Menu Zavřít

Medikamenty se zázračnými účinky?

17. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Potravinové doplňky mají být nabízeny jako podpůrné, nikoli léčebné prostředky

Na článek Lenky Petrášové Miláčku, vem si prášek (EURO 26/2007) zareagoval tiskový mluvčí společnosti Simply You Miroslav Slaný, Miláčku, vem si potravinový doplněk (EURO 28/2007). Tentokrát se k problematice potravinových doplňků vyjadřuje poslanec Evropského parlamentu za ODS, psychiatr a sexuolog Jaroslav Zvěřina.

„Potravinové doplňky“ jsou zvláštní kategorií potravin určených pro podporu zdravotního stavu v definovaných případech. Podobné dodatky k potravě se nabízejí jako něco, co se přidává do stravy nebo užívá samostatně. Zejména ta druhá kategorie „doplňků“ se často stylizuje do podoby léků. Jde pak o jakési „pseudomedikamenty“, které sice neprošly řádnými klinickými ani farmakologickými zkouškami, nicméně nabízejí někdy přímo zázračné účinky na lidské zdraví.

Legislativa EU.

Evropský parlament se také nedávno těmito prostředky zabýval a legislativa Evropské unie nařizuje, aby „výživová tvrzení“ u těchto přípravků byla, pokud možno, přesná a vědecky podložená. Zejména jde-li o složení a o popis účinku. Předpokládá se také, že „potravinový doplněk“ nijak farmakologicky neovlivňuje specifické funkce organismu. Potravinové doplňky lze nabízet jako prostředky podpůrné, příznivě působící na lidské zdraví. Vychází se z toho, že když nějaký prostředek má významný a farmakologicky definovaný účinek, jde o lék, který musí být jako takový hlášen a uváděn na trh.

Hra na léky.

V podstatě se farmaceutickým firmám nedivím, že jsou z některých „potravinových doplňků“ nervózní. Tyto „doplňky“ sice vypadají jako léky a jsou i tak nabízeny, ale nejsou jimi. Jejich výrobce nemusí vynaložit ani zlomek nákladů na prokázání jejich účinnosti a bezpečnosti. Může je navíc bez omezení nabízet reklamními kampaněmi, určenými nejširší veřejnosti. Účinnost těchto reklam samozřejmě zvyšuje zapojení známých lékařů, kteří jen posilují domněnku, že je zde nabízen skutečný lék.

Různé postoje lékařů.

Problémy s „potravinovými doplňky“ nemají jen producenti léků, ale také lékaři. Někdy nelze úplně přesně říct, co všechno takový „doplněk“ obsahuje a v jaké dávce účinné substance podávat. Lékaři, který by měl pacientovi radit i v užívání podobných alternativních pseudomedikamentů, chybí informace o jejich klinické účinnosti, vedlejších účincích a o lékových interakcích. Někteří lékaři si s podobnými „maličkostmi“ hlavu nelámou a zacházejí s potravinovými doplňky jako s jinými alternativními léčebnými prostředky. Jsou lékaři, kteří k nim mají velmi pozitivní vztah, ale jsou i takoví, jež je šmahem odsuzují jako zcela neúčinné. Velmi se to podobá postoji lékařů k homeopatikům nebo k různým formám magického ovlivňování nemocných.

Složení Argin Maxu.

Pokud jde o Argin Max, mohu jen konstatovat, že tento přípravek obsahuje složky, které mohou příznivě působit na lidskou sexualitu. Jednotlivé komponenty jsou medicíně dlouho známé. Platí to zejména o aminokyselině l-arginin. Tato látka svého času slibovala stát se novodobým afrodiziakem. Žádné její zázračné účinky v tomto smyslu sice nebyly potvrzeny, ale jako látka podporující sexuální funkce se v různých formách stále podává. Podobné lze říct o výtažku z kořene žen-šen a jinanu dvoulaločného. V přípravku pro ženy je navíc jako specifický komponent uváděn výtažek z damiánu. Kromě uvedených složek přípravek obsahuje celou řadu vitaminů.

BRAND24

Neznámý účinek.

Jde tedy o přípravek z farmakologického hlediska velice „polypragmatický“. Z nabídek preparátu na internetu nelze zjistit, jaké dávky argininu a rostlinných výtažků přípravek přesně obsahuje. Naproti tomu dávky vitaminů jsou uvedeny s lékárnickou přesností. Opravdu nelze vyloučit, že podobný přípravek má podpůrný účinek na lidskou sexualitu. Není ovšem samozřejmě schopen léčit poruchy erekce, frigiditu ani jiné sexuální dysfunkce. Nelze vyloučit, že různí odborníci Argin Max velmi chválí a doporučují. Stejně se však od dalších odborníků můžeme dozvědět, jak velice jsou účinné u různých neduhů jiné potravinové doplňky, homeopatika, nebo mávání virgulí.

Omezený výzkum.

Medicína dnes nabízí celou řadu medikamentů s ověřenou a prověřenou klinickou účinností. V oblasti sexuálních poruch jde především o některá psychofarmaka, pohlavní hormony, yohimbin, nebo léky specificky ovlivňující erekci. U některých „potravinových doplňků“, mezi něž nepochybně patří i Argin Max, lze předpokládat podpůrný účinek na lidskou sexualitu nebo na jiné životní oblasti. Nejde však o léky, jejichž klinická účinnost a farmakologické vlastnosti byly ověřeny v řádném registračním procesu. Nebyly zkoumány jejich vedlejší účinky ani lékové interakce. Mají být proto nabízeny jako podpůrné, nikoli léčebné prostředky. Snaží-li se nás jejich výrobci přesvědčit, že jde o medikamenty se specifickou účinností u sexuálních dysfunkcí, nezbývá než jim doporučit zařazení takových prostředků mezi řádná léčiva se vším, co k tomu patří - tedy také s příslušným omezením reklamních aktivit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).