Menu Zavřít

Mezi podnikatelkami roku uspěla Alice Štunda se svou Sunny Canadian International School

8. 11. 2013
Autor: Redakce

Nejenom kadeřnictví, kosmetické salony nebo obchody s módou. České podnikatelky se stále více prosazují také v oborech, které jsou vnímány jako doména mužů. V šestém ročníku soutěže Ocenění českých podnikatelek si tak například v kategorii středních firem s obratem 30 až 80 milionů titul Podnikatelka roku odnesla Alice Štunda, zřizovatelka a majitelka školy Sunny Canadian International School.

Nejúspěšnější podnikatelky podnikají v „mužských“ oborech

Letošní ročník soutěže Ocenění českých podnikatelek, jehož výsledky ve čtvrtek vyhlásila pořádající Agentura Helas, ukázal, že české podnikatelky se stále více prosazují také v oborech jako například strojírenství, výroba speciálních betonů, zpracování druhotných surovin nebo i školství.

Alice Štunda založila Sunny Canadian International School v Jesenici u Prahy v roce 2002 po svém návratu z Kanady, kde dlouhou dobu žila, s cílem zajistit kvalitní dvojjazyčné vzdělání pro svou malou dceru. Školka a škola je v současné době navštěvována již více než 330 dětmi ve věku od 1,5 do 15 let a poskytuje pracovní příležitosti pro skoro 80 zaměstnanců.

„Počátky byly velmi složité, plné boje s byrokracií a závistí, ale letos nás čeká další velký krok, a to stavba nového gymnázia zakončeného českou i mezinárodní maturitou, čímž bude naplněn můj sen o kvalitním dvojjazyčném vzdělávání od školky až po maturitu pod jednou střechou. Díky možnosti internátního ubytování budeme moci na gymnázium přijímat nadané děti z celé České republiky,“ popsala počátky svého byznysu Alice Štunda.

Zpočátku přitom podle ní vůbec nešlo o obchodní záměr. „V Kanadě jsem studovala i pracovala a dobře vím, že již tradičně patří, co se školství týče, mezi nejlépe hodnocené země světa. A já jsem si jen po odjezdu z Kanady přála toto skvělé vzdělání nabídnout i své dceři a dalším báječným českým dětem,“ dodala.

Alice Štunda Alice Štunda

Beton i úklid

„Velkým překvapením pro nás bylo, že čtyřicet procent žen podniká v ryze mužském oboru převážně technického zaměření, a to od stavebních oborů až po prodej komponentů pro kamionovou dopravu, či turbíny pro větrné elektrárny,“ konstatuje Petr Šíma, partner poradenské společnosti NSG Morison.

V kategorii malých firem s obratem 10 až 30 milionů korun zvítězila Eva Hronová ze společnosti Revatech specializované na dodávky komponentů pro energetiku, elektrotechniku a elektroniku. V kategorii velkých firem s obratem nad 80 milionů korun se radovala z úspěchu Irena Ryšavá ze stavební firmy RI-STAV.

„Úspěch soutěže vidím jak v jeho celorepublikovém působení a rozsahu, vždyť za šest let jsme vybírali z celkového počtu 53 555 podnikatelek,“ říká Helena Kohoutová, majitelka pořádající Agentury Helas.

Cenu pro výjimečnou podnikatelku získala Renata Klimentová ze společnosti KM-KOV. Ta dokázala úspěšně převzít a rozvíjet podnikání svého otce, které není oborem příliš typickým pro ženy - výkup a zpracování kovového odpadu. Za výjimečný růst firmy porota ocenila Irenu Jelínkovou z úklidové a zabezpečovací společnosti Forcorp Group.

BRAND24

Ta prokázala od založení v roce 2008 nejenom raketový růst, a nyní pracuje například pro Úřad vlády či firmy ze skupiny Agrofert, ale zaměstnává také výrazný podíl hendikepovaných. Cenu za inovativní řešení získala Ivana Pospíšilová ze společnosti Probet, která se zabývá komplexními dodávkami a výstavbou nejenom betonářských technologií.

Dobrou zprávou pro českou ekonomiku je optimistická nálada mezi tuzemskými podnikatelkami. Celkem 62 procent firem vlastněných ženami chce v budoucnu nabírat další zaměstnance, z toho téměř polovina více než deset procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).