracovala. Celkem příznivé tempo 2,2 procenta růstu stojí na doplnění zásob, kterých se podniky během krize zbavovaly. Domácnosti stále šetří a změna trendu se nedá v brzké době očekávat. Určitý optimismus ale dává vývoj vývozů a rostoucí význam exportujících podniků. Vždyť podíl vývozu zboží poměřovaný vůči HDP vzrostl za jediný rok z 59 procent na 67 procent!

Tím, kdo potáhne českou ekonomiku, budou tedy exportéři?

To je velmi pravděpodobné. Pozorujeme tento vývoj i u našich klientů, kdy se poptávka po nových příležitostech přesouvá z domácího trhu do zahraničí. Zatímco v roce 2009 jsme registrovali kolem 58 procent domácích poptávek, loni to bylo 54 procent a v letošním prvním čtvrtletí již necelých 50 procent.

Z našich podkladů za první letošní čtvrtletí vyplývá, že zatímco poptávka po krytí rizika nezaplacení u nových odběratelů například v Německu, Rakousku či ve Francii meziročně poklesla o 35 až 60 procent, zájem klientů o krytí nových rizik roste na východě, například při vývozu na Slovensko o 20 procent.

Český exportér odchází ze západních trhů?

Našimi hlavními obchodními partnery jsou stále sousední země a západní Evropa. Potenciál růstu je však více na východě.

Nejde jen o krátkodobý trend?

V celosvětovém měřítku došlo v loňském roce k nárůstu vývozu zboží o 22 procent. Podle Světové obchodní organizace WTO se jedná o nejvyšší růst od roku 1950. Česká Republika se na globálním exportu podílí zhruba 0,9 procenta a stabilně si drží pozici 30. nejvýznamnějšího exportéra. Objem světového i našeho obchodu je však stále pod úrovní let předkrizových a zde je potenciál pro jeho další růst i v letošním roce. Optimismus zatím podporují výsledky ledna a února.

Riziko při hledání a zkoušení nových odběrních teritorií musí být ale značné…

KUPEG svým klientům pomáhá nejen při exportu, ale i v rámci aktivit na tuzemském trhu. Předně díky pojištění samotnému, které minimalizuje riziko ztráty z obchodu s novým partnerem. Pokud nezaplatí odběratel, pojišťovna vyplatí pojistné plnění, které pokrývá ztráty, jež byste jinak utrpěli.

Kolik KUPEG vyplatil během krize na pojistném plnění?

1,1 miliardy korun, a to aniž by byla ovlivněna stabilita KUPEG! To umožnilo našim partnerům přežít obtížné období. Navíc trvale fungujeme jako konzultant – klient má od nás signál, zda a do jaké výše je bezpečné danému odběrateli dodávat. Na stanovení úvěrového limitu se podílí tým analytiků s mnohaletými zkušenostmi, který úzce spolupracuje s dalšími kolegy ve skupině Ducroire / Delcredere. Pojišťovna navíc průběžně monitoruje finanční a platební situaci odběratele, takže klient je včas varován před možným nebezpečím ztráty.

V neposlední řadě pak pomáháme klientům s vymáháním pohledávek v prodlení či obtížně dobytných pohledávek a to jak před výplatou pojistného plnění, tak i po jeho výplatě.

BRAND24

Klientům se tedy spolupráce s KUPEG vyplácí?

Cena pojištění, tedy pojistné činí většinou pouhá promile z pojišťovaného obchodu. Ke klientům přistupujeme s cílem dlouhodobé spolupráce. Poskytujeme služby přizpůsobené detailním potřebám, férově oceňujeme podstupovaná rizika a díky této unikátní charakteristice jsme se k partnerům v nejtěžších dobách nemuseli obrátit zády. Díky objemu transakcí a diverzifikaci rizika v prostoru i čase je cena pojištění výrazně nižší než u jiných nástrojů pro zajištění pohledávek před riziky nezaplacení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).