Menu Zavřít

Matrix potřetí a naposledy?

18. 11. 2003
Autor: Euro.cz

KDYŽ PŘIŠLI PŘED NĚKOLIKA ROKY BRATŘI ANDY A LARRY WACHOWŠTÍ S PRVNÍM FILMEM MATRIX, ZPŮSOBILI HOTOVÝ POPRASK. MYŠLENKA FIKTIVNÍ REALITY, V NÍŽ SE POHYBUJEME A KTEROU (VČETNĚ NÁS) ŘÍDÍ JAKÝSI POMYSLNÝ PROGRAM, SICE NEBYLA NIKTERAK NOVÁ, ALE JEJÍ INTERPRETACE BYLA ORIGINÁLNÍ A DIVÁCKY ATRAKTIVNÍ.

BRAND24

Matrix, čerpající z novodobého fenoménu počítačových mozků a virtuální skutečnosti, se stal kultovním filmem. Dialogy o tom, co je skutečnost, mistrně dirigované scény soubojů a nápadité triky (třeba zastavení kulky ve vzduchu) a konečně celá výtvarná image černých plášťů a brýlí si podmanily diváky snad všude na světě. Pokračování Matrix Reloaded ještě přitvrdilo a rozehrálo moderní hru o střetu lidstva, počítačových programů a strojů, kde Wachowští kladli důraz zejména na akci a vizuální podívanou. Nyní přichází stejný tvůrčí tým s třetím (a snad i posledním, můžeme-li autorům věřit) filmem, jenž trilogii završuje. Matrix: Revolutions (opět v distribuci Warner Brothers) přivádí na scénu známé „firmy“ - vyvoleného spasitele Nea (Keanu Reeves), jeho přítelkyni oddanou mu na život i na smrt Trinity (Carrie-Anne Mossová), Morphea (Laurence Fishburne) a - pochopitelně nezbytného zákeřného agenta v podobě zvrhlého počítačového programu Smithe ve skvělém podání Hugo Weavinga. Úsilí lidí o záchranu světa z nadvlády strojů vrcholí. Poslednímu lidskému městu nazvanému symbolicky Sion nezbývá již mnoho času, naděje ve „Vyvoleného“ však slábne a zabijácké Sentinely se blíží. Neo nasadí všechny své schopnosti, kterých nabyl a které v sobě díky Vědmě a svým přátelům objevil, a vydává se doprovázen jen věrnou Trinity vstříc smrtícím Strojům. Pouze za pomoci dokonale osvobozené mysli může triumfovat. Tvůrčí tým tentokrát divákům předkládá především velkolepou bitvu, kde zúročil všechny vizuální efekty a trikové zkušenosti z předchozích filmů. V poměru k ostatním scénám a dějovým prvkům je však možná až příliš dlouhá. Navíc se zdá, že spotřebovala téměř veškerou energii tvůrců, takže některé následující scény jako by už jen opakovaly nám dobře známé momenty. Ubyly nápady, přibyly ověřené prvky. Milostný motiv je tu silnější než kdykoli předtím, místy se autoři dokonce uchylují ke klišovitým scénám připomínajícím tuctové filmové love story. Matrix: Revolutions je nicméně skvělou podívanou, která i navzdory zmíněným slabinám nabízí provokativní úvahy o světě, v němž žijeme, o síle komputerizace společnosti i někdy nerozeznatelných rozdílů mezi skutečností a zdáním. Škoda jen, že v kontextu celé trilogie působí Revolutions jako článek nejslabší.

(Matrix: Revolutions - The Matrix Revolutions, USA 2003, 129 min., scénář a režie: Andy Wachowski, Larry Wachowski, hrají: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving a další)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).