Menu Zavřít

MIC Akcelerátor zvítězil v soutěži Dobrá rada nad zlato 2010

16. 11. 2010
Autor: profit

Na včerejším vyhlašování vítězů soutěže DOBRÁ RADA NAD ZLATO 2010 získal 1. místo vzdělávací projekt MIC Akcelerátor, první svého druhu na světě. Jižní Morava tak i v letošním roce obhájila loňské prvenství.

Foto: MIC

Letošní šestý ročník soutěže byl tematicky vymezen mottem „Kreativitou k inovacím“. Projekt Microsoft inovačního centra Brno obstál v konkurenci 32 soutěžících. Slavnostní předání cen proběhlo včera, v pondělí 15. listopadu 2010 v Praze. Kompletní výsledky soutěže a zúčastněné projekty lze shlédnout na http://www.topregion.cz/soutez.

MIC Akcelerátor je jednoletý program pro studenty středních a vysokých škol, který Microsoft inovační centrum Brno zpustilo jako první na světě. Jeho rozšíření se očekává i do dalších zemí. „Cílem je vychovat budoucí podnikatele v oblasti informačních technologií a vést je k realizaci jejich vlastních nápadů,“ uvedl Michal Hrabí, manažer Microsoft inovačního centra Brno. Nové znalosti, zkušenosti a kontakty, které účastníci programu získají, uplatní nejen při svém dalším studiu, ale především při rozvoji svých podnikatelských záměrů. Odborné vedení pomůže týmům směřovat projekty tak, aby po ukončení programu měly v rukách základ své vlastní firmy s inovativním potenciálem.

Porotce i hlasující veřejnost nejvíce oslovily přínosy projektu MIC Akcelerátor, jimiž jsou vznik nových inovativních start-upů, vytváření nových pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou, originální provedení a splynutí s mottem soutěže.

Není již iluzí, že studentský projekt může být základem inovativního podnikání

Jedním z úspěšných absolventů programu MIC Akcelerátor je studentský tým GINA (Geographical INformation Assistant), který vyvinul unikátní software pomáhající zachraňovat lidské životy. Ještě před necelým rokem byl pouze předmětem diplomové práce Zbyňka Poulíčka, studenta Fakulty informačních technologií VUT v Brně. V prosinci 2009 se Zbyněk zúčastnil přednášky o projektu MIC Akcelerátor, na základě které se spolu se svými spolužáky do programu přihlásil. Zbyněk Poulíček, Petra Bačíková a Boris Procházka se tak stali řešiteli studentského projektu, jehož cílem bylo vytvořit inovativní softwarový systém pro mobilní zařízení, který umožňuje navigaci v náročném terénu, koordinaci týmů a efektivní výměnu geografických informací. GINA je svými vlastnostmi předurčena pro záchranářské týmy, expedice a jiné skupiny operující v extrémních podmínkách. Software v reálných podmínkách již s úspěchem testovali záchranáři po zemětřesení na Haiti. V tuto chvíli jim slouží pro mapování rozvoje epidemie cholery na ostrově.

BRAND24

Do MIC Akcelerátoru jsme vstupovali s tím, že jsme očekávali kvalitní IT zázemí, snadný přístup k informacím, pomoc při řešení problémů a získávání praktických znalostí nutných pro úspěšné založení a provozování IT firmy. Naše očekávání byla skutečně naplněna. Ověřili jsme si, že GINA má skutečný komerční potenciál a vidina prospěšného projektu nás sune kupředu. Teď už nepracujeme na školním projektu, nyní začínáme budovat firmu,“ uvedl Zbyněk Poulíček.

V červnu 2010 vyhrál projekt GINA národní kolo studentské soutěže Imagine Cup. V nejbližších měsících budou jeho tvůrci žádat o vstup do inkubačního programu Jihomoravského inovačního centra a bojovat o zakázky na světových trzích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).