Menu Zavřít

Megakomp pro Česko

28. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Věda a výzkum

BRAND24

Ostravský superpočítač IT4Innovations (IT4I) je o kus blíže realizaci. Minulou středu byla do Bruselu odeslána finální žádost, kterou musí schválit Evropská komise, neboť se jedná o takzvaný velký projekt s požadovanou dotací nad 50 milionů eur. „Ano, odeslání projektu do Bruselu je pro nás významným milníkem,“ potvrdil důležitý krok týdeníku EURO Martin Duda, výkonný manažer IT4I.
Ve středisku, za nímž stojí ostravská Vysoká škola báňská (VŠB-TUO), další univerzity a Akademie věd ČR, má být do roku 2012 instalován nejvýkonnější počítač v Česku. Centrum požaduje v operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) podporu 1,85 miliardy korun.
Po personálním zemětřesení na ministerstvu školství, kdy byl ze sekce evropských fondů odvolán vrchní ředitel Jan Vitula (TOP 09) a odešlo asi dvacet pracovníků, je vyřízení žádosti pozitivní zprávou, že čerpání bude pokračovat. Na schválení Evropské komise, která dopisem kritizovala personální změny v OP VaVpI již čekají i další velké projekty. Především laser ELI za 6,7 miliardy, ale také energetický SUSEN v Řeži, medicínské ICRC v Brně a rovněž multioborový CEITEC za zhruba pět miliard korun. Dle informací týdeníku EURO se schválení dá očekávat v řádu měsíců.
„Projekt IT4I by měl být financován ze strukturálních fondů Evropské unie, proto je schvalovací proces poněkud zdlouhavý. Nicméně si myslíme, že během vyjednávání s ministerstvem školství a spoluprací s konzultanty z Evropské investiční banky dostal projekt pevnější strukturu a došlo též k optimalizaci plánovaných aktivit,“ dodal Duda.
IT4I má plnou podporu rektora VŠB-TUO Ivo Vondráka, jenž je jeho duchovním otcem: „Projekt je dobře připraven, stojí za ním spousta práce. Jde o velkou šanci vybudovat pro české – ale také zahraniční výzkumníky – infrastrukturu na skutečně světové úrovni a nastartovat výzkum spojený s intenzivnějším využíváním superpočítačových technologií tak, jako je to dnes běžné v USA nebo Japonsku.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).