Menu Zavřít

Mediální revue

23. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Zajímavosti ze světového tisku

THE GUARDIAN Vábnička pro boháče Britská vláda chystá nový program, který by měl do země přitáhnout „superbohaté“ podnikatele. Slibuje jim výjimky z cizineckého zákona. Například ten, kdo proinvestuje v zemi deset milionů liber, by mohl získat právo trvalého pobytu již po dvou letech namísto současných pěti. Stejné pravidlo bude platit pro ty, kteří vytvoří deset nových pracovních míst. Zlehčí se i podmínky pro získání podnikatelského víza – namísto disponibilních 200 tisíc liber bude stačit čtvrtina. Zahraničním investorům, kteří touží po trvalém pobytu na ostrovech, britské úřady také umožní výjimky z jinak přísných jazykových testů. Možná ještě významnější je uvolnění pravidel pro stanovení daňového rezidenta. Napříště bude možné pobývat až 180 dnů v roce mimo Velkou Británii a zároveň v zemi platit relativně nízké firemní daně. Britský program je inspirován příkladem Spojených států, kde k získání zelené karty stačí proinvestovat 500 tisíc dolarů. „Očekáváme, že změny zdvojnásobí počet superbohatých podnikatelů,“ komentovala záměr vlády Alex Ruffelová z poradenské firmy Berkeley Law. Loni se v Británii usadilo celkem 275 zahraničních investorů, kteří do britské ekonomiky vložili více než milion liber, a stali se tak „superbohatými“.

VEDOMOSTI Poražený Google Nejinovativnější firmou současného Ruska je podle amerického časopisu Fast Company vyhledávač Jandeks. Portál, který od roku 1997 provozuje stejnojmenná moskevská firma, je třikrát oblíbenější než jeho největší konkurent – Google. Na rozdíl od něj totiž dosahuje mnohem přesnějších výsledků v hledání stránek v azbuce. Jandeks (Yandex) slaví úspěchy i v angličtině, pro kterou používá vlastní algoritmus MatrixNet. Stříbrnou příčku obsadila firma Laboratorija Kasperkogo (Kasperky Lab), která se specializuje na tvorbu antivirových programů. Shodou okolností patří mezi stejné matadory v byznysu jako Jandeks – na trhu je také již čtrnáctým rokem. Třetí příčka podle Fast Company náleží společnosti ABBYY vyvíjející programy, které rozpoznávají naskenovaný text. Ruský žebříček je jinak plný zvláštností – na rozdíl od Spojených států i západní Evropy, kde bodují rychle rostoucí začínající firmy, v Rusku vedou společnosti, které patří mezi stálice v byznysu. S výjimkou Jandeksu nemají zastoupení v Silicon Valley. Do první desítky se také probojovaly i státní firmy – Rosnano za vývoj nanotechnologií a Rosatom, jenž vyvíjí přístroje pro nukleární medicínu.

LE MONDE Přispějte na blog Ve Francii vzniká nová platforma pro komunitní financování internetových médií. V těchto dnech by měl začít fungovat portál Jaimelinfo.fr, jehož prostřednictvím dostanou čtenáři možnost podpořit svůj oblíbený server nebo blog. Nový projekt je další z řady iniciativ takzvané crowdfundingové žurnalistiky, která se v poslední době rozmáhá hlavně ve Spojených státech a některých dalších zemích. Vznik reportáží financují přímo příznivci daného média, novináře nebo fotografa. Francouzský portál Jaimelinfo.fr se ale od existujících projektů liší. Nefinancuje totiž konkrétní reportáže jednotlivých autorů, ale celé informační portály a blogy. Přestože se bezpochyby jedná o významný posun v mediálním světě, dosavadní úspěchy komunitního financování nelze přeceňovat. „Určitě bychom neměli očekávat, že se v médiích odehraje zázrak,“ odhaduje Laurent Mauriac, zakladatel nového portálu a ředitel úspěšného informačního webu Rue89. Jak ale konstatuje deník Le Monde, tradiční média jsou v krizi a komunitní financování je pro žurnalistiku zajímavou alternativou.

SITA Simulátory pro Iráčany Slovenská firma Virtual Reality Media (VRM) se sídlem v Trenčíne vyrobila ve spolupráci s dvěma americkými firmami speciální simulátor vrtulníku Mi-17, který by měli používat iráčtí piloti v boji proti terorismu. Zařízení umožní provádět letecký výcvik a postupně se zdokonalovat. VRM vyrábí simulátory vojenských vozidel, letadel a vrtulníků a další technická zařízení pro výcvik od roku 1995. V případě simulátoru vrtulníku Mi-17 šlo o první zakázku pro americkou armádu, náklady na výrobu přesáhly čtyři miliony eur. Firma uspěla na americkém trhu díky spolupráci s tamními společnostmi Aeronautical Systems Engineering a Fidelity Technologies Incorporated, které spolupracují s armádou USA. Při výběru simulátoru rozhodl také fakt, že teroristé útočí na vrtulníky Mi-17 méně než na jiné typy strojů.

BUSINESS TIMES Kvetoucí kasina Držitelé licencí pro provoz kasin v Asii si mnou ruce. Mimo jiné i díky rostoucímu bohatství obyvatel tohoto kontinentu se počet těchto zařízení v regionu zvyšuje. Notoricky známé Macao s bohatým výběrem kasin všeho druhu již ve výnosech dávno několikanásobně předběhlo americké Las Vegas. Nová velká kasina však vyrostla také v Singapuru, na Srí Lance, ve Vietnamu, a dokonce i na Fidži. Kasina v Macau, bývalé portugalské enklávě, která byla v roce 1999 navrácena Číně, fungují legálně již několik desítek let. Jejich zisky za loňský rok dosáhly rekordních 23,5 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o 58 procent. Kasina v Singapuru jsou postavena na trochu jiných základech. Dva velké komplexy, které zahájily činnost loni, nabízejí i jiné služby, díky nimž se v nich návštěvníci mohou cítit jako v luxusních resortech. Částečně i díky těmto kasinům vzrostl počet návštěvníků ostrovního státu na 11,6 milionu za rok. V nových kasinech ve Vietnamu je hraní povoleno pouze cizincům. Drtivá většina z nich přilétá charterovými lety z Hongkongu a z Číny. Vietnamci sice doma hrát nemohou, každoročně ale utratí miliony dolarů kousek za hranicí, v kasinech na území Kambodže.

FINANCIAL TIMES Zůstat nad vodou Padesát plovoucích domů z nizozemského městečka Maasbommel by mělo mít další následovníky. Koncept staveb, které odolají vlnám o výšce pět a půl metru, využívá stavební firma Dura Vermeer v řadě dalších zakázek. Poptávka se zvýšila po záplavách v Austrálii a pravděpodobně ještě vzroste po nedávné katastrofě v Japonsku.
Nizozemští architekti jsou světovou špičkou v daném oboru. Projektují soukromé domy na kanálech, ale i na moři. Přístav v Rotterdamu má nový „plovoucí pavilon“, pilotní projekt pro stavbu, která by měla odolat živlům ve stavu, jež umožní přežití obyvatel. To například znamená, že by ani vlna tsunami neměla zničit horní patro a že dům bude alespoň dočasně fungovat nezávisle na vnějších sítích, například elektrických nebo vodovodních. Řada nizozemských designérů se nyní podílí na obřím projektu sídel na plovoucích ostrovech. Developerská společnost Dutch Docklands již oznámila, že do roku 2015 vybuduje pro Maledivy pět plovoucích městeček. Projekt za 500 milionů dolarů počítá s veškerým vybavením včetně golfového hřiště.

THE WALL STREET JOURNAL Osm let za kód Zahrávat si s bankou Goldman Sachs se nevyplácí. Potvrdilo se to počítačovému programátorovi Sergeyi Aleynikovi, který byl ve skupině původně zaměstnán jako počítačový programátor. Když měnil zaměstnavatele, „vypůjčil“ si od Goldmanů tajný zdrojový kód pro vysokorychlostní transakční systém. S jeho pomocí chtěl na svém novém působišti vybudovat podobnou platformu pro obchodování.
„Velice lituji toho hloupého rozhodnutí stáhnout si informace, z nichž část patřila skupině Goldman. Nechtěl jsem tím nikomu ublížit,“ hájil se Aleynikov u soudu na Manhattanu. Programátorovi, který byl z krádeže obchodních tajemství a přepravy odcizeného majetku obviněn loni v prosinci, ale soud neuvěřil a odsoudil ho k osmi letům a jednomu měsíci ve vězení. Teď už může spoléhat jen na to, že odvolací soud bude mírnější.
Finanční společnosti a investiční banky podobné systémy bedlivě střeží a považují je za obchodní tajemství i konkurenční výhodu. Goldman Sachs po svých zaměstnancích požadují, aby podepisovali smlouvu o utajování informací a souhlas s tím, že jakýkoli software, který během své práce vytvoří, je majetkem banky.

BRAND24

THE SIDNEY MORNING HERALD Pivní válka u klokanů Austrálie má už nějakou dobu problém s „mléčnou válkou“ – producenti se dohadují s obchodními řetězci, že zboží prodávají pod cenou. Mlékaři však nemají v obchodním světě tak silnou pozici, a tak zatím příliš neuspěli. Když ale maloobchodní vykukové zkusili totéž s alkoholem, narazili na mnohem tvrdšího soupeře. Odstartovali tím válku s největším producentem piva v Austrálii, skupinou Foster.
Výrobce se totiž dozvěděl o chystané brožuře, která měla do sítě obchodů společnosti Coles lákat zákazníky na jednu ze značek Fosterů a slibovala pivo za cenu 28 dolarů za balení, což je o deset dolarů méně než obvykle. Během noci pak závozníci vyložili náklad a dodávky do provinilých řetězců byly zastaveny. Takový krok je na trhu bezprecedentní. Experti označili rozhodnutí pivního gigantu nedodávat distributorům, kteří ovládají padesát procent trhu s alkoholem, jako vskutku kurážné. Některé obchody reagovaly vyvěšením cedulí, že pivo na skladě nemají. S ironií sobě vlastní to ale zdůvodnily tím, že „podle Fosterů prý prodáváme příliš levně“. Bude zajímavé sledovat, jak pivní válka skončí. Možná před soudem.

14 823 aktivních webových stránek pro on-line sázení či hazardní hry v EU eviduje Evropská komise. Více než 85 procent z nich funguje bez potřebné licence.
EUROPEAN VOICE

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).