Menu Zavřít

Metalimex zvýšil zisk o polovinu, hlavně díky vývozu

9. 7. 2017
Autor: Hynek Glos, Euro

Společnosti Metalimex, která patří mezi největší české obchodníky s kovy, vzrostl loni meziročně čistý zisk téměř o polovinu na 120,6 milionu korun. Tržby za prodej zboží z obchodní činnosti naopak klesly o 13,3 procenta na 16,8 miliardy korun.

Metalimex ve zprávě upozornil, že loňský rok byl charakteristický klesajícími cenami komodit na světových trzích, trend se změnil až během třetího čtvrtletí. „Významný vliv na dosažený obrat společnosti měla i druhová struktura dodávek na tuzemský i zahraniční trh. Dalším faktorem, který negativně ovlivnil výši dosažených tržeb, byla eliminace některých rizikových obchodů s vybranými zákazníky,“ dodala firma.

Hlavní část tržeb Metalimex získal z vývozních operací, z prodeje zboží z dovozu a z obchodů realizovaných mimo území Česka. Připadlo na ně 64 procent loňského obratu. Tržby z prodeje zboží na českém trhu tvořily zbývajících 36 procent.

Metalimex byl dříve součástí těžební skupiny OKD, v roce 2006 ho koupil podnikatel Petr Otava, bývalý spolumajitel OKD a otec současného šéfa Metalimexu. V roce 2013 Otava starší koupil také ostravské koksovny OKK.


Čtěte o rodinném vypořádání:

Jasno u Otavů. Rodinný podnik včetně Metalimexu ovládl syn Petr

Petr Otava


Do skupiny MTX Group, která je mateřskou společností Metalimexu, patří mimo jiné přední domácí výrobce měděných a mosazných polotovarů Měď Povrly. Letos v květnu dokončila MTX Group koupi rakouských hlinikáren v Lendu a Schwarzachu.

BRAND24

Otava mladší loni spolu s podnikateli Petrem Pauknerem a Martinem Ulčákem nabídl státu, že budou provozovat OKD, které je v úpadku. OKD se nakonec dohodlo se státem, že firmu za 80 milionů korun koupí státní podnik Prisko, kterému s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo.

Dále čtěte:

MTX Group miliardáře Otavy loni vydělala miliardu korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).