Menu Zavřít

Měl jsem firmu s (ne)přítelem

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

PODNIKÁNÍ S KAMARÁDY Společné podnikání kamarádů nebo rodinných příslušníků často končí krachem. Jak firmy, tak osobního vztahu. Z bývalých partnerů jsou nepřátelé na život a na smrt. Existují ale způsoby jak tomu předejít. Byli to tři kamarádi. Podnikali spolu od začátku devadesátých let.

PODNIKÁNÍ S KAMARÁDY Společné podnikání kamarádů nebo rodinných příslušníků často končí krachem. Jak firmy, tak osobního vztahu. Z bývalých partnerů jsou nepřátelé na život a na smrt. Existují ale způsoby jak tomu předejít. Byli to tři kamarádi. Podnikali spolu od začátku devadesátých let. Skutečnost, že jeden z nich prodal společný majetek, zjistili, až když se firma dostala do finančních potíží a potřebovali úvěr. Chtěli totiž ručit nemovitostí. Ale společník mezitím dům prodal za jejich zády. Úvěr nedostali - a protože už chyběly i peníze na platy zaměstnancům, firma skončila v konkurzu. Věřitelé dali navíc majitele k soudu proto, že neposlali předluženou společnost do bankrotu včas. Před soudem se pochopitelně sešli jen dva „okradení“, jejich kolega zmizel. Dodnes je někde v cizině, nejspíš v Německu. Soud podnikatele nakonec do vězení neposlal, museli ale zaplatit soudní výlohy a své právníky. Tento příběh není ojedinělý. Krach podnikání, do kterého se společně vrhnou přátelé nebo rodinní příslušníci, je velmi častý. Mnohdy na to nedoplatí jenom firma, ale i vzájemný osobní vztah společníků. Z bývalých kamarádů jsou rázem nepřátelé na život a na smrt. „Končí to obvykle tak, že se pohádají kvůli nějaké hlouposti, přestanou spolu komunikovat a založí si každý vlastní společnost. A někdy bývá ten rozkol dost nechutný,“ říká podnikatel Martin Chamr, který se zabývá prodejem obchodních společností. PENÍZE AŽ V PRVNÍ ŘADĚ

Jeho slova potvrzuje třeba příběh podnikatelky a bývalé sportovkyně Heleny Fibingerové, která se ve zlém rozešla s kamarádkami, s nimiž provozovala obchod s potravinami. „Nakonec jsem už s nimi nebyla schopná vůbec promluvit. Musela jsem si najmout právníka, který jednal místo mě,“ vypráví. Typické přitom je, že hlavní rozbuškou ve sporu byl moment, kdy si společnice vzaly bez vědomí Fibingerové peníze z tržeb.

O peníze šlo i v dalším sporu, který Profit zmapoval. Podnikatel Pavel Škarabela se rozešel se svými původními společníky a našel pro své projekty silného finančního partnera. „Nebyla v tom žádná osobní roztržka, prostě jen jeho vypočítavost,“ tvrdí bývalý Škarabelův přítel a společník Richard Reichl.

Nejznámější případ rozchodu bývalých přátel se týká i nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ten dovážel v devadesátých letech prostřednictvím společnosti Impromat kopírky a spolupracoval s podnikatelem Milanem Vinklerem. Nakonec se ale oba partneři „rozhádali“ a spolupráci ukončili, přestože obchodu se dařilo dobře.

Spor o peníze, případně o způsob vedení firmy, je nejtristnější, pokud se vzájemně znesváří rodinní příslušníci. Před soudem pak proti sobě mnohdy stanou dva bratři, nebo dokonce otec a syn.

FUNGOVAT TO MŮŽE

Jak předejít tomu, aby podnikatel neztratil svou firmu i přátelství blízkého člověka zároveň? Nejjednodušší recept zní: zkrátka se nikdy s kamarádem do podnikání nepouštějte. „Tohle prostě ošetřit nelze. Jakmile jsou ve společnosti více než dva majitelé, může být problém. A čím více spolumajitelů, tím větší šance na problémy,“ říká Martin Chamr. Jiní odborníci ale říkají, že není důvod k přehnaným obavám. Stačí mít všechno podchyceno a předem domluveno. Právník Michal Korčák doporučuje, aby se partneři nespoléhali na ústní dohodu a všechno ošetřili smlouvou. Tedy nejen vlastnickou účast ve společnosti, ale i dodávky zboží, termíny či rozdělení zisků.

Podle psycholožky Věry Raškové mají při podnikání kamarádi nebo rodinní příslušníci dokonce v mnohém výhodu. Dobře se znají, vědí co od sebe čekat a v čem jsou jejich přednosti i slabiny. „U pouze profesních kolegů, kde se pracovní vztah buduje od neznáma, je potřeba k získání těchto informací poměrně hodně času,“ poznamenává Rašková. Zároveň ale varuje, že pokud už chtějí přátelé společně podnikat, musí předem jasně rozdělit úkoly a stanovit si na počáteční období jednoznačné plány. Také je nutné přesně oddělit soukromou a profesní sféru. Způsobů, jak zmenšit riziko sporu mezi podnikajícími společníky, je mnoho. Žádný ale není stoprocentní. „Někdo dokonce říká, že na podnikání je potřeba lichý počet osob, přičemž dva jsou moc,“ uzavírá s hořkou ironií Martin Chamr.

BRAND24

VE SDRUŽENÍ MŮŽE MAJETEK ZAMRZNOUT

Obrovské problémy mohou vzniknout, když přátelé začnou podnikat formou sdružení a jeden z nich zemře. Ve sdružení sice podnikají sami za sebe, ale ručí celým svým majetkem a mají společné účetnictví. V případě úmrtí se pak věřitelé obracejí na „žijící společníky“, jejichž podnikání se může zablokovat. Pokud je ve firmě nějaký majetek, například zásoby, vyřizuje se v rámci dědického řízení. Dokud neproběhne, což může být komplikovaná záležitost na několik měsíců i let, nemůže sdružení dělat vůbec nic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).