Menu Zavřít

Mediální revue

21. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Devětadvacáté pokračování

KORRESPONDENT.UA

Carská zábava Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oslavil své šedesáté narozeniny velkolepě. Ukrajinu sice zasáhla ekonomická krize víc než jiné země, nezaměstnanost a ceny v ní neustále rostou, ale Janukovyč se tím nenechal vyvést z míry. Pouze vystoupení popových umělců na oslavě jeho narozenin přišlo dle ukrajinského informačního portálu na milion eur. Oslava začala 9. července ve státní rezidenci Zalissja u Kyjeva. Portálu LifeNews se podařilo skrytou kamerou zachytit část zábavy a lze ji shlédnout na internetu. Mezi ukrajinskými i ruskými estrádními zpěváky nechyběl nejen Filip Kirkorov, Ani Lorak, Iryna Bilyk a další, ale ani belgicko-italská zpěvačka Lara Fabian, ruský komik Maksim Galkin nebo příbuzná bývalého prezidenta Viktora Juščenka a televizní hvězda Maša Efrosinina.
Prezident Janukovyč si dle
daňového přiznání za minulý rok vydělal 235 tisíc hřiven (zhruba 583 tisíc korun). Dle moskevských uměleckých agentur přijde například jen vystoupení Kirkorova na 60 až 80 tisíc eur (1,5 až 2 miliony korun). Šéf prezidentské administrativy Serhij Ljovočkin však uvedl, že Janukovyč financoval své narozeniny výhradně z vlastních zdrojů.

GIZMODO.COM

Zeptejte se Googlu Spolupracovník společnosti Google Amit Singhal nedávno prozradil autorům proslulého blogu, kam internetový vyhledávač směřuje. Bude nás informovat, co máme dělat, a radit nám, jak nejlépe to udělat.
„Je to jednoduché. Můj kalendář ví, kdy mám volno. Můj mobil díky GPS zase ví, kde právě jsem. A na Googlu mám uložen seznam věcí, které musím zařídit – například koupit si novou golfovou hůl. Pokud se vše propojí, může mě Google v budoucnosti sám od sebe informovat, že mám zrovna 45 minut volno a v blízkosti je několik obchodů s golfovým vybavením. Měl bych tedy svůj volný čas využít a golfovou hůl si jít koupit,“ objasnil digitální budoucnost Singhal. Kdy s námi Google začne aktivně komunikovat, však neupřesnil.

BILD

Čtenáři v akci Nejčtenější německý deník hledá čtenářskou radu. Grémium z 32 žen a mužů by se mělo přímo podílet na výrobě novin. Díky nim by redakce měla získat větší cit pro problémy, starosti a zájmy německých čtenářů. Rada čtenářů bude zejména vybírat témata. Současně by však měla šéfredaktorovi Kaiu Diekmannovi pomoci vytvářet deník proslulý odhalováním různých afér i nahých dívek. A aby byl atraktivnější pro čtenářky.
„Je to neobyčejně napínavý projekt. Získám informace z první ruky. Tak se dělají noviny,“ pochvaloval si nový experiment německého vydavatelství Axel Springer Kai Diekmann. Grémium by se mělo scházet dvakrát ročně na konferencích v Berlíně, na nichž by měl v rámci různých workshopů vzniknout nový obsah deníku. Navíc by měli mít jeho členové možnost účastnit se redakčních porad a sledovat vznik novin od počátku až do konce. Složení čtenářské rady by mělo odpovídat německé společnosti. Jeho členem proto bude například právník, studentka či nezaměstnaný zedník. Práce v grémiu není placená. Deník však slibuje nezapomenutelný zážitek.

THE HUFFINGTON POST

Obchodní válka Prezident USA Barack Obama slíbil, že do pěti let zdvojnásobí americký export, protože to je životně důležité pro ekonomiku země. Měl by totiž nahradit nižší kupní sílu Američanů, z nichž je dnes každý čtvrtý nezaměstnaný nebo nepracuje na celý úvazek. Problémem je, že i ekonomiky jiných států světa spoléhaly na amerického spotřebitele. Tuto nižší kupní sílu amerických spotřebitelů by v příštích deseti letech mělo nahradit osm set milionů nových spotřebitelů ze střední třídy z Číny, Indie a dalších, rychle se rozvíjejících rozvojových zemí.
Čína a Indie však také spoléhají na export kvůli hospodářskému růstu. I kdyby se však jejich střední třídy staly natolik početné a bohaté a dokázaly nakoupit vše, co jejich státy vyprodukují, neznamená to ještě, že skoupí i produkci zbytku světa. Z toho vyplývá, že pro Obamu a jeho spolupracovníky nebude snadné najít trhy pro export USA, aby vytvořili dostatečný počet pracovních míst pro americké spotřebitele. Pokud světová produkce převyšuje kupní sílu spotřebitelů ve světě, každý stát se snaží zvýšit export a snížit dovoz. To přináší obchodní válku. Dle Centra pro výzkum ekonomické politiky od začátku světové recese v roce 2008 zavedly státy na celém světě 443 opatření, jimiž brání dovozu.

DIE ZEIT

Politický fotbal Donedávna obchodoval švýcarský podnikatel Karl Messerli v Severní Koreji s plyšovými zvířátky. Pak se bývalému profesionálnímu fotbalistovi nabídla jedinečná příležitost. Získal exkluzivní práva na obchodování se severokorejskými fotbalisty. Jeho prvním velkým obchodem je odchod kanonýra Jong Tae-Se, kterého veřejnost zná pod přezdívkou Rooney Asie, do německého druholigového týmu VfL Bochum.
„Hráči jsou zajímavou investicí. Zejména pro zahraniční kluby, které příliš neoplývají penězi, jsou Severokorejci ideální možností. Dobré hráče navíc nenajdete jen v mužském národním týmu. Například severokorejský ženský fotbalový tým do dvaceti let nedávno porazil výběr Brazílie,“ prohlásil v rozhovoru Messerli, kterého prý politika příliš nezajímá. „Přece nepřestanete jezdit autem, protože benzin pochází z Íránu. Kdybychom se o Severní Koreu úplně přestali zajímat, potrestali bychom nesprávné lidi,“ vzkazuje 63letý Messerli všem, kdo by se jeho novému angažmá chtěli posmívat. Fotbal dle něho lidi spíš spojuje a otvírá politikům oči. V minulosti prý sport už několikrát změnil dějiny. Třeba dokáže změnit i budoucnost Severní Koreje.

VANITY FAIR

Fuckovat se smí V americké televizi se zase smí sprostě nadávat. Rozhodl o tom Nejvyšší soud USA. Restrikce, za které lobbovala komise pro komunikaci (FCC), prý byly v rozporu se svobodou projevu zakotvenou v americké ústavě.
FCC o zpřísnění trestů za vulgární projevy v televizních pořadech usiluje už několik let. Navrhovala vysokou pokutu za jediné sprosté slovo. Podnětem k tomu byla ostrá kritika amerického válečného tažení v Iráku od zpěváka irské skupiny U2 Bona Voxe při předávání Zlatých globů v roce 2003. Několik měsíců poté FCC navrhla takové projevy pokutovat. Nařízení však u soudu napadla mediální společnost Fox, a jeho platnost byla proto pozastavena. „Sprostá slova nelze zakázat. Angličtina má nespočet kreativních výrazů pro pohlavní orgány či sexuální akt,“ zdůvodnil soudce své rozhodnutí. A dodal: „I kdyby se FCC podařilo sestavit a zakázat seznam všech vulgárních výrazů, lidé by vynalezli nové.“ Poprvé se slovo fuck, o něž FCC především jde, objevilo v tisku na začátku 16. století. V satirické básni byli napadeni mniši z cambridgeského Řádu karmelitánů. Kvůli slovu fuck byl také dlouhou dobu zakázán slavný román Odysseus od irského spisovatele Jamese Joyce.

LATIN AMERICAN HERALD TRIBUNE

Argentinsko-čínská spolupráce Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová podepsala během návštěvy Číny v polovině července se svým čínským protějškem Chu Ťin-tchaem třináct bilaterálních smluv o obchodu, investicích, železnici a rybolovu. K těmto smlouvám patří i smlouva o spolupráci státní argentinské energetické společnosti ENARSA s čínskými firmami Sinopec a Sinohydro ze stejné oblasti a úvěr ve výši 150 milionů dolarů poskytnutý Banco de la Nación Argentina a Čínské rozvojové bance. Čína chce investovat do argentinské železniční sítě deset miliard dolarů.
Čínský prezident Chu Ťin-tchao během společného setkání s nevyšší argentinskou představitelkou Fernándezovou připomněl, že se potkali již během návštěvy jejího manžela a bývalého prezidenta Argentiny Néstora Kirchnera v roce 2004. A prohlásil: „Chceme, aby se spolupráce našich zemí časem stala strategickou.“ V roce 2009 byla Čína druhým největším obchodním partnerem Argentiny, přičemž obchodní výměna obou zemí dosáhla 10,5 miliardy dolarů. Za posledních pět let se zvýšila čtyřnásobně.

WIRED

Únava z Facebooku? Internetová stránka Inside Facebook uvedla, že v červnu získala sociální síť Facebook jen 320 tisíc nových amerických uživatelů oproti více než 7,8 milionu v květnu. Navíc tato sociální síť ztratila aktivní uživatele ve věkových skupinách od osmnácti do 44 let.
Jedním z důvodů, proč počet nových amerických uživatelů Facebooku v červnu natolik poklesl, je jeho politika zveřejňování soukromých údajů. Další vysvětlení může být, že jde pouze o statistickou odchylku. Je však také možné, že se již vyčerpal počet Američanů, kteří se chtějí připojit k Facebooku. Ten má v současnosti 125 milionů aktivních amerických uživatelů a na celém světě jej používá téměř půl miliardy lidí. Dle Inside Facebooku přibližně 41 procent Američanů používá Facebook. Tento podíl počtu obyvatel jednoho státu, kteří Facebook používají, je třetí nejvyšší na světě po Velké Británii a Kanadě se 44, respektive 48 procenty. Facebook je dnes po Googlu druhou nejnavštěvovanější sítí na internetu. Musí však ještě dokázat, že je stejně úspěšný ve vydělávání peněz jako Google.

BRAND24

Text do rámečku:
1 milion obytných domů

Převezmou pravděpodobně letos do vlastnictví banky v USA, protože jejich američtí majitelé nejsou schopni splácet půjčky nebo hypotéky.
Reuters

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).