Menu Zavřít

Metro pojede až do Hostivaře

9. 1. 2006
Autor: Euro.cz

V Praze letos přibude nová stanice metra. Bude v depu Hostivař na lince A, kam sice vlaky metra již jezdí, ale bez cestujících. Podle radního pro dopravu Radovana Šteinera začne nová stanice sloužit veřejnosti v dubnu nebo v květnu. Součástí bude velké záchytné parkoviště pro několik set automobilů.

U nové stanice bude končit také většina autobusů, které nyní zajíždějí ke Skalce.

Letos bude také pokračovat výstavba metra z Ládví do Letňan na trase C. Otevření úseku se předpokládá v roce 2008.

Další dopravní investicí je pokračování výstavby mimoúrovňové křižovatky Malovanka u Strahovského tunelu, na kterou je v rozpočtu asi půl miliardy korun. „Očekává se zahájení stavby severozápadní části vnitřního automobilového okruhu v úseku Špejchar - Pelc-Tyrolka,“ poznamenal Šteiner.

Zástupci města věří, že Ředitelství silnic a dálnic začne letos stavět části vnějšího automobilového obchvatu na jihu Prahy v úseku Slivenec -Lahovice - Vestec. Bude také pokračovat výstavba železničního Nového spojení, jehož součástí jsou tunely pod Vítkovem. Investorem je Správa železniční dopravní cesty.

Za výrazné finanční podpory Státního fondu dopravní infrastruktury má pokračovat stavba Vysočanské radiály mezi Kbelskou ulicí a vnějším obchvatem. „Cílem je zprovoznit radiálu v roce 2007,“ řekl Šteiner. Asi 200 milionů korun letos bude na stavbu mimoúrovňové křižovatky ulic Kbelská, Liberecká a Veselská. Dokončena by měla být nová silnice mezi Malou a Velkou Chuchlí.

BRAND24

Letos by také mohla podle Šteinera začít výstavba prodloužení Pobřežní ulice na Rohanském ostrově. Zahájit by se také mohla stavba tramvajové trati z Laurové, kde je nyní nevyhovující smyčka, do Radlické ke stanici metra.

Město vyčlenilo peníze i na opravy ulic. Bude třeba dokončena rekonstrukce Křižíkovy ulice a Rašínova nábřeží. Opravovat se má i nábřeží Edvarda Beneše, Janáčkovo nábřeží, Anglická ulice a s přispěním státu i Jižní spojka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).