Menu Zavřít

Mediální revue

10. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Čtyřiadvacáté pokračování

BILD.DE

Hlavně v teple Až dosud byla pouštní Dubaj městem s nejvyšším počtem futuristických staveb a extravagantní architektury. Nyní však šejkům začíná konkurovat středoasijský Kazachstán. Astana je po mongolském Ulánbátaru druhým hlavním městem na světě s nejstudenějším počasím. Teploty ve stepi často klesají až pod minus 40 stupňů Celsia. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev však nyní nízkým teplotám vyhlásil válku – plánuje výstavbu gigantického indoorového města.
Megalomanský stavební projekt o průměru dva kilometry se bude nazývat Batygaj. Pod nepropustnou membránou stavby podobné létajícímu talíři by mělo žít více než dvacet tisíc Kazachů. Podobný megaprojekt představili v Astaně již na začátku tohoto měsíce. Jde o 150 metrů vysoký skleněný stan Khan Shatyr Entertainment Center. Kromě parků, restaurací obchodů a divadel skrývá obrovské týpí i exotický vodní park s písečnou pláží a tropickými zahradami.

THE VILLAGE VOICE

Krásné prokletí Newyorská Citibank ji propustila, protože byla příliš sexy. Upozorňovala ji, že by neměla nosit oblečení, jež jí zvýrazňuje postavu, přestože se její méně atraktivní kolegyně takto oblékat směly. Po několika měsících mlčení promluvila i diskriminovaná bankéřka Debrahlee Lorenzanová: „Nemohu za to, jak vypadám.“
Americkému týdeníku si postěžovala, že je únavné, musí-li celý život řešit svůj vzhled: „Obtěžují mě i v samoobsluze, přestože chodím nakupovat v teplácích.“ Expertka na finance prý po výpovědi trpěla depresemi a měla záchvaty paniky, protože nebude schopná zaplatit splátky na auto a byt. „Znamená-li vypadat špatně, že vás lidé budou milovat a snadno najdete práci, chci vypadat špatně,“ stěžuje si Lorenzanová. Bude-li její žaloba na americkou Citibank úspěšná, však zatím není jasné. Bude totiž muset dokázat, že ji v bance utiskovali kvůli jejímu výjimečnému vzhledu. Finanční instituce však zatím má jediné její napomenutí kvůli pozdnímu příchodu. Problémem je, že připadá na víkend, kdy jsou banky v USA zavřené.

DER SPIEGEL ONLINE

Francouzské spiknutí Evropská centrální banka (ECB) masivně nakupuje řecké dluhopisy – v průměru za dvě miliardy eur denně – přestože jich v současnosti vlastní již za 25 miliard eur. Někteří členové německé Budesbanky se však pozastavují nad tím, proč ECB nakupuje v takovém objemu především řecké dluhopisy. Eurozóna totiž schválila finanční pomoc Řecku ve výši 110 miliard eur a první část z ní mu již byla vyplacena. Bundesbanka má 27procentní podíl v ECB a je zodpovědná za řecké dluhopisy v ECB ve výši sedmi miliard eur.
ECB nakupováním řeckého dluhu udržuje cenu dluhopisů tohoto státu uměle na vysoké úrovni. Z této politiky ECB profitují zejména francouzské banky. Umožňuje jim to totiž prodávat ECB své řecké dluhopisy, čímž se levně zbavují špatných aktiv. Francouzské banky a pojišťovací společnosti vlastní řecké dluhopisy zhruba za 80 miliard eur. Bundesbanka proto vyslovila podezření, že se za tímto masivním nákupem řeckých dluhopisů ECB skrývá francouzské spiknutí.

THE WASHINGTON POST

Fanoušci nad zlato Severokorejský vládce Kim Čong-il hermeticky uzavřel vlastní zemi. Proto nepřekvapuje, že Severokorejští fanoušci na mistrovství světa ve fotbale do Jihoafrické republiky nedorazí. Z toho se však stal nečekaný problém. Severní Korea totiž patří ke 32 státům, jež se na mistrovství kvalifikovaly.
Severokorejský tým je již na místě a pilně se připravuje na 15. června, kdy nastoupí v Johannesburgu proti Brazílii. Fotbalový tým bez fanoušků je však jako světový pohár bez poháru. Proto se „milovaný vůdce“ rozhodl, že si nějaké fanoušky koupí. Po kvalitním zboží se začal poohlížet u spřáteleného souseda Číny. Zástupci severokorejského sportovního svazu tam již začali rozdávat první vstupenky. Jedinou podmínkou je, že její šťastní majitelé musejí fandit Severní Koreji. To by však prý neměl být žádný problém. Číňané jsou do fotbalu zbláznění a jejich tým se na mistrovství světa nekvalifikoval. „Budeme jim fandit. Jsou to naši sousedé. Sice nejsou schopní své lidi ani pořádně nakrmit, ale jejich sportovci pracují mnohem tvrději než ti naši,“ sdělil jeden z „koupených“ fanoušků.

DIE WELT

Drahé kilogramy Spolková republika Německo rychle tloustne. Dle poslední studie má každý druhý dospělý Němec problémy s nadváhou. S nadbytečnými kilogramy se však potýká i čím dál víc dětí a mladistvých. Experti proto žádají snížení přídavků na děti a dávek v nezaměstnanosti pro rodiče s obézními potomky.
„Pokud se rodiče nestarají o zdravou stravu a dostatečný pohyb svých dětí, jde v extrémních případech o týrání. Nadváha trvale poškozuje tělesné i duševní zdraví dětí,“ konstatuje nedávno zveřejněná studie německého svazu učitelů. „Jakmile takové zanedbávání zjistíme, měli bychom mít možnost okamžitě informovat úřad péče o mládež a rodiče případně potrestat,“ tvrdí šéf svazu Josef Kraus. Žádá i pravidelné kontroly lékaři a povinné vážení, protože by se tím dalo problémům předejít již ve školním věku. Rovněž by se podařilo omezit astronomické částky, které německá společnost ročně musí investovat do zdravotnické péče občanů s nadváhou. Ti mnohem častěji trpí astmatem, vysokým tlakem či cukrovkou. Aktuální analýzy dokonce ukázaly, že nemoci, jako je astma, jsou přímým důsledkem nezdravé výživy. U dětí, které týdně snědí víc než tři hamburgery, se chronické onemocnění dýchacích cest vyskytuje mnohem častěji než u těch, jež upřednostňují zdravou výživu.

THE ATLANTIC WIRE

Útok na sůl Není pochyb, že Američané konzumují příliš mnoho soli – zejména v potravinách. Není pochyb, že potravinářské společnosti, které ji používají ve svých výrobcích, by měly sůl méně používat. A není pochyb, že by se americká vláda měla víc snažit, aby lidé méně konzumovali sůl. Absurdní je však tvrzení jejích zdravotních odborníků, že nižší solení by zachránilo až 150 tisíc lidských životů ročně.
Hlavním nepřítelem tohoto úsilí je údajně potravinářský průmysl, který se skrývá v pozadí a používá mnoho chytrých taktik, a proto by měl být víc regulovaný. Ten se však ze všech sil snaží vyšší regulaci zabránit. Neexistuje však žádný důkaz, že jeho činnost je nelegální, či dokonce nepatřičná. Dle kritiků potravinářského průmyslu jsou nezákonné například některé jeho praktiky. Sponzorování výzkumu, jehož cílem je zpochybnit spojení mezi solí a vysokým krevním tlakem. Tvrzení, že potraviny již obsahují méně cukru a tuku, a pokud v nich bylo i méně soli, jejich prodej by poklesl. Pravicový tisk to považuje za další útok americké levice na kapitalismus.

GREENPEACE.COM

Odvrácená tvář loga Bylo pravděpodobně jen otázkou času, než se spojí ochránci životního prostředí s umělci, aby přizpůsobili zelené logo britské energetické společnosti BP současným okolnostem. Z hlediska komunikace je totiž pro firmu nejhorší, když je její značka zatěžkána negativním poselstvím.
Organizace pro ochranu životního prostředí Greenpeace proto pod názvem Behind the Logo vyzvala k úpravě známé značky British Petroleum. Soutěže se smí zúčastnit každý, kdo do 23. června zašle vlastní návrh.

FORBES

Zanedbaná dělnická mládež V současnosti patří Velká Británie k zemím rozvinutého průmyslového světa, v nichž se zkonzumuje nejvíc alkoholu. Na rozdíl od nich však v ní konzumace alkoholu neustále roste. V dnešní Británii mají děti bělošské dělnické třídy ve škole horší výsledky než děti imigrantů. Studie britského ministerstva vnitra z roku 2003 odhalila, že u bílých mužů s nižším vzděláním je pravděpodobnější než u příslušníků menšin, že spáchají trestný čin a budou brát tvrdé drogy.
„Cool“ Británie za bývalého premiéra Tonyho Blaira, jejímiž typickými představiteli byli manažeři hedgeových fondů, ruští oligarchové a mediální hvězdy, neudělala téměř nic pro dělnickou a střední třídu. Nová Labour navzdory svému proletářskému původu, jak sarkasticky poznamenal londýnský primátor Boris Johnson, způsobila, že britská společnost v Evropě nejvíc sociálně ustrnula. Neovlivnila to ani obrovská expanze zaopatřovacího státu, na nějž v současnosti Británie vydá třetina státních výdajů. V roce 1997 pětina mladých Britů ve věku od šestnácti do 24 let neměla vzdělání ani práci, ani nebyla vyučená. V roce 2007, po deseti letech hospodářského růstu Británie, se tento podíl nezměnil.

TIMES ONLINE

Tentokrát ve Španělsku Tajemníci bohatých a mocných lidí z celého světa zablokovali v kalendářích svých bossů tři dny od 4. od 6. června na jejich každoroční setkání takzvané Bilderbergské skupiny. Tentokrát se jedno z nejutajovanějších setkání mělo uskutečnit v jednom z nelukrativnějších míst ve Španělsku – Dolce in Sitges u Barcelony.
Na setkání se údajně probíralo přežití eura. Členy Bilderbergského klubu prý totiž znervózňuje, že eroze eura by mohla vrátit svět do recese a škrty ve veřejných výdajích vyvolat neklid a radikalizovat politické prostředí. Úvodní projev měl na setkání pronést španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero.

CONTENT24

Text do rámečku:
13 bilionů dolarů

Na začátku června zhruba celkový dluh federální vlády USA. Za pět set dnů Obamovy vlády narostl o 2,4 bilionu dolarů. Průměrně o 4,9 miliardy dolarů denně.
Washington Times

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).