Menu Zavřít

Máte potíže s financemi své firmy? Zaplaťte daň z přeplatku na dani jiné

20. 3. 2009
Autor: Euro.cz

S blížícím se koncem března hledají majitelé firem peníze na zaplacení daňové povinnosti. Nejméně obvyklou možností je zaplacení daně prostřednictvím přeplatku na jiné dani. Přitom jeho výhodou je právě posílení firemního finančního toku.

Autor: Profit - Jakub Stadler

Právnické i fyzické osoby mají lhůtu pro podání daňového přiznání do konce března. Pouze, ti co mají povinnost ověření účetní závěrky auditorem nebo využívající daňového poradce, mají povinnost prodlouženou o další tři měsíce.

Daň je splatná vždy do lhůty pro podání daňového přiznání, nikoli v den podání

Přestože zkušené účetní v tom mají bezpochyby jasno, je třeba zdůraznit, že daň je splatná nejpozději v poslední den lhůty pro podání přiznání. Někteří poplatníci se mylně domnívají, že musí daň zaplatit v den podání daňového přiznání na finanční úřad. Z toho důvodu nesou na finanční úřad přiznání až těsně před koncem lhůty. Chcete-li se vyvarovat front, tak určitě podejte přiznání v klidu během března a daň s ohledem na zajištění firemního finančního toku plaťte až v poslední březnový den.

O zaplacení daně přeplatkem se musí požádat – nejčastěji se kompenzuje s DPH

EXISTUJÍ TŘI ZÁKLADNÍ ZPŮSOBY, JAK ZAPLATIT DAŇ:

Bezhotovostně

poplatník uhradí daň prostřednictvím jednorázového platebního příkazu z bankovního účtu

BRAND24

  • *Hotovostně prostřednictvím pokladny přímo na finančním úřadu anebo hotovostním vkladem u banky, která peníze na základě pokynu poplatníka vloží na účet finančního úřadu Přeplatkem na jiné dani zápočet přeplatku vůči daňové povinnosti Představme si středně velké s.r.o., kterému za rok 2008 vznikla daňová povinnost ve výši 150 000 Kč. Tato firma je také plátcem DPH s měsíčním zdaňovacím obdobím. Za měsíc únor jim s ohledem na prudký pokles uskutečněných zakázek vznikl nadměrný odpočet ve výši 130 000 Kč. Jak by bylo možné v tomto případě využít institutu přeplatku na jiné dani? Co se týče DPH, tak tam má finanční úřad povinnost vrátit nadměrný odpočet nejpozději do 30 dnů po vypršení lhůty pro podání daňového přiznání. Tím byl 25. březen a tak peníze by v takovém případě vracel finanční úřad do 23.4.2009. Zároveň má tato firma povinnost nejpozději do 31.3.2009 podat a zaplatit daň z příjmů. Nabízí se tady následující řešení, které firmě pomůže zlepšit finanční tok po první tři dubnové týdny. S.r.o. podá přiznání k dani z příjmů právnických osob někdy kolem dvacátého března a požádá finanční úřad o zaplacení této daně přeplatkem z DPH. Jelikož nejsou tyto částky totožné (liší se o dvacet tisíc korun), tak zaplatí rozdíl v pokladně a zároveň požádá finanční úřad o převedení přeplatku na DPH na úhradu daně z příjmů právnických osob. Finanční úřady takovým žádostem zpravidla neprodleně vyhoví a poplatník si tímto krokem výrazně vylepší finanční tok. Nezapomeňte vysvětlit důvody pro přeplatek na jiné dani V žádosti o přeplatek na jiné dani by se měl poplatník stručně odvolat na dvě různé daně, které chce vzájemně kompenzovat. Nejlépe tak učiní uvedením dnů, kdy podal daňová přiznání ke každé dani. Pokud existoval rozdíl, tak by měl poplatník rozdíl vyčíslit a odkázat se buď na jeho uhrazení do pokladny FÚ anebo vyzvat o jeho zaplacení v zákonné lhůtě. Samozřejmostí bude podpis statutárního orgánu a adresování žádosti místně příslušnému finančnímu úřadu. Pozor na den platby daně u cizoměnových účtů nebo účtů vedených v zahraničí POZOR NA CIZOMĚNOVÝ ÚČET!**

V případě účtu vedeného v cizí měně v ČR musí peníze dorazit nejpozději 31.3.2009 na účet správce daně. To samé pravidlo platí i pro účty vedené v zahraničí (bez ohledu na měnu takového účtu). Jelikož se poslední březen blíží, tak si připravujte prostředky na úhradu dlužné daně již nyní, abyste vše stihli včas.

Už jsme si zvykli, že daň stačí zaplatit nejpozději v den vypršení lhůty pro podání daňového přiznání – v letošním roce tento den připadá na úterý 31.3.2009. V ten den stačí uhradit daňovou povinnost složením v hotovosti v pokladně FÚ (pozor na fronty) anebo v bance na účet finančního úřadu. Pokud platíme převodem z účtu vedeného v Kč, tak si musíme být jisti, že peníze byly nejpozději v úterý 31.3. odepsány z našeho účtu (není důležité, který den dorazí na účet FÚ).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).