Menu Zavřít

MBA podle Chapmana

20. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Pro rok 2010 chystáme rozšíření i o právní LL.M. kurzy, říká rektor Alan Krautstengl

Kousek od Karlova mostu v Praze 1 sídlí škola, o níž se v dubnu dosti hovořilo. Jedná se o Anglo-americkou vysokou školu (AAVŠ), která se dostala do sporu s ministerstvem školství ohledně překladu svého názvu do angličtiny, když odmítla úřednický převod na pouhou „college“ namísto „university“. Šermovalo se i s požadavkem deseti milionů korun, na které si AAVŠ vyčíslila ušlý zisk; úřední šiml nakonec ustoupil a vysoká škola se vzdala kompenzace. Nyní už se v Lázeňské ulici, kam dochází 519 studentů asi šedesáti národností, opět soustředí na výuku. Loni na podzim byly zahájeny MBA kurzy ve spolupráci s Chapman University/Argyros School of Business and Economics a další rozvoj má přijít. „V součinnosti s toutéž univerzitou chceme v létě 2010 otevřít i právnické kurzy LL.M.,“ řekl týdeníku EURO rektor školy Alan Krautstengl. Jednání následně potvrdil i David Fite, vicekancléř „Chapmanů“ pro plánování a atestace, jenž počátkem dubna zavítal do Prahy na kontrolní návštěvu: „AAVŠ je naším hlavním partnerem ve střední Evropě a doufáme, že na MBA program navážou brzy i další.“

Akreditace AACSB, kontrola WASC

Na trhu manažerského vzdělávání Master of Business Administration (MBA) panuje v Česku pěkný galimatyáš (EURO 36/2008). Přesto je tu pár škol, které neposkytují garážové diplomy, ale mají za sebou renomované instituce. Právě Anglo-americká vysoká škola spustila loni program, který má akreditační štempl nejprestižnější asociace AACSB. Na jarní kontrole byl v srdci Evropy i Richard A. Winn, zástupce ředitele Western Association of Schools and Colleges (WASC): „Chceme se ujistit, že zavedený MBA program zdárně běží.“ Vzdělání, jež by stálo na kalifornské alma mater dvakrát tolik, je v Praze k mání za 390 tisíc korun. Co za ně získáte? Šestnáct měsíců víkendové výuky. A nakonec též diplom univerzity, jež se může pochlubit i profesorem Vernonem L. Smithem, držitelem Nobelovy ceny za ekonomii (2002). Korporátními klienty už byly Adobe Systems, Boeing, Dell Computer, Honeywell nebo Logitech.
„Jsme velmi spokojeni. Kurz je na vysoké úrovni. Šedesát procent objemu kurzů učí profesoři, kteří létají z USA. Program se rozběhl i navzdory tomu, jak je zdejší trh s MBA nasycen. Ale tím, že nabízíme jedinečný poměr kvality a ceny, nemáme v Česku srovnání,“ tvrdí Katarína Svítková, ředitelka byznysové „school“ nebo, chcete-li, „katedry“. Na té studuje 135 lidí, většina jen bakalářský stupeň. Kolik členů má tedy první manažerská kohorta? „Třináct. Jména uvádět nechci, ale je to úžasně pestrá skupina, multikulturní; jsou v ní právníci, lidé z bank, hotelů i vlastních firem. Skvěle se doplňují,“ říká Slovenka, dle níž třetině z nich přispěl na „embíej“ i zaměstnavatel. Prodají tu snad titul každému? „Ani jsme nepřijali všechny zájemce. Musejí umět výborně anglicky, vyžadujeme výsledek v TOEFL testu nad 550 bodů. Jsou zapotřebí i doporučující a motivační dopisy, životopis… Manažerská zkušenost není podmínkou; nevyučujeme přece exekutivní MBA,“ vysvětluje Svítková.

„Konkurence“ z Pittsburghu

Manažerskou extraligu, tedy ono EMBA, vyučují na druhém břehu Vltavy. V Truhlářské ulici sídlí pobočka University of Pittsburgh/Katz. Je pro ně AAVŠ sokem? „Při porovnávání programů bych nepoužil termín ,soupeř‘. Jsou mezi námi zásadní rozdíly; víkendové MBA a naše EMBA jsou určeny jinému publiku. Doufám, že Chapman a Pittsburgh se budou na českém trhu doplňovat a pomohou zvýšit standardy i povědomí o kvalitě, jakou MBA může mít,“ řekl týdeníku EURO Thomas E. Mershon, ředitel „Pittu“ pro střední Evropu. „Uchazečům, které nemůžeme přijmout – kvůli menším kariérním zkušenostem – nabídku Chapman University dokonce doporučuji. A doufám, že AAVŠ nám tuto laskavost oplatí, pakliže budou oni poptáváni senior manažery,“ usmívá se. Pittsburský šéf, který se v Česku oženil, má radost, že je v Praze nabízeno i víkendové MBA s akreditací AACSB. „Ve Spojených státech má Chapman dobrou reputaci. A pokud bude AAVŠ pokračovat v zajištění kvalitních místních pedagogů, může být velmi úspěšná. Věřím, že snahy rektora Krautstengla nabídnou studentům i dobrou volbu pro jejich navazující studium,“ říká Mershon. A skutečně: dva ze zdejších bakalářů nastoupili přímo mezi třináctku MBA aspirantů (bakalářskou výuku, B.A., z Champan University hodnotil březnový žebříček časopisu BusinessWeek jako 46. nejlepší v USA).

BRAND24

Plány? Právnické i doktorské

Partnerství s Kalifornií má pokračovat. Novinka přibude v létě 2010. „Právní program LL.M. bude mít obdobné nastavení a délku jako MBA – bude probíhat víkendově a většinu předmětů budou přednášet učitelé z Chapman University. Hlavní ideou je poskytnout klientům na místním trhu program stejné kvality a obsazení jako v Americe bez nutnosti přerušit kariéru a odletět,“ říká Hana Vidrmanová, prorektorka pro rozvoj AAVŠ. Cenová filozofie má být také stejná; LL.M. nabízený v ČR bude o několik desítek procent levnější než tentýž za oceánem. Nízká cena je prý dána strategickým partnerstvím a zájmem Američanů o evropský trh – základnou rozvoje má být Praha.
Další linií rozvoje školy je dosažení doktorské úrovně. „Připravujeme tři doktorské programy v oblasti financí, mezinárodních vztahů a práva. Jsme rovněž v jednání s Univerzitou Karlovou a Univerzitou obrany o přípravě bakalářského programu pro zdravotní sestry s důrazem na působení v konfliktních regionech, oblastech postižených zemětřesením, povodněmi, tsunami, epidemiemi či hladomorem. Pro tento projekt bychom rádi získali podporu EU a NATO. Dále uvažujeme o otevření kampusů AAVŠ v Evropě a Asii,“ sdělila týdeníku EURO Vidrmanová.
Výsledkem spolupráce s univerzitami ve Vídni, Londýně a Istanbulu už byl obor Master in Quantitative Asset and Risk Management (ARIMA), jenž má připravovat profesionály pro bankovní sféru či pojišťovnictví. A nebojí se – i v souvislosti s krizí – odlivu studentů? Vidrmanová uzavírá: „Díky mezinárodnímu charakteru školy, kde se přednáší výhradně v angličtině, směřuje trend v příštích dvou letech k výraznému navýšení počtu studentů ve všech oborech. Kombinace akreditovaných programů, cenové dostupnosti a lokace je naší výhodou, kterou oceňují studenti z celého světa. Prioritou je ovšem zachovat růst počtu studentů při udržení vysoké akademické kvality.“

*
GRAF (sloupcový):
Přibudou i s krizí? Vývoj zapsaných studentů AAVŠ za posledních pět let
jaro 2005 – 303
jaro 2006 – 340
jaro 2007 – 347
jaro 2008 – 419
jaro 2009 – 519
jaro 2010 – 750 až 800 +
+ Očekávaný nárůst dle rozvojových plánů školy
Pramen: Anglo-americká vysoká škola
*
BOX: Čtvrtina pro byznys Studenti jednotlivých oborů AAVŠ:
* Humanities and Social Sciences – 243
* Business Administration – 135 (z toho 13 MBA)
* International Relations and Diplomacy – 100
* Comparative Law – 32
* Jazykové kurzy angličtiny – 9
CELKEM: 519 studentů
Pramen: týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).