Menu Zavřít

Michal Hašek: Bendl nemá na přípravu týdny, ale dny

12. 10. 2011
Autor: profit

Pokud reforma Společné zemědělské politiky nebude vypadat tak, jak ji původně sliboval ministr Fuksa, a Petr Bendl nebude schopen vytvořit takový tlak, případně uzavřít takové aliance v rámci EU, aby se podařilo ochránit zájmy českých zemědělců, bude to Waterloo české pravicové zemědělské politiky, říká Michal Hašek, stínový ministr zemědělství za ČSSD.  

Foto: ČSSD

O výměně ministra zemědělství se mluví od jara. Přišla teď ve vhodnou chvíli?

Jsem přesvědčen, že premiér Nečas nezvládl načasování výměny. Mám řadu výhrad k práci Ivana Fuksy, nicméně v době, kdy se uzavírá jednání o reformě Společné zemědělské politiky, ve dnech, kdy Českou republiku navštívil francouzský ministr zemědělství, který je fakticky nejsilnějším hráčem v evropské debatě o budoucí zemědělské politice, to byla výměna špatná.

K výměně ministra tedy nebyl důvod?

Po Ivanu Fuksovi zůstává řada nesplněných slibů. Nejsou dorovnány přímé platby v letošním roce a velmi špatný je i návrh rozpočtu ministerstva zemědělství na rok 2012. Dokonce se nepodařilo vyjednat ani rovné podmínky pro české farmáře a zemědělce v novém finančním období EU. Přesto se ukazuje, že Petr Nečas dal touto výměnou na postu ministra přednost řešení vnitřních problémů ODS a posílení vlastní pozice před skutečným řešením problémů v zemědělství. Co se týká zdůvodnění odvolání, jako opoziční politik souhlasím s premiérem ve věci kritiky vůči státnímu podniku Lesy ČR i jeho tendrům.

Co se vám na řízení či hospodaření Lesů ČR nelíbí?

Ukazuje se, že aktuální tendry nebyly nastaveny dobře. Výsledek bude znamenat monopolizaci dřevařského sektoru a lesnické práce. V pátek jsem proto vyzval premiéra Nečase a ministra Bendla, aby neprodleně zadali v Lesích ČR forenzní audit.

Lesy už minulý týden otevřely obálky s nabídkami na práce v lesích na další roky. Je podle vás přesto možné ještě tendr nějak upravit, případně ho zrušit?

Jako ministr zemědělství bych takto špatné tendry nikdy nenechal vypsat a spustit. Bylo to velké riziko, Ivan Fuksa dal politicky hlavu na špalek a přišel o ni. Teď to bude velmi složité. Jaké má stát možnosti, může ukázat právní analýza. Forenzní audit by měl odhalit, v jakém stavu podnik je. Z toho může ministr vyvozovat personální i strategická opatření. Ale to jsou kroky, které nyní musí představit veřejnosti především Petr Bendl. Pokud to udělá, může se spolehnout na to, že bude mít v této věci podporu mě jako stínového ministra zemědělství.

Druhým klíčovým bodem, který jste zmínil, je vyjednávání v Bruselu, kde má být ve středu představen návrh Společné zemědělské politiky na roky 2014 až 2020. Pokud jde o návrh, ne finální podobu, jsou nejbližší dny opravdu tak klíčové?

Nejbližší dny jsou fatální. Teď právě finišují jednání o podobě návrhu Společné zemědělské politiky a není možné, aby Českou republiku zastupovali úředníci. Bude potřeba řada intenzivních osobních jednání českého ministra zemědělství. Pokud se Petr Bendl chtěl začít s touto problematikou teprve seznamovat, tak jak o tom mluvil po svém nástupu, tak si na to mohl vyhradit maximálně uplynulý víkend. Od tohoto týdne očekávám, že se do všech věcí aktivně zapojí.

O co přesně českým zemědělcům při reformě jde?

Za prvé jde o to, aby čeští farmáři měli stejné podmínky jako zemědělci ze starých členských států. To se Ivanovi Fuksovi zatím dojednat nepovedlo, i když to sliboval. Evropská unie nehovoří o spravedlivých podmínkách, ale o podmínkách spravedlivějších. To by znamenalo, že naši farmáři budou nadále diskriminováni a podle mě je to pro celou českou politiku nepřijatelné.

Co by pro české zemědělce znamenalo, kdyby Unie prosadila zastropování dotací podle velikosti farem?

Tam jde o to, že české zemědělské podniky hospodaří na mnohem větší výměře než jejich kolegové v západní Evropě. Je to dáno historicky. Transformací zemědělských družstev po roce 1990 u nás zůstalo velké množství podniků, které hospodaří na velké výměře jako právnické osoby. Kdežto v jiných státech jsou to většinou fyzické osoby a mnohem menší výměra. Pokud by Evropa zastropovala dotace a velké podniky by měly být kráceny, pak to znamená, že budou nejvíc postiženi čeští a slovenští farmáři.

BRAND24

V případě, že návrh komisaře Ciolose ve středu nebude pro Česko příznivý, najde se ještě prostor na změny?

Pokud reforma Společné zemědělské politiky nebude vypadat tak, jak ji původně sliboval ministr Fuksa, tak rozhodně nebudou potřeba kosmetické úpravy, ale zásadní změny. Je otázka, jestli vůbec Petr Bendl a celá česká vláda bude schopna vytvořit takový tlak, případně uzavřít takové aliance v rámci EU, aby se podařilo ochránit zájmy českých zemědělců. Pokud ne, tak to bude Waterloo české pravicové zemědělské politiky, která vede ministerstvo zemědělství už od roku 2006.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).