Menu Zavřít

Materiály napřesrok podraží. Počítají s tím dvě třetiny stavebních firem

28. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Dvě třetiny stavebních firem v České republice v příštím roce očekávají růst cen stavebních materiálů. Častěji jde o společnosti, zabývající se převážně pozemním stavitelstvím. Vyplývá to z výzkumu společnosti CEEC Research, jehož výsledky dnes zveřejnila na konferenci věnované dopadům cen prací a materiálů na bezpečnost staveb.

Výzkumu se v říjnu zúčastnilo 285 stavebních firem z ČR. Přílišný tlak na snižování cen stavebních materiálů podle nich může zhoršit jejich kvalitu, ohrozit bezpečnost staveb nebo samotnou existenci dodavatele materiálů.Nejčastěji očekávají zdražení stavebních materiálů firmy působící v oborech bytových a nebytových pozemních staveb a staveb rodinných domů na klíč. V tomto segmentu jde o 73 procent firem.


Přečtěte si, jak probíhá stavba domu na hypotéku na finance.cz


Naopak u dopravních staveb čeká růst cen jen třetina oslovených společností. „Vývoj cen stavebních materiálů bude záviset zejména na vývoji českého stavebnictví v roce 2017. Aktuálně očekávají ředitelé stavebních firem mírný růst trhu, což by se mohlo projevit v rostoucí poptávce po stavebních materiálech a růstu jejich cen,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.


Přečtěte si, jak je na tom stavebnictví v objemu veřejných zakázek

Objem zadaných veřejných zakázek ve stavebnictví klesl o třetinu


Podle stavebních společností může přílišný tlak na nízké ceny vést ke špatné kvalitě materiálů. Na stupnici od nuly do deseti, kde desítka představuje maximální pravděpodobnost, přiřadily firmy tomuto kritériu průměrnou známku 7,7.

BRAND24

„Tlak na ceny stavebních materiálů bude úměrný situaci na stavebním trhu jako celku. Bohužel, malá část dodavatelů patrně může jít cestou snížení kvality pod požadované standardy s cílem získat zakázku za každou cenu, bez ohledu na důsledky,“ doplnil Jan Lidral ze společnosti Takenaka Europe.

Mezi dalšími negativními dopady, kterých se v případě propadu cen materiálů firmy obávají, je uváděna možnost nízké kvality, a tudíž nebezpečnosti celé stavby (7,0). Část firem rovněž uvedla, že příliš nízké ceny mohou způsobit krach dodavatelů (6,8).


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).