Menu Zavřít

MEIN KAUF

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Boj o televizi Nova

Talentovaný manažer v České republice po jisté době obvykle začíná tesat akcionáře k obrazu svému, protože nedokonalé zákony mu to dovolují. Poté žádá i podíl na majetku firmy. Vladimír Železný nyní hodlá ukrojit podstatně větší část zisků , které televize Nova generuje. Za uplynulých pět let to bylo zhruba pět miliard korun.

Když se Železný loni v srpnu dozvěděl, že se majitelé americké společnosti Central European Media Enterprises (CME) pod tlakem podnikatelského neúspěchu rozhodli své východoevropské televizní impérium prodat, vytušil svou šanci. Pro Američany za jejich peníze vybudoval během velmi krátké doby nejúspěšnější evropskou komerční televizi. Jako manažer sice vydělal slušné peníze, získal velkou politickou moc, ale jeho hlad tím zdaleka nebyl ukojen.

Zřejmě už delší dobu měl pocit, že teď již žádné Americké partnery nepotřebuje, a tak na ně ve vhodnou chvíli vycenil zuby. Zatím ovšem nekousl.

CME potřebuje, aby Železný propojil jím ovládanou licenci na vysílání TV Nova s firmou, která provoz této stanice zajišťuje a již Američané z 99 procent ovládají. Právě prostřednictvím této společnosti (ČNTS) se také dělí zisky. Jen tak b udou moci televizi Nova - a s ní i celou CME - prodat další televizní společnosti Scandinavian Broadcasting System.

Jelikož Železný podle českých zákonů plně ovládl držitele licence společnost CET 21, může si navzdory všem smlouvám podepsaným s Američany diktovat podmínky. CME sice tvrdí, že je odhodlána pohnat Železného před soud za porušení smluv, ale český ma nažer zřejmě spoléhá na neprůchodnost zdejšího soudního systému. Projednávání případných žalob se může táhnout roky a do té doby už žádná CME vůbec nemusí existovat.

Železný tak ovšem zároveň vráží nůž do zad svým dosavadním společníkům, kteří mu zaplatili mocnou hračku. Jejím prostřednictvím má Vladimír Železný výrazný vliv i na českou politiku. Stačí připomenout reportáže odvysílané loni na Nově o prezid entu Havlovi a jeho manželce, které prezidentský pár dovedly až k podání žaloby. Podobným případem byla i reportáž ze sklonku roku 1997, kdy vrcholil útok proti tehdejšímu premiérovi. Falešná zpráva o údajné Klausově vile tajně postav ené ve Švýcarsku byla sice dost neuvěřitelná, ale hrozba žaloby nakonec zřejmě Klausovi zajistila předvolební příměří na nejsledovanější stanici. Bývalý premiér pak za potlesku svých příznivců a díky nečekaně dobrému volebnímu výsledku usedl do křes la předsedy Poslanecké sněmovny.

Podobně Vladimír Železný využíval televizi Nova i při svých tlacích na změnu legislativy regulující v České republice televizní a rozhlasové vysílání. Vždy v sobotu dštil z obrazovky oheň a síru i na „zlobivé členy R ady pro rozhlasové a televizní vysílání, nezávislého orgánu jmenovaného Poslaneckou sněmovnou. Rada přitom dohlíží na provoz českých televizních stanic a rádií.

Byli to právě poslanci a členové rady, kdo Železnému umožnili vytvořit spolu s jeho americkými partnery okolo Novy neprůhledný majetkový propletenec. Už dříve přitom členové obou institucí přiznávali, že proti masově sledované televizi se bojí zasáhnout.

Poprvé tak měla učinit rada ve chvíli, kdy se programová skladba televize odchýlila od schváleného projektu. Nestalo se. Nemluvě už vůbec o tom, že lukrativní televizní licence neměla být nikdy propůjčena zdarma. Sám Železný od haduje její cenu na několik miliard korun a právě těmi nyní neomezeně vládne. Jimi také drží v šachu své americké partnery.

Čím drží v šachu oni jeho, není příliš jasné. V některých veřejně dostupných smlouvách jsou sice obsaženy články, které Želez- nému svazují ruce, ale není možné odhadnout, zda by obstály před soudem. Nikdo navíc neví, jaké smlouvy zůstaly utajeny.

Něco zřejmě CME v rukou má. Vladimír Železný se už totiž déle než půl roku brání tlaku amerického investora, ale vypovědět všechny závazky se zatím zdráhá. Možné je i to, že jen spoléhá na špatnou ekonomickou situaci CME.

Svou roli může hrát i jeho obava, aby přehnaně agresivním chováním vůči Američanům příliš nepoškodil svou podnikatelskou pověst. Každý případný investor v jeho už ohlášeném novém projektu by si měl raději pětkrát rozmyslet, zda nějakou smlouvu se Železným vůbec podepíše. A svěřit zlobivému řediteli peníze se také nemusí vyplatit. To si už jistě dobře uvědomili i lidé z CME.

Na vlastní kůži si nyní zkusili, jak slabý je Železného cit pro fair-play a jak silná zbraň je jeho demagogie. Během jediného týdne se z vášnivého zastánce amerických hodnot stal zapřísáhlý odpůrce „bezohledných kapitalist ů , kteří odvádějí „české peníze do ciziny. V kampani proti svým partnerům neváhal sáhnout i k protiamerickým výpadům. Své odvolání z čela ČNTS přirovnal dokonce k sovětské okupaci Československa v roce 1968. Ačkoli se už několi krát pokusil své výroky zjemnit, je nyní nad slunce jasné, že jako podnikatel umí rozdávat i údery pod pás. Však si také „kapitalista Železný kápl do noty s komunistickým poslancem Vojtěchem Filipem.

BRAND24

Na druhou stranu nelze Železnému upřít, že právě pod jeho vedením se stala televize Nova obdivovanou továrnou na peníze. Ale to by nebylo možné bez asistence státních úředníků a politiků, kteří mu dovolili dělat si, co chce. V Maďarsku ani v&n bsp;Polsku by se nemohlo stát, aby stát toleroval vysílání porna pod licencí udělenou pro pohádky. A zřejmě ne proto, že by tam v televizním byznysu neexistovali schopní manažeři.

I tímto prizmatem je třeba nahlížet na Železného podnikatelské úspěchy. Dokázal by to i ve vyspělé společnosti?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).