Menu Zavřít

Mediální revue

8. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Napjaté municipální rozpočty poslaly letos do režimu ochrany před věřiteli další americká města a obce

BBC

Přes sto tisíc za minutu

Rozpočet za pořádání ceremoniálů letních olympijských her v Londýně se zdvojnásobil. K původním zhruba 40 milionům britských liber ze soukromých zdrojů, které měly sloužit na slavnostní zahájení a zakončení olympijských i paralympijských her, nyní britská vláda přidala dalších 41 milionů z veřejných rozpočtů. Každá hodina ze čtyř ceremoniálů tak vyjde na 6,75 milionu liber, respektive 112,5 tisíce liber za minutu.
O 271 milionů narostl i rozpočet pro zajištění bezpečnosti, který teď dosahuje výše 553 milionů liber. Ministerstvo kultury, médií a sportu odhaduje, že místo původních deseti tisíc bude olympijské události hlídat 23 700 bezpečnostních pracovníků. Zvýšení těchto nákladů vláda obhajuje i tím, že původně nikdo netušil, že by mohlo dojít k „Arabskému jaru“, a zatím se nedá říci, jak by mohlo ovlivnit pořádání jedné z nejdůležitějších sportovních událostí.
Objevují se varování, že jen celkový účet za zajištění bezpečnosti by mohl přesáhnout miliardu liber. Organizátoři ale trvají na tom, že celkový rozpočet her plánovaný na 9,3 miliardy liber se navzdory obavám Národního kontrolního úřadu podaří udržet ve stanovených mezích. I díky tomu, že se dosud z rozpočtu povedlo ušetřit 910 milionů liber. Financial Times

Švýcaři konsolidují banky

Rostoucí náklady spojené s regulacemi a povinností větší transparentnosti, stejně jako klesající zisky nutí malé švýcarské banky ke spojení se silnými partnery. Privátní banka Sarasin, která ze své centrály v Basileji spravuje aktiva ve výši 106 miliard franků (CHF), změnila minulý měsíc majitele. Většinový podíl bankovního domu přešel pod křídla společnosti Safra Group, rodinné banky, jež působí v Brazílii. Kontrolu nad jednou z největších ryze soukromých bank v zemi helvetského kříže získala za 1,04 miliardy CHF. Podobnou transakci připravuje také Credit Suisse, jež oznámila, že převezme nezávislou pobočku Clariden Leu. Oznámené změny podle analytiků odstartovaly dlouho očekávanou konsolidaci sektoru privátního bankovnictví. Malé a středně velké banky se potýkají s nepříznivými podmínkami, přitom se musejí zároveň přizpůsobit novému systému výběru daní, což znamená investice, pokud jde o personál i počítačové vybavení. List Financial Times nicméně uvedl, že britští i němečtí klienti švýcarských bank se nemusejí ničeho obávat – jejich účty zůstanou podle bilaterálních dohod o srážkové dani i nadále anonymní.

BRAND24

The Economist

S novou kanalizací do bankrotu

Napjaté municipální rozpočty poslaly letos do režimu ochrany před věřiteli další americká města a obce. Letošek kromě toho přinesl vůbec největší regionální bankrot v historii Spojených států. Úřady okresu Jefferson County, nejlidnatější oblasti státu Alabama, ho vyhlásily v začátkem listopadu kvůli zadlužení ve výši 4,2 miliardy dolarů. O obrovský propad v rozpočtu veřejných financí se do značné míry zasloužily stavební práce a budování kanalizace.
Stejný problém „městských“ investic přivedl k bankrotu už v říjnu také hlavní město Pensylvánie Harrisburg. Tomu zhruba třísetmilionový dluh narostl s náklady spojenými s městskou spalovnou. Účet města Central Falls (Rhode Island), které skončilo v nucené správě letos v srpnu, zkolaboval na sociálních výdajích a závazcích, jejichž výše vyšplhala na čtyřnásobek ročních příjmů. Letos skončilo v bankrotu o polovinu méně měst a obcí než vloni. Deficit veřejných rozpočtů amerických měst a obcí se snížil na 91 miliard dolarů oproti 174 miliardám v roce 2010. Většina dluhů je spojena s budováním infrastruktury a půjčkami na tyto stavby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).